Top 10 Zombie Apocalyps Films

Top 10 zombie apocalyps films

Laten we eerlijk zijn, het is slechts een kwestie van tijd voordat de doden zullen opstaan en zullen genieten van de levenden. Als het geen experiment van de overheid is of een ruimteschip dat terugkomt van Venus, dat is het wel een tovenaar die de poorten van de hel opent en ze op je af laat schuifelen. En wanneer die tijd dan eindelijk komt, ben ik niet van plan om m’n hersenen te laten opeten. Echt niet. Dus deze tien films staat op een constante loop in m’n ondergrondse bunker, waar ik genoeg eten in blik en flessen water heb om de onvermijdelijke apocalypse te overleven. Als je ook wilt overleven, dan kan je er beter voor zorgen dat je deze films kent.

10. The Living Dead at the Manchester Morgue (aka Let Sleeping Corpses Lie)


Alhoewel het regelmatig moeilijk te volgen is, is Jorge Grau’s uitbreiding op Romero’s Nigt of the LIving Dead toch een film die langzaam naar een enge climax toewerkt in een ziekenhuis in Manchester. Arthur Kennedy speelt de meest intolerante politie agent die je ooit zal tegenkomen, wat een bron is voor wat onbedoelde humor. Maar waarom zie je zombies niet op foto’s?

Kans dat dit gebeurt: de doden staan op dankzij een nieuw middel om insecten te doden. Klinkt niet heel waarschijnlijk, maar je weet het maar nooit.

9. Bio Zombie


Hong Kong’s versie van Dawn of the Dead, waarbij de zombies zich in een winkelcentrum bevinden en waar de overlevenden naar buiten proberen te komen. De eerste helft is vooral grappig, wat de latere scènes effectiever maakt. Fantastische rollen met een heerlijk slechterik Wayne Lai.

Kans dat dit gebeurt: het gaat om een besmetting als gevolg van een genetisch gemanipuleerd bio-wapen, dus het is heel aannemelijk. Alhoewel ik betwijfel of mensen het zouden ronddragen in een oude fles.

8. 28 DAYS LATER


Sprintende zombies (sorry, “Geïnfecteerden”) lijken een beetje onsportief als je het mij vraagt, maar er is niets mis met dit angst avontuur van Danny Boyle. Opent met fantastische beelden van een verlaten Londen en eindigt in het soort wreedheid die niet kan worden geëvenaard. De scène waarin onze helden een band in een tunnel moeten verwisselen is één van de meest intense en angstaanjagende momenten die ik ooit heb gezien.

Kans dat dit gebeurt: Het is meer de vraag wanneer, niet of.

7. THE BEYOND


Lucio Fulci’s The Beyond verandert van standaard horror naar surrealistische nachtmerrie. Een hotel wordt toevallig neergezet op een poort naar de hel die door een tovenaar wordt geopend. HIerdoor komen allerlei verschrikkelijke wezens de wereld in, waaronder reuzachtige spinnen en….je raadt het al…zombies. This lets all manner of nasties into the world, including a bunch of giant spiders and…you guessed it…zombies. Nare dingen.

Kans dat dit gebeurt: Ik zou er geen geld op zetten.

6. DELLAMORTE DELLAMORE (AKA CEMETERY MAN)


Michele Soavi maakte een slimme zombie film die veel zwarte humor bevat. Rupert Everett speelt een schoonmaker op een begraafplaats die, zonder extra loon te vragen, de doden zo houdt wanneer ze na zeven dagen weer levend worden. De druk hiervan en zijn constant vervloekte relatie met een paar vrouwen (gespeeld door Anna Falchi) maken hem gek. Of is hij de enige normale persoon die is overgebleven?

Kans dat dit gebeurt: Hier is niets over te zeggen. Er is te weinig bekend, waardoor je er maar moeilijk op kan gokken.

5. DAY OF THE DEAD


Ondergewaardeerd door fans en het bredere publiek, toch is Romero’s derde film is z’n “Dead” serie een goede zombiefilm, die zich deze keer afspeelt in een militaire bunker. Het spreekt voor zich dat de zombies binnendringen en een feestje bouwen. Ladies and gentlemen, please meet Bub…

Kans dat dit gebeurt: Deze serie legt de schuld bij een ruimteschip dat terugkomt van Venus en een soort plaag meedraagt. Onvoorstelbaar.

