Doctor Strange (2016) – Recensie

Recensie Doctor Strange

Alhoewel we jaarlijks van Marvel diverse nieuwe superheldenfilms krijgen van de bekende karakters uit de Avengers, neemt de studio elk jaar ook een risico (tot op zekere hoogte, want ze volgen wel een bepaalde formule) door een relatief onbekend karakter naar het grote doek te brengen. Dat werkte eerder prima voor Guardians of the Galaxy en Ant-Man en nu is het dus de beurt aan Doctor Strange.

Review Doctor Strange

Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) is ook daadwerkelijk een arts. Niet zo maar eentje, maar een erg succesvolle die regelmatig lezingen geeft en diverse prijzen heeft gewonnen. Met z’n vaste hand voert hij ingrepen uit waar andere hulp bij zouden moeten hebben. Hij kiest z’n patiënten zorgvuldig, zodat hij z’n reputatie hoog kan houden. Tijdens een rit in z’n Lamborghini wordt hij echter afgeleid tijdens een telefoontje waardoor hij de macht over het stuur verliest en niet langer in staat is z’n werk uit te voeren. Hij is een gebroken man, zowel lichamelijk als fysiek en bij z’n zoektocht naar herstel hoort hij over een plek die z’n redding zou kunnen zijn. Hij reist naar Nepal en komt in aanraking met een mysterieuze groep die zegt de wereld te beschermen tegen de gevaren die uit andere niet zichtbare dimensies komen. Een voormalig student, Kaecilius (Mads Mikkelsen), wil de groep echter uitroeien. Alhoewel Doctor Strange aanvankelijk er niets van wil weten moet hij wel gebruik maken van z’n nieuwe krachten om anderen te beschermen.

“visueel worden dingen gedaan die je niet eerder hebt gezien…”


 Het verhaal zelf bevat eigenlijk maar weinig verrassingen en de “bad guy” in deze film is zoals helaas vaak in Marvel films niet echt een grote bedreiging. Toch is dit wel een film die goed tot z’n recht komt in de bioscoop vanwege z’n looks. Alhoewel het hier en daar misschien aan Inception doet denken, doen er zich situaties voor waarin visueel dingen worden gedaan die je niet eerder hebt gezien. Of dit nu een stad is die langzaam verandert in een soort Escher tekening of de finale waarin er op een manier met tijd wordt gespeeld die niet eerder op deze manier in beeld is gebracht (en waar de karakters ook nog eens gebruik van maken). Cumberbatch is goed in z’n rol, maar Tilda Swinton lijkt niet te passen bij het karakter dat ze speelt. Niet dat ze het slecht doet, maar ik had liever een andere acteur of actrice gezien. En alhoewel de film af en toe wat humor heeft wist dat het publiek waarmee ik het zag maar zelden aan het lachen te brengen. Doctor Strange is daarmee een redelijk standaard superheldenfilm geworden die het vooral van z’n looks moet hebben.

4 reacties op “Doctor Strange (2016) – Recensie

  1. De tweede film in twee dagen die van ons allebei dezelfde score krijgt:) Ik vond Tilda Swinton zelf wel erg goed (en ook passend), maar er is wel veel kritiek geweest dat er geen Aziatische actrice voor die rol is gevraagd. Die kritiek snap ik ook weer wel eerlijk gezegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.