De Tien: Beste actrices “estafette race”

De Filmkijker 10 beste actrices estafette race

Na het succes van de “De Tien: Beste acteurs estafette race” was het natuurlijk onvermijdelijk dat er ook voor actrices zo’n race van start zou gaan. Dat moment is nu gekomen en de startopstelling staat inmiddels klaar!.

Het idee

Wat is het idee achter deze estafette race? Ik heb een lijst gemaakt van wat ik de beste tien actrices vind. Aan het einde van deze post, net zoals bij de vorige estafette race, geef ik het stokje over aan een andere blogger (dat hoeft overigens geen filmblogger te zijn). Deze blogger moet één actrice van de lijst halen (dat is een verplichting), onderbouwen waarom deze van de lijst gehaald moet worden en vervolgens vervangen door z’n eigen keuze (natuurlijk ook onderbouwd). Aan het einde van de post wordt het stokje weer doorgegeven aan een volgende blogger. Dat betekent dat deze estafette nog een tijd door kan gaan waarbij er een lijst ontstaat waarover er min of meer consensus is dat dat de beste acteurs zijn. Daarnaast is het ook een leuke manier om in aanraking te komen met nieuwe blogs.

De regels

– Wanneer een blogger de update publiceert en jou het stokje overhandigt heb je precies een week om jouw update van de lijst te plaatsen (het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, het is per slot van rekening een race). Lukt dit niet, dan ben je gediskwalificeerd en moet een andere blogger worden genomineerd
– Gebruik het logo van deze estafette race in je post en link naar dit bericht. Ik blijf deze updaten zodat je alle gerelateerde artikelen kan vinden (een link naar het artikel van degene wie je het stokje kreeg is overigens ook makkelijk voor je lezers)
– Je kan alleen een artikel plaatsen als je daadwerkelijk gekozen bent als de volgende in de race

Audrey Hepburn

audrey-hepburn
Haar rol in Breakfast at Tiffany’s alleen maakte haar al iconisch, maar ook in Roman Holiday bewees ze dat ze als actrice de glamour van een prinses kon verpersoonlijken (en waar ze ook een Oscar voor won). Een tijdloze verschijning die zeker tot de tien beste behoort.

Cate Blanchett

Cate Blanchett
Ook deze actrice is een Oscar winnares (ze won twee keer voor Blue Jasmine en The Aviator) en terecht. Of ze nu een elf speelt in de Lord of the Ring of Queen Elizabeth, ze heeft een fantastische “screen presence” en is altijd ijzersterk in haar rollen.
[De vele gezichten van Cate Blanchett]

Julianne Moore

Julianne Moore
Ze begon haar carrière ooit met een rol in een soap, maar door de jaren heeft ze heel wat indrukwekkende rollen gespeeld. Ze is één van m’n favoriete actrices die speelde in films als Still Alice, The Forgotten, What Maisie Knew, maar ook blockbusters als Hunger Games.
[De vele gezichten van Julianne Moore]

Marilyn Monroe

marilyn-monroe
Er zullen nu vast lezers zijn die Marilyn geen goede actrice vinden, maar er is naar mijn mening geen andere actrice die zo’n uitstraling heeft in films als zij. De camera hield van haar en dat was en is nog steeds het geval voor het publiek dat haar films ziet.

Meryl Streep

meryl-streep
Deze actrice is misschien niet m’n persoonlijke favoriet, maar ik durf best toe te geven dat ze kan acteren en “het veld” domineert, met drie Oscars en regelmatig nominaties.

Kate Winslet

kate-winslet
Ik moet toegeven dat Winslet initieel geen actrice was waarvan ik echt onder de indruk was, maar haar rollen in films als The Reader en Eternal Sunshine of the Spotless Mind wisten me te overtuigen. Iemand die sterk is in elk genre, of dat nu komedie, drama of romantiek is.
[De vele gezichten van Kate Winslet]

Marion Cotillard

marillon-cotillard
Nog een Oscar-winnende actrice, die in veel filmhuisfilms (Rust and Bone, Big Fish, Jeux d’enfants) speelde, maar de afgelopen jaren ook verscheen in grote films zoals Batman en Inception.