4. ZOMBIE FLESH EATERS (AKA ZOMBI 2, ZOMBIE, etc)


Nog een Fulci film, die deze keer direct geld probeert te verdienen door het verrassende succes van Dawn of the Dead. Dat is echter niet erg, want de film is goed. Het draait om een tropisch eiland dat vol zit met zombies. De synthesizer muziek is een hoogtepunt, net zoals de scène waarin de doden uit hun graven opstaan. Oh, en er is een onderwatergevecht tussen een haai en een zombie. Ik zet mijn geld op de op de haai.

Kans dat dit gebeurt: Nee, ik denk het niet.

3. 28 WEEKS LATER


De crisis van 28 Days Later is achter de rug en Engeland wordt langzaam herbevolkt….en weer geïnfecteerd. Schokkend, wreed en onmisbaar, helemaal het gedeelte waar die gast van Lost een leger van geïnfecteerden met z’n helikopterbladen in stukjes hakt.

Kans dat dit gebeurt: Amerika die ingrijpt en iets overneemt? Waar heb ik dat eerder gezien? Ja, dit zou kunnen gebeuren.

2. NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968)


“They’re coming for you Barbara!” En weet je wat? Dat is zo – meteen vanaf het begin! De film die het allemaal startte begint meteen goed en laat het nivo niet zakken. Verrassend nihilistisch, slechts een jaar na de “Summer of Love”. Dit is het tegengif voor liefde en vrede. Een stel overlevenden schuilen in een oude boerderij en wanneer de doden verschijnen komen ze er achter dat ze niet zo goed met elkaar kunnen omgaan. De claustrofobische setting is te bewonderen (het speelt zich bijna allemaal in het huis af), net zoals het brede scala van personages, waarvan een aantal helden zijn, maar niet allemaal. En de zombies? Die zijn dood…en zeker niet goed.

Kans dat dit gebeurt: Het is dat vervelende ruimteschip weer.

1. DAWN OF THE DEAD (1978)


Er was natuurlijk geen twijfel over de nummer één, want Romero’s meesterwerk in satire over de consumptiemaatschappij staat op eenzame hoogte. Wie heeft er, ergens in z’n leven, niet aan gedacht hoe fantastisch het zou zijn als je een heel winkelcentrum voor jezelf zou hebben? Een groep overlevenden bewonen een winkelcentrum, waar aan al hun koopwensen voldaan wordt. Met karakters die zich ontwikkelen en waar je als kijker ook iets voor voelt zorgt het vervolg op Night of the Living Dead er voor dat je het gevoel hebt dat je deel uitmaakt van de gebeurtenissen. Het is onverschrokken grafisch maar blijft in de kern altijd geloofwaardig en geeft de kijker geen rust met een slecht geplaatste grap of een explosieve actiescène. De muziek van de Italiaanse prog-rockers Goblin is ook moeilijk te vergeten als je het eenmaal gehoord hebt. En onthou, wanneer er geen plek meer in hel is dan zullen de doden over de aarde wandelen.

Kans dat dit gebeurt: afwezige blikken in het winkelcentrum? Mensen die hersenloos rondlopen terwijl op de achtergrond liftmuziek uit de speakers komt? Dat is toch niet vergezocht?

Dus onthou, wanneer de apocalyps plaatsvindt, ga dan altijd voor het hoofd. Vuurwerk werkt ook. En laat je niet verrassen door de trage, schokkerige bewegingen van zombies – er zijn er meer dan jij en ze pakken je altijd. En als ze een hap uit je nemen, probeer niet meer terug te komen!

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

2 reacties op “Top 10 Zombie Apocalyps Films

  1. Dawn Of The Dead is een terechte nummer 1. Horror met diepgang is nooit verkeerd. Zombie Flesh Eaters heb ik zelfs op het grote doek gezien, want die draaide indertijd gewoon prime time in de Nederlandse bioscopen. Aan gegil in de zaal geen gebrek.

    Nummer 9 en 10 kende ik nog niet, dus die gaan op de lijst. Beste zombiefilm van 2016 is wat mij betreft het Koreaanse Train To Busan; een film in een moordend tempo.

    • Het is voor mij een genre dat ik niet goed ken (omdat ik bijzonder weinig horror kijk), maar Dan heeft er wel verstand van, dat bevestigt je reactie 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.