Survive Style 5+ (2004) – Recensie

Recensie Survive Style 5+2016 Blindspot Films

De volgende titel die op m’n Blindspot lijst stond dit jaar was Survive Style 5+, een film die ik ooit heb toegevoegd omdat een Engelstalige filmblogger er lyrisch over was. Ik had van tevoren geen idee wat ik kon verwachten, maar gezien de titel en het feit dat het Japans is, was ik voorbereid op iets dat misschien wat vreemd was. En dat was het zeker!

Review Survive Style 5+

De 5 uit de titel refereert aan vijf verschillende verhalen, die langzaam maar zeker met elkaar verbonden worden. Er is er eentje die gaat over een man die z’n vrouw vermoord, haar begraaft en haar daarna weer thuis ziet (en dat herhaalt zich enkele malen). Een ander draait om een vrouw die bizarre ideeën heeft voor reclames op basis van wat ze om zich heen ziet. Er is een gedeelte dat draait om een hypnotiseur en een gezin dat met z’n allen naar de show van die hypnotiseur gaat, wat onverwachte gevolgen heeft. Drie inbrekers die wel een hele vreemde relatie hebben en ten slotte is er nog een verhaallijn waarin Vinnie Jones (samen met z’n vertaler) constant tegen iedereen schreeuwt en hen vraagt wat hun doel in het leven is.

“kleurrijk en fantasievol…”


 Een uitgebreid scala aan situaties dus, die allemaal een bizarre twist hebben. Je moet wel open staan voor iets wat heel anders is dan een standaard film, want niet alleen de gebeurtenissen vallen op, de sets zijn eveneens het vermelden waard. Ze zijn kleurrijk en fantasievol. Zo is de slaapkamer van een karakter ingericht als een bos en wordt je constant getrakteerd op felle kleuren en veel lampjes. Zelf kon ik dit allemaal erg waarderen en zorgde het einde er voor dat de verschillende gedeeltes een samenhangend geheel werden. Survive Style 5+ is vreemd, maar wel het proberen waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.