ARQ (2016) – Recensie

recensie arq

Timecrimes, Groundhog Day, Triangle, de serie Day Break, +1 en Edge of Tomorrow, het zijn slechts enkele voorbeelden van films waarin de hoofdpersonen terecht komen in een tijdslus. Een stuk tijd waarin steeds hetzelfde gebeurt en de hoofdpersoon gebruik maakt van die kennis om er uiteindelijk uit te ontsnappen. “High concept” dat vaak leuk is om te kijken. Netflix begeeft zich ook in dit genre met deze film en doet dat met ARQ, een relatieve low budget film (volgen regisseur Tony Elliott onder twee miljoen dollar). Is dit voor Netflix kijkers een must-see?

review arq

De ARQ is een mysterieus apparaat dat oneindig veel energie kan genereren en daardoor voor twee verschillende facties in een in oorlog verkerende wereld enorm interessant is. Renton (Robbie Amell) is in het bezit van het apparaat en wordt terwijl hij in bed ligt met Hannah (Rachael Taylor) opgeschrikt door drie gemaskerde, bewapende mannen die hen willen overvallen. Renton ontdekt dat hij in een tijdslus terecht is gekomen en probeert zijn voorkennis te gebruiken om de overvallers te slim af te zijn.

“wel een kijkje waard…”


 Waar ARQ goed in slaagt is om de zich steeds herhalende situatie steeds net iets te veranderen. En dan gaat het niet alleen om de acties die de personages uitvoeren, maar ook de personen die zich dingen kunnen herinneren van de vorige loop. Eerst is dat er eentje, maar later breidt dat zich uit. Het maakt het keer op keer minder voorspelbaar wat er zal gebeuren. De spanning zit vooral daar in en niet zozeer in wat er zich buiten de muren van het huis gaande is. Het maakt het een kleine, low budget film die het optimale weet te doen met z’n middelen. Zeker niet de beste film in het genre, maar voor fans wel een kijkje waard.

ARQ is nu te zien via Netflix

10 reacties op “ARQ (2016) – Recensie

  1. Tja, ik kwam deze telkens tegen en koos telkens voor iets anders daar het gegeven over een tijdlus me niet zo aanstond. Misschien dat ik deze toch eens een kans geef dit weekend 🙂

    • Bij mij is het precies andersom…toen ik over een tijdsloop las wilde ik ‘m juist zien. Ben benieuwd of je ‘m uiteindelijk gezien hebt! 🙂

  2. Ik hou van en leef voor deze films! Eerlijk, meestal is de ruimte die ze voor het verhaal kiezen zo groot dat er zoveel kan doen en kan veranderen dat het teveel is. Juist nu het maar ÊÊn huis is (en als je het einde weet snap je waarom), maakt dit het zo spannend. Het is net alsof je een level uit de game keer op keer uitspeelt, maar dan met wat trucjes waardoor ik deze film enorm vet vond. Misschien is hij die zeven wel waard, maar ik hou ervan en geef het een negen 😀

    • Jij hebt er dus nog meer van genoten, leuk! Ben het met je eens dat het goed is uitgewerkt en de vergelijking met een level van een game snap ik helemaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.