Filmsite Spotlight: Mening van een Filmfreak

filmsite-spotlight-mening-van-een-filmfreak

Het is al weer een tijdje geleden sinds de laatste spotlight, maar dat betekent niet dat ik alle filmbloggers al in het zonnetje heb gezet. Eén daarvan is Peter van Mening van een Filmfreak. Ik ontdekte zijn blog via een post in een forum en hij is nu ook al een tijd te vinden op Filmblogs.nl. Tijd om meer te weten te komen over de man achter de recensies en artikelen!

mening-van-een-filmfreak
Wat is de onstaansgeschiedenis van de site, waarom ben je deze begonnen?
Eigenlijk is het mijn vrouw die me heeft aangemoedigd. Ik kijk al heel mijn leven graag film. Nu is het aantal films per week een beetje verminderd vanwege een drukker familiaal leven. Maar er was een periode dat ik gewoon dagdagelijks de lokale DVD-boer bezocht om met een film huiswaarts te keren. Jaren geleden ontdekte ik de website “Moviemeter”. Het was niet de eerste filmsite die ik bezocht, maar op één of andere manier ben ik er blijven plakken. Langzaam maar zeker werden mijn meningen uitgebreider totdat mijn vrouw met een lumineus idee afkwam. “Waarom begin je niet een filmblog?” vroeg ze zich af. En zie, 3 jaar later schrijf ik nog steeds mijn opinies neer (tot grote ergernis van mijn vrouw soms), met als resultaat dat er al een 545-tal recensies te lezen zijn aldaar. Tegelijkertijd ontdekte ik dat schrijven iets was waar ik me in kon vinden en wat ik ook nog eens zielsgraag deed.

Wat is het onderscheidend karakter van de site?
Het zou nogal pretentieus overkomen als ik zou beweren dat mijn blog een onderscheidend karakter heeft ten aanzien van de immense hoeveelheid van blogs en sites die film gerelateerd zijn. Mijn blog bevindt zich in een onmetelijke oceaan van filmsites. Een klein golfje in een zee van filmblogs. Er is slechts één waarde waar ik me aan vasthou. En dat is eerlijkheid. Mijn opiniestuk is onbevooroordeeld en fair. Een eenvoudige mening zonder te veel dure woorden. Iets wat toch geapprecieerd wordt. Is het een briljante film, dan zalik het ongegeneerd de hemel in prijzen. Is het echter een gedrocht van een film, dan zal ik me niet inhouden om het ook zo te verwoorden.

Waarvan geniet je het meest op je site en wat motiveert je om te blijven schrijven?
Telkens ik een persoonlijke mening heb neergeschreven, en deze plaats op mijn blog, denk ik naderhand bij het nalezen dat ik er toch weer in geslaagd ben mijn gevoelens en mening over die bepaalde film op een soms rake manier heb kunnen verwoorden. Ik ben dan geen letterkundige, maak vervelend syntactische fouten en reken mezelf zeker niet bij de groten der aarde als het over literatuur gaat, maar ik ben wel steeds trots over een stukje tekst. Dat en de soms wel aardige reacties over mijn creaties (ook al zou ik dat gedeelte wat zien stijgen in kwantiteit) motiveren me telkens weer om toch verder te doen. Trouwens, als ik het met tegenzin zou doen, had ik er al lang een punt achter gezet.

Op welke manier heeft het schrijven je manier van films kijken veranderd?
De ervaring bij het filmkijken is lichtjes gewijzigd. Ik let nu meer op kleine details en technische zaken. Niet dat dit de algemene ervaring zal verdringen. Na het kijken van een film heb ik me al een oordeel gevormd en een ruwe schets van mijn toekomstig schrijfsel is dan al meestal gevormd.

Wat is je favoriete artikel dat je hebt geschreven?
Dat is een uiterst moeilijke vraag. Na zoveel uitgebreide meningen neergepend te hebben, is er bij elk wel een flardje tekst die ik geslaagd zou kunnen noemen. Omdat het humoristisch in elkaar zit. Of doodgewoon omdat iemand de opmerking gaf dat dit gedeelte hem overtuigde om de film te kijken. Zeker als het over een independent of redelijk onbekende film gaat (blockbusters zijn voor mij minder interessant daar er al een triljoen meningen over verschenen zijn) en mijn opiniestuk mensen ertoe beweegt om deze te kijken. Dan komt de trots wel eens om de hoek kijken.

Kan je je vijf favoriete films noemen?
Die Hard
Die Hard

Recensie Alien
Alien

The Shawshank Redemption
The Shawshank Redemption

Review Me and Earl and the Dying Girl
Me and Earl and the Dying Girl

prisoners
Prisoners

Hoeveel films kijk je gemiddeld per week?
Op dit moment ligt dit rond de 3 films. Tijdens een verlofperiode kan dit cijfer echter serieus oplopen. Als ik kon zou ik de klok rond films bekijken en erover schrijven. Ik vrees dat dit bij dromen zal blijven.

Heb je speciale film gerelateerde objecten in huis waar je erg trots op bent?
Nee. Daarvoor ontbreekt me de tijd en het geld. Zou echter niet misstaan. Zo’n glazen kast vol collector items van mijn favoriete films.

Lees ook:

5 reacties op “Filmsite Spotlight: Mening van een Filmfreak

    • Zou leuk zijn. Ik ben mega fan van de website “De protagonisten” vanwege zijn eigenzinnig karakter 🤔 Niet moeilijk gezien mijn voorkeur voor het onbekendere werk !

Leave a Reply

Your email address will not be published.