Katharine Hepburn

katharine-hepburn
Dit is een actrice waar ik persoonlijk eigenlijk veel te weinig werk van heb gezien, maar ik denk om haar uit de initiële tien te houden eigenlijk niet kan. Je hoeft alleen maar op IMDB te kijken om er achter te komen dat ze maar liefst 4 Oscars heeft gekregen, wat natuurlijk heel veel zegt over haar acteerprestaties.

Frances McDormand

Frances Mcdormand
Een actrice waar je misschien niet meteen aan zult denken, maar McDormand maakte met haar rol in Fargo diepe indruk en is altijd een solide verschijning. Of dat nu in Moonrise Kingdom of Burn After Reading is.
[De vele gezichten van Frances McDormand]

Tilda Swinton

tilda-swinton
Ze speelde in fantastische films als Michael Clayton, Adaptation en We Need to Talk about Kevin en heeft me weten te betoveren met haar acteerprestaties. Met haar bijna buitenaardse uiterlijk en haar soms kamelon-achtige veranderingen voor film maakt haar een actrice die opvalt en hier niet kan ontbreken.

En het stokje gaat naar…

En wie is de eerste die het stokje overneemt? Xander van Screendependent, die tot volgende week woensdag heeft om zijn wijzigingen in deze lijst van “de tien” actrices aan te brengen.

De deelnemers tot nu toe25 reacties op “De Tien: Beste actrices “estafette race”

 1. Markeert deze nieuwe challenge ook direct het einde van de acteurs of blijven die hand in hand gaan? Leuk (en stiekem wel een beetje verwacht) deze challenge, waarbij ik in de startlijst een paar verrassende namen zie staan. Ben benieuwd naar de verloop:)

 2. Interessante lijst met enkele verrassende namen (waar ik wel heel blij mee ben). Cotillard heel erg blij mee en ik ben blij dat je Streep toch hebt toegevoegd 🙂 Heel benieuwd wie er als eerste gaat sneuvelen en wie er bij komt!

  • Ja, ik wilde een paar actrices kiezen waar mensen niet zo snel aan zouden denken en ook niet alleen actrices van nu. Streep kan niet ontbreken, maar heb ik er met tegenzin in gezet 😉

 3. Ik vind dit persoonlijk al een heel sterke lijst. Ik zou nu al niet weten wie ik moet schrappen. Ik heb echter wel een naam in mijn hoofd die ik zeker aan de lijst wil toevoegen… ra ra ra…

 4. Mooie lijst! Ben heeeel erg blij dat Audrey Hepburn er in staat. Ik vind haar echt fantastisch! Maar het gaat wel erg moeilijk worden om deze lijst aan te passen. Alle dames zijn op hun eigen manier geweldig… We gaan het afwachten!

  • Juliette Binoche had ik wel opgeschreven in m’n lijstje, maar je moet keuzes maken 🙂 En wie weet dat er anderen zijn die jouw suggesties toe zullen voegen..

 5. Poe, ik ben blij dat ik het niet hoeft over te nemen, want ik had er misschien wel 5 moeten schrappen. Ik heb van een aantal dames zo weinig gezien….

  • 5 schrappen? Als het is omdat je te weinig van ze heb gezien vind ik dat eigenlijk geen goede reden. Beste is natuurlijk als je het kan onderbouwen waarom iemand niet op de lijst thuis hoort.

 6. Pingback: Estafette Race – De tien: Beste actrices – Fresh Bananaz

 7. Pingback: De Tien: Beste actrices “estafette race” – BE COOL, SODAPOP

 8. Pingback: De Tien | Beste actrices "estafette race" • Reviews & Roses

 9. Pingback: Estafette Race - De tien: Beste actrices - Fresh Bananaz

 10. Pingback: De tien: Beste actrices 'estafette blogathon' De ProtagonistenDE PROTAGONISTEN

 11. Pingback: Estafetterace: de tien beste actrices – Indipendenza

Leave a Reply

Your email address will not be published.