Black Mirror – Seizoen 3: Nosedive

black mirror nosedive seizoen 3 recensie

Online doen we ons allemaal op de een of andere manier iets voor dan we daadwerkelijk zijn. We zullen onze negatieve eigenschappen of slechte foto’s niet zo snel delen. Reacties op posts van anderen op sociale media zullen over het algemeen enthousiast over zijn. Hoe zou de wereld er uitzien als je je online image ook daadwerkelijk leeft, waarbij alles perfect is en je al je frustratie en negatieve gevoelens constant verstopt? En dat wanneer je dit wel laat zien daar onmiddelijk negatief op beoordeeld wordt alsof iedereen een reviewer is? Dat is min of meer het idee achter de eerste aflevering van seizoen 3 van Black Mirror.

black-mirror-nose-dive-review

In Nosedive is Lacie Pound (Bryce Dallas Howard) iemand die lijkt te leven voor haar score. Ze heeft een 4.2 op de schaal van 5 en woont samen met haar broer (die niet om z’n score geeft). Ze wil graag alleen gaan wonen en heeft een prachtig huis op het hoog. Probleem is echter dat ze dat huis alleen kan krijgen als ze minstens een 4.5 heeft. Ze gooit er in alle opzichten een schepje bovenop om dat zo snel mogelijk te halen en is dan ook heel erg blij wanneer een oude vriendin, Naomi (Alice Eve) met een score van 4.8, haar als getuige voor haar bruiloft uitnodigt. Als ze het daar goed doet zou ze al snel 4.5 bereiken. Maar het zou Black Mirror niet zijn als het, zoals de titel al doet vermoeden, het een en ander misgaat.

“sterke opening van een nieuw seizoen…


 Het concept van de aflevering is herkenbaar en iedereen kent wel iemand die erg druk bezig is met z’n “status” op sociale media en voor wie het belangrijk is om te zien hoeveel likes en followers hij/zij heeft. Als dat je belangrijkste doel kan je andere dingen uit het oog verliezen en dat is ook zo voor Lacie. Ze is iemand die maar 1 doel voor ogen heeft en daardoor eigenlijk niet meer vanuit haar gevoel reageert, maar alles wil optimaliseren om maar zo snel mogelijk op minstens 4,5 te komen, puur op basis van een arbitrair systeem dat door iemand verzonnen is. Daardoor verliest ze eigenlijk een gedeelte van haar menselijkheid, want zich echt inleven doet ze onvoldoende, ze doet het alleen nog maar voor de vorm. Nosedive is een sterke opening van een nieuw seizoen van Black Mirror en bewijst dat Netflix Charlie Brooker de vrijheid te geven om verder te gaan onze afhankelijkheid van en relatie tot technologie verder te onderzoeken.

4 reacties op “Black Mirror – Seizoen 3: Nosedive

    • You are in for a treat en je zou een gedeelte van de afleveringen ook wel kunnen bestempelen als horror. Als dat je niet overtuigt 😉 Benieuwd wat je er van vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.