Rogue One: A Star Wars Story (2016) – Recensie

Recensie Rogue One A Star Wars Story

‘Ignorance is bliss’ vind ik en prachtige gevleugelde uitspraak die ik zoveel mogelijk probeer toe te passen als het om films gaat. En dan heb ik het niet over filmgeschiedenis, maar over dat heerlijke gevoel dat een film je weet te verrassen, verbazen en te enthousiasmeren. Het binnenstappen van een bioscoopzaal zonder kennis van wat je de komende anderhalf a twee uur gaat meemaken is een gevoel dat ik koester, zelf als wat ik vervolgens mee maak niet aan de verwachtingen voldoet. Van Rogue One wist ik van tevoren slechts het minimale: het is een Star Wars prequel over de rebellen. Het feit dat het echter een Star Wars film is brengt bepaalde verwachtingen met zich mee. Toen ik vroeg bij de bioscoop aankwam en de deuren nog dicht waren voelde je het gevoel van opwinding, elektriciteit in de lucht en de vraag was of deze film me net zou kunnen verrassen als The Force Awakens vorig jaar. Dat lees je in m’n Rogue One recensie…

Review Rogue One A Star Wars Story

Met regisseur Gareth Edwards was de film in goed handen. Edwards, die eerder verantwoordelijk was voor de films Monsters en Godzilla, heeft veel ervaring op het gebied van special effects (hij is in staat om tegen een laag budget zelf oplossingen te verzinnen die er bijna net zo overtuigend uitzien) en liet met Godzilla zien dat hij een grote film kan regisseren. Rogue One draait om Jyn Erso (Felicity Jones), die als kind gescheiden werd van haar ouders. Haar vader Galen (Mads Mikkelsen) is de hoofdontwerper van de beruchte Death Star, die in deze film op het punt staat om af te komen. Eenmaal volwassen wordt ze gevraagd om mee te vechten met de rebellen en het op te nemen tegen the Empire. Alhoewel ze daar niet om staat te springen besluit ze mee te gaan met de schimmige Cassian Andor (Diego Luna) en z’n robot K-2SO (die qua ontwerp sterk doet denken aan The Iron Giant). Samen proberen ze in contact te komen met de man die ooit deel uitmaakte van de rebellen, maar zich heeft teruggetrokken. Lukt het de rebellen om hem te vinden en de plannen voor de Death Star te vinden.

“misschien geen “essential viewing”…”


 Rogue One speelt zich af net voor het begin van Episode IV. Hierdoor heb je als kijker al een idee wat de bestemming is, maar niet hoe de reis er naar toe uitziet. De film introduceert veel nieuwe werelden en nieuwe karakters, waarvan er een aantal je zeker zullen bijblijven. Aangezien de film zo kort voor Episode IV plaatsvindt was het nodig dat een aantal karakters uit die film hier ook verschijnen. Voor de karakters zonder maskers is er voor gekozen om deze digitaal te recreëren, maar helaas wordt snel duidelijk dat de “uncanny valley” nog steeds aanwezig is. De karakters zien er niet overtuigend uit en zijn een minpuntje aan deze film die verder garant staat voor veel actie en vermaak. De gebruikelijke humor komt hier van K-2SO (die een stuk minder op de zenuwen werkt als C3PO) en de aansluiting met de rest van de films is goed gedaan. Het is een kleiner hoofdstuk uit de serie (vandaar dat deze film ook geen nummer heeft) en misschien geen “essential viewing”, maar desondanks is het een solide film die entertainment biedt in een bekende wereld en die daarbij diverse referenties maakt naar andere films.

14 reacties op “Rogue One: A Star Wars Story (2016) – Recensie

 1. Ik heb me geenszins gestoord aan het uiterlijk van bepaalde karakters (moet eerlijk zeggen dat ik ook niet helemaal begrijp waar je exact op doelt). Deze Star Wars scoorde voor mij juist op visual effects en production design, met name dat eerste deed me alweer voorzichtig aan de Oscars denken.

  • Heb het over het laatste karakter aan het einde en over degene die Krennic een standje gaf. Duidelijk dat de originele acteur en niet meer is en ze iets moesten doen, maar mijn focus lag compleet op dat uiterlijk en niet op wat hij vertelde. Verder is het visueel prachtig en voelt het weer als een wereld aan waarin geleefd is en waar dingen vies en gebruikt zijn.

