Louis Theroux: My Scientology Movie (2015) – Recensie

recensie-my-scientology-movie

De documentaires van Louis Theroux heb ik altijd erg kunnen waarderen. Met een gezonde dosis realisme wist hij in het verleden toegang te krijgen tot mensen die behoorden tot bijzondere groepen. Met z’n nieuwsgierigheid en stijl van vragen wist hij inzicht te krijgen in de beweegredenen van z’n onderwerpen, hoe extreem dat ook was. Scientology is een religie die over de hele wereld gevestigd is en veel volgers, waaronder bekendheden als Tom Cruise en John Travolta. Het feit dat Theroux daar een film over ging maken wekte m’n interesse.

Recensie Louis Theroux_My Scientology Movie

Eerder zag ik al de documentaire van Alex Gibney over Scientology, Going Clear, die zeer veel (schokkende) informatie wist te presenteren over het ontstaan, geloof en de manier van werken binnen deze kerk (en zelfs hoe Scientology er in slaagde om in Amerika een officiële religie te worden). Met die ervaring in m’n achterhoofd ontkwam ik er niet aan om deze film daarmee te vergelijken. Als je dat doet dan is wat Theroux hier presenteert redelijk tam en weinig onthullend. Hij heeft toegang tot een voormalig Scientology topman, maar kan maar moeilijk de echt confronterende vragen stellen. Daarnaast laat hij diverse scenario’s die gebeurt zijn door acteurs naspelen, die nooit echt aanvoelen door de kunstmatige omgevingen. Er zijn echter een aantal grappige momenten, bijvoorbeeld wanneer hij wil filmen in de buurt van een Scientology locatie en hij in een discussie komt met iemand van de kerk of hij dat nu wel of niet op de openbare weg doet. Als je meer van Scientology wilt weten dan is Going Clear de betere documentaire, maar dit is daar een aardige aanvulling op.

5 reacties op “Louis Theroux: My Scientology Movie (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.