Traficant: The Congressman of Crimetown (2015)

 Recensie Traficant The Congressman of Crimetown

We hebben allemaal wel een bepaald beeld van politici. Het liefst zouden we ze zien als mensen met sterke morele waarden en ook al zullen velen dat hebben, toch blijft politiek een spel waarin er moet worden onderhandeld en er compromissen moeten worden gesloten. Toch smult het publiek en de media wanneer een politicus opvalt. Dat zagen we jaren geleden al met Pim Fortuin en recent in Amerika met Trump, maar ook in series houden we er van als de karakters zaken anders aanpakken. House of Cards geniet immense populariteit omdat de president in die serie het niet allemaal volgens de regels doet. Ook als een politicus in z’n privéleven fouten maakt wordt dat soms breed uitgemeten en kan dat iemand kapot maken (Anthony Weiner). Jim Traficant, die uiteindelijk in het Amerikaans Congres terecht kwam heeft ook een kleurrijke carrière meegemaakt die in deze documentaire aan bod komt.

Review Traficant The Congressman of Crimetown

Traficant kwam uit Youngstown, Ohio, een staalstad die het zwaar te verduren kreeg toen de fabrieken er gesloten werden. Hij wist echter gebruik te maken van die situatie en door z’n uitgesproken mening en gebrek aan angst wist hij populair te worden. Hij werd verkozen tot sheriff en weigerde mensen uit hun huis te zetten waardoor hij voor de rechter werd gedaagd en zelfs even in de gevangenis belandde. Daarnaast begon hij z’n strijd tegen de lokale maffia. Toen er echter opnames boven water kwamen drijven waarin hij gesprekken met maffiabazen had leek z’n carrière voorbij. Toch gaf Traficant niet op en wist hij te blijven vechten. Regisseur Eric Murphy weet met behulp van archiefbeelden en diverse interviews (onder andere met Ed O’Neill die ook uit Youngstown komt) een boeiende documentaire in elkaar te zetten, zelfs als je niets weet van Amerikaanse politiek. Traficant was iemand die niet paste binnen de gevestigde orde, maar die weigerde om zich aan te passen. Met z’n wijde broeken, bizar kapsel en onvoorspelbaar gedrag was het een unieke politicus die regelmatig anderen wist wakker te schudden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.