 2. Beste Nostra,
  we zijn een jaar later en Rogue One is een feit; en wat voor één!
  Ik vind dat je deze film echt een te laag cijfer geeft in verhouding tot Force Awakens; de 10 van Force Awakens mag uiteindelijk een jaar later een 8 worden of lager; maar deze verdient meer dan een 8! Wat een grimmige stevige verzetshelden-film met een goede dosis (sarcastische) humor. Boven mijn verwachting ver uitgestegen! En dan te bedenken, dat de afloop van de missie vooraf al bekend is ! Let wel: ik ben die generatie van 40-ers die de oude episoden koesteren. Daarom heeft deze film toch meer-waarde voor degene die New Hope (deel 4) goed kennen.
  De herkenning van bepaalde karakters was leuk, maar ben met je eens: de CGI-karakters vielen wel iets op, ogen en mondhoeken zijn toch nog steeds te moeilijk voor computers. Er zaten er nog meer in dan die twee die jij bedoelde. Wat dacht je van de piloten in de X-wing of Y-wing fighters en bepaalde Rebel-soldiers?
  De rest was toch echt top, niets voelde als onecht of vreemd, het ademde allemaal toch echt Star Wars, maar dan zonder Ewoks, Jar-Jar of wat dan ook liefelijk figuurtje; gelukkig hebben we daarvoor een echt grappige Imperial-Droid (ook helemaal CGI, maar dat voel je geen seconde) in de plaats gekregen; de rest is gewoon lekker ruw en inderdaad vies en gebruikt. Top, hoor! Zonder te veel te verklappen: de visueel meesterlijke veldslag voelde vele malen beter dan bij het afgeraffelde Force Awakens. De mooie oude gevechten tussen X-wing en Tie-fighter zijn weer terug, lekker….En dan nog de overgang naar New Hope: echt even goed opletten hoe goed dit gedaan is (ook weer oude onbekende Rebel als CGI), zodat hij werkelijk naadloos aansluit. Of heb ik nu echt te goed opgelet en A New Hope te vaak gezien?
  Mensen gewoon gaan kijken en genieten, laat je vermaken en voor de echte die-hards blijf goed opletten, in de achtergrond duikt altijd wel weer iets of iemand op dat heel bekend voor komt.
  Oke, als je geen 9 geeft, dan toch echt een dikke, vette en welverdiende 8!
  Kan niet wachten tot de spin-off’s van Han Solo en Boba Fett

  • Hey Badger, misschien zou ik bij het herkijken van The Force Awakens een lager cijfer geven, maar ik geef de scores op basis van de indruk die een film de eerste keer op me maakt. Het is knap dat ze van deze film iets gemaakt hebben dat zo goed is, helemaal als je je bedenkt hoeveel er veranderd is (veel uit de trailers is simpelweg anders/niet aanwezig) en dat er diverse reshoots gedaan zijn. Ik heb zelf de oude episodes op latere leeftijd gezien en heb daardoor nooit die diepgewortelde passie gehad, maar ik kan er wel van genieten. Wat ik begreep van die piloten is dat die mannen zelf geen CGI zijn, maar dat Edwards bij een bezoek aan Lucas studios oude film tegenkwam die nooit gedigitaliseerd was en daar de beelden vond van die piloten en ze dat gebruikt hebben om hier toe te voegen. Dit stemt inderdaad positief voor de andere spinoffs!

   • Ja, geef je gelijk; als je dit straks de 2e keer bekijkt zal het ook wel iets minder zijn dan nu, maar het eerste gevoel was inderdaad: boven verwachting!
    Trailers bevatten inderdaad meer materiaal die niet in de film te zien waren. Er waren inderdaad veel reshoots, maar dat is blijkbaar zijn werkwijze.
    Die piloten zijn inderdaad “her”gebruikt, je hebt gelijk. In feite nog verrassender dan CGI-gebruik. Je gaat de hele serie toch steeds weer en meer waarderen.
    Tot volgend jaar 🙂 !

    • Zover ik begreep waren de reshoots er omdat de originele versie slechte feedback kreeg bij testscreenings. Ik kijk wel uit naar de volgende Star Wars film. Tot volgend jaar 😉

 3. Ik snap de minpunten wel hoewel ik mij ook niet gestoord heb aan de gedigitaliseerde personages. Als ik de kwaliteit vergelijk met andere films waarin dit soort personages met de computer op het scherm worden getoverd vond ik dit echt fenomenaal. Ik ben het zeker met je eens dat het geen essential viewing (mooi omschreven ook) is. Meer een zoethoudertje voor de fans die nog erg lang moeten wachten op Episode VIII.

  • Zelf vond ik het niet zo overtuigend als bijvoorbeeld Robert Downey Jr en Michael Douglas in de Marvel films of recent nog in Westworld met Anthony Hopkins.

 4. Ik ben geen Star Wars fan, maar heb de originele trilogie met plezier gekeken. Ik vond TFA geweldig in dat opzicht dat ze oud en nieuw bij elkaar houden. Ik wacht dan ook maar weer op het vervolg van TFA, want dit soort “tussenfilms” zeggen me toch te weinig.

 5. Ik heb echt genoten van deze film. Lekker om een keer wat niet The Force Awakens te kijken voor de zoveelste keer.

  Ook ik heb me gestoord aan de cgi-charachters. Vooral the old dude. De laatste vond ik niet erg omdat dat gewoon een kadootje was. 😊

  Wat een actie, stoere vrouw in de hoofdrol. Deze film speelt meer in op de fans van de eerste 3 films. Wat in dit geval helemaal bij mij past.

  Dus voor jou een 8 en mij een 9.7!

  • Ja, dat laatste karakter was maar eventjes, maar had het liever gezien zoals ze, wat ik ook bij Paul noemde, dezelfde techniek als bij Michael Douglas in Ant-Man hadden gebruikt. De actrice is er nog, dus dat zou toch mogelijk moeten zijn zou je denken.

   Begrijp hogere scores helemaal hoor 🙂

 6. Ik zag de film gisteren en was helemaal mee. Het enige serieuze minpunt waren ook voor mij de digitale karakters. Peter Cushing digitaal nacreëren is ten eerste de acteur oneer aandoen en ziet er bovendien te ‘gemaakt’ uit. Hetzelfde met prinses Leia.

  Voor de rest topentertainment!

Leave a Reply

Your email address will not be published.