Top 10 Amerikaanse films over ras en vooroordelen

Top 10 Amerikaanse film over ras en vooroordelen

Amerika heeft een lange geschiedenis als het gaat over problemen rondom ras. De spanningen lopen af en toe nog steeds op. De rellen in de jaren negentig zijn en recent nog de protesten van Black Lives Matter movement zijn daar goede voorbeelden van. Vooroordelen werden al in vroege films getoond, zoals Birth of a Nation. En het onderwerp is eigenlijk nooit verdwenen. Wat zijn de beste films over dit onderwerp?

hamburger-hill

10. Hamburger Hill (Irvin, 1987)

“Hamburger Hill” is John Irvin’s bloederige reconstructie van de poging van het Amerikaanse leger tijdens de Vietnam oorlog om “Hill 937” te bezetten, een militair Vietnamees bolwerk. De film is gewelddadig en meedogenloos en de ervaring van Irvin als documentaire achtergrond helpen hierbij. De film is de enige Amerikaanse Vietnam oorlogsfilm die direct kijkt naar ras en vooroordelen.

remember-the-titans

9. Remember The Titans (Yakin, 2000)

Een aandoenlijke en emotionele American Football film over de T.C. Williams High School, een fusie van een zwarte en witte school, en hun Afro-Amerikaanse hoofdcoach Herman Boone. De film dramtiseert gebeurtenissen wel, maar de boodschap is sterk en aangrijpend. De acteerprestaties van de cast zijn ook het vermelden waard en vooral Denzel Washington.

guess-whos-coming-to-dinner

8. Guess Who’s Coming to Dinner (Kramer, 1967)

Destijds een baanbrekende film, het verhaal over een gemengd huwelijk kwam uit op een moment toen het in de meeste delen van Amerika nog illegaal was. Belangrijker nog is het feit dat de film vanuit verschillende oogpunten naar racisme kijkt. Het won twee Oscars en had krachtige vertolkingen door z’n sterke cast.

american-history-x

7. American History X (Kaye, 1998)

Hard, extreem gewelddadig en ook best smerig. Tony Kaye’s film uit 1998 is een krachtige en verontrustende uitbeelding van het hedendaags racisme in Los Angeles. Begenadigd met een indrukwekkende rol van Edward Norton valt deze film op door de relatie tussen de hervormde racist en z’n jongere broer Danny (Edward Furlong) die sterk beïnvloed wordt door de acties van z’n broer.

do-the-right-thing

6. Do The Right Thing (Lee, 1989)

“Do The Right Thing” zette Spike Lee neer als een krachtige en getalenteerde Afro-Amerikaanse regisseur en schrijver. Deze film kijkt naar de zinderende rassenspanning in een multiculturele buurt in Brooklyn, New York. Wat de film goed maakt zijn de sterke karakterisaties die zich gedurende een dag afspelen. Het is een krachtige en film die tot nadenken aanzet.

boyz-n-the-hood

5. Boyz n the Hood (Singleton, 1991)

John Singleton was de volgende Afro-Amerikaanse filmmaker die z’n stempel op Hollywood wist te drukken. “Boyz N the Hood” kijkt hoe het leven er uit ziet van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in zuid L.A. Het volgt Tre vanaf kind tot man, gespeeld door Cuba Gooding Jr., Singleton kijkt hoe gewelddadige criminaliteit en de bendecultuur effect heeft op de mensen die in de ‘hood’ leven.

a-raisin-in-the-sun

4. A Raisin In The Sun (Petrie, 1961)

Gebaseerd op het toneelstuk van Lorraine Hansberry, “A Raisin In The Sun” was één van de meest vooruitstrevende films van die tijd. Ze baseerde het verhaal op de ervaringen van haar familie die streden tegen de lokale wetten in Chicago die wonen gescheiden hield op basis van ras. Sidney Poitier speelt het vader figuur Walter Lee Younger.

