13th (2016) – Recensie

Recensie the 13th

Het afgelopen jaar groeide dankzij sociale media de Black Lives Matter beweging enorm. Vanwege het racisme en geweld door de politie werden er vele demonstraties gehouden en werden er op sommige plekken wijzigingen doorgevoerd bij de politie (zoals de invoering van lichaamscamera’s). Toch bestaat het probleem nog steeds en is de Netflix documentaire een interessante film waar niet alleen deze beweging aan bod komt, maar er uitgebreid wordt gekeken hoe de gevangenispopulatie in Amerika de afgelopen decennia zo enorm gegroeid is (25% van alle gevangenen ter wereld zitten in Amerika) en waarom er relatief veel Afro-Amerikanen tussen zitten.

Review the 13th

Het duikt daarbij de geschiedenis in en begint bij de slavernij, de afschaffing ervan en het beeld wat er op dat moment bestond van de voormalige slaven. The Birth of a Nation uit 1915 is daar een voorbeeld van waarbij een donkere man wordt neergezet als iemand die op zoek is naar een vrouwelijk slachtoffer om te misbruiken. Wat toen nog direct gezegd/getoond werd, veranderde door de jaren en bepaalde regelgeving werd aangenomen die bepaalde bevolkingsgroepen meer raakte dan anderen. Het was uiteindelijk in jaren zeventig onder Nixon en jaren tachtig onder Reagan dat de gevangenispopulatie snel groeide.

Regisseur Ava DuVernay weet deze informatie door middel van interviews, regelmatig schokkende beelden en sterke muziek kracht bij te zetten. Het geeft een goed beeld van de ontwikkelingen in Amerika en hoe het gevangenissysteem inmiddels een industrie is waar veel geld in omgaat en waarbij ook de bedrijven erachter een dikke vinger in de pap hebben als het gaat om wetsvoorstellen waar ze zelf ook beter van worden. Variety noemde dit een documentaire die de Oscar voor beste film zou moeten krijgen. Zelf zou ik niet zo ver gaan, maar het weet de huidige tijdsgeest goed te vangen en daarnaast ook de geschiedenis van de minderheden in Amerika en regelgeving duidelijk te presenteren.

13th is nu beschikbaar via Netflix

2 reacties op “13th (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.