Vraag van de week: Lees je ook oudere artikelen van andere filmblogs?

Vraag van de week

Zoals je waarschijnlijk niet zal verbazen is voor mij een belangrijk deel van bloggen het gevoel van community. Ik geniet er van om andere filmblogs te bezoeken en te lezen welke mening anderen hebben over een bepaalde film. Dagelijks krijg ik veel nieuwe posts in m’n mailbox en daarnaast zie ik natuurlijk ook nog op filmblogs.nl wat er verder nog allemaal langskomt. Helaas heb ik niet altijd de tijd om alles te lezen waardoor soms het aantal ongelezen berichten zich langzaam opstapelen en ik berichten heb die weken oud zijn. Als je ze dan na zo’n tijd nog leest valt er iets op: Tenzij het een “tijdloos” bericht is dat relevant blijft, zie je dat er na een paar dagen geen nieuwe reacties meer verschijnen. De gemiddelde relevantie van een post is dus eigenlijk heel laag en het is eigenlijk jammer om te zien hoe kort iets bekeken wordt waar je toch veel tijd ingestoken hebt. Ik vroeg me af wat jouw gevoel daarbij is:

Lees je ook wel eens oudere blog posts van anderen, bijvoorbeeld wanneer je een specifieke film hebt gezien en wat is jouw gevoel van de gemiddelde relevantie van de artikelen die je schrijft?

8 reacties op “Vraag van de week: Lees je ook oudere artikelen van andere filmblogs?

 1. Ik ontvang veel berichten van Meneer Vivie. Leuke informatie maar daar houdt het mee op. En de tweede is mijnserie.nl . een goed blog en heel overzichtelijk. Ook inhoudelijk goed. Deze gebruik ik voor tv-series.
  De filmkijker blijft toch mijn belangrijkste informatiebron als het over speelfilms gaat. Ik ben er zeer tevreden over.

 2. Interessante vraag. Mijn eigen website is niet alleen een bron van mijn recensies, maar ook een persoonlijk portfolio, omdat er ook stukken van mijn studie en stukken over andere onderwerpen opstaan. Je bouwt een archief op waar je altijd met trots op kunt terugkijken. Daardoor vind ik het in principe ook niet erg als stukken snel ‘in de vergetelheid raken’, dat is toch inherent aan het idee van een blog.

  Wel herken ik je potentiële twijfels over het nut van jouw schrijven, je steekt daar toch veel tijd in en het voelt dan soms toch wat doelloos als er net twee mensen reageren (of helemaal niemand). Bij mij scheelt het dan dat al mijn recensies ook nog weer op moviemeter.nl staan, waar ik ook weer recensies van anderen lees en soms reacties op eigen recensies ontvang. Uiteindelijk moet je je echter toch maar bedenken dat je vooral recenseert omdat je het zelf leuk vindt. En, dat vooral, omdat je film kijken leuk vindt. Reacties zijn een leuke en aangename bijkomstigheid, maar niet altijd noodzaak.

 3. Een tijdje terug pakte ik trouwens jouw review van Blade Runner (van jaren terug) erbij, toen ik de film zelf ging kijken. Ze worden dus i.i.g. wel eens gelezen:) zelf probeer ik ook steeds gerichter te tangen waardoor iemand die daar behoefte aan heeft oudere berichten kan terugvinden-en lezen.

 4. Ik herlees eigenlijk vaak (vooral) recensies als ik een film bekijk en eens wil weten wat collega-bloggers ervan vonden. Hiervoor is filmblogs.nl een heel handig hulpmiddel. Even een titel zoeken en je vindt alle recensies terug 😊

 5. Ik lees zeker ook oude artikelen. Soms zoek ik op onderwerp bij medebloggers of er bijvoorbeeld al over geschreven is. Ook films die jullie dan al in de bioscoop hebben gezien en ik later op de bank, lees ik later dan even uitgebreid. Tijdloze artikelen zijn leuk, maar soms lezen gewoon weinig mensen die. Dat is het risico van het vak. Maar zolang ik het leuk vind om over een onderwerp te schrijven dan vind ik het al prima. Dan ben ik in ieder geval mijn ei kwijt 🙂

 6. Soms wel. Dan ben ik benieuwd wat een bepaalde blogger vindt van een bepaalde film en zoek ik het op.

  Ik vind het wel jammer dat een artikel of recensie al snel weer oud nieuws is.

 7. Lastige vraag… Ik duik zelden in de archieven van een blog, omdat er simpelweg te veel informatie te lezen is! Het aantal nieuwe berichten per dag is naar mijn mening gigantisch! Er ontstaat dan ook een overkill aan informatie en dan kom je al snel uit op cherry picking. Dat is erg jammer, want er zijn natuurlijk genoeg leuke blogs om te volgen/te lezen.

  Je ziet het inderdaad ook aan de reacties. Nieuwe berichten ontvangen vaak de comments, maar oudere berichten worden al snel “vergeten”.

  Soms kijk ik wel eens in de archieven en dan kom je toch ook leuke berichten tegen, maar er is simpelweg te weinig tijd om alles door te spitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.