mississippi-burning

3. Mississippi Burning (Parker, 1988)

Gedeeltelijk gebaseerd op het FBI onderzoek naar de dood van drie burgerrechten activisten in Mississippi, Alan Parker’s film is een wrede misdaadthriller die tot nadenken aanzet. Alhoewel het de gebeurtenissen enigszins aanpast voor dramatisch effect, is het nog steeds een belangrijke film over een periode in de Amerikaanse geschiedenis met veel spanningen. Parker zorgt er voor dat je op het puntje van je stoel zit en houdt het tempo hoog. Hij wordt daarbij goed ondersteund door fantastische rollen van Willem Dafoe en Gene Hackman.

in-the-heat-of-the-night

2. In The Heat Of The Night (Jewison, 1967)

Norman Jewison’s “In The Heat of the Night” arriveerde op een belangrijk moment in de Amerikaanse geschiedenis. Drie jaar na de “Civil Rights Act” en twee jaar na de “Voting Rights Act”, liet deze film de veranderingen zien die zich in de maatschappij voordeden. Het verhaal draait om een politieagent uit Philadelphia die een moord probeert op te lossen in Mississippi. Jewison is in staat om om de scheiding tussen noord en zuid te laten zien en zowel metaforisch als fysiek de problemen die nog steeds aanwezig waren in een land dat nog steeds moest wennen aan gelijke rechten. Sidney Poitier speelt Virgil Tibbs voortreffelijk en de quote “They call Mr Tibbs” zal altijd deel uitmaken als een belangrijk moment in de filmgeschiedenis.

to-kill-a-mockingbird

1. To Kill a Mockingbird (Mulligan, 1962)

“To Kill a Mockingbird” snijdt het onderwerp van racisme niet zo direct aan als andere films op deze lijst. Wat het doet is te kijken naar hoe we mensen zien, in het bijzonder vanuit het oogpunt van een onschuldig kind. Wat zo mooi is aan deze film van Robert Mulligan, die gbaseerd is op het boek van Harper Lee, is hoe het verhaal verteld wordt vanuit de wereld van de zesjarige Scout (Mary Badham). Haar kleine, beperkte wereldbeeld wordt geplaats naast een open en allesomvattend beeld waaruit je de verschillen merkt. Ze heeft geen idee van politieke spellen, ze is niet bekend met de geschiedenis; ze heeft geen tijd gehad om op één bepaalde manier te denken. Door de goede wil van haar vaader is ze alleen geïnteresseerd in het beleven van avonturen met haar broer en hun vriend. Het is deze onschuld die centraal staat in de manier waarop ras en vooroordelen getoond worden. Ze ziet de manier waarop haar vader man met een donkere huidskleur, die verdacht wordt van moord, verdedigd als een man die een ander help omdat hij het nodig heeft. Ze heeft geen gevoel, of begrijpt zelfs niet, dat de man vecht tegen een ingeslepen racisme waar hij niet van kan ontsnappen. In een ander voorbeeld van vooroordelen laat ze zien dat ze de man aan de andere kant van de straat niet discrimineert, terwijl de volwassenen zeggen dat het een gewelddadige psychopaat is.

“To Kill a Mockingbird” is niet alleen één van de beste films over vooroordelen en discriminatie, het is ook één van de beste films over kind zijn en vriendschap. Gregory Peck brengt dat allemaal samen als Scout’s vader. Mary Badham, Phillip Alford en John Megna blazen de jonge karakters leven in. Ontroerend, aangrijpend en opbeurend zijn slechts enkele woorden om dit meesterwerk te beschrijven.

Deze top 10 verscheen origineel op Top10Films.co.uk en is geschreven door Dan Stephens

10 reacties op “Top 10 Amerikaanse films over ras en vooroordelen

    • Ja, ik weet dat jullie daar niet zo’n fan van waren. 12 Years a Slave is inderdaad ook een goede. Zelf heb er een aantal ook nog niet gezien.

    • Race heb ik nog steeds niet gezien, maar zo te lezen niet eentje waar ik haast mee moet maken voor m’n eindejaarslijst.

  1. Acteur Sidney Poitier komt terecht meer dan eens langs in het lijstje. Daar kun je inderdaad niet omheen als het gaat om het thema racisme in Amerikaanse films. Al in Poitiers eerste film No Way Out (1950) wordt het thema met veel overtuiging uitgewerkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.