Girlhood (2014) – Recensie

recensie girlhood

Op basis van de titel zou je misschien kunnen denken dat dit het vervolg is op Richard Linklater’s Boyhood, een film die me persoonlijk niet zo te raken als de gemiddelde recensent, maar deze film heeft behalve de gelijkenis in titel maar weinig overeenkomsten. Girlhood speelt zich af in een Franse buitenwijk en volgt de zestienjarige Marieme (Karidja Touré).

review girlhood

Ze is rustig, stil en zorgt thuis voor haar jongere zus, maar besluit zich aan te sluiten bij een groep van drie meiden die samen anderen geld aftroggelen, zich in het winkelcentrum wel eens wat handelswaar wil toe-eigenen en vervolgens een hotelkamer huurt om daar te feesten. Ze maakt dus deel uit van een bende en die groep verandert haar. Ze gaat zich anders kleden, zich anders gedragen en besluit ook niet langer meer te luisteren naar haar oudere broer. Het is een pad waarin ze zichzelf ontdekt, maar ook een pad met donkere kanten.

“graag nog een keer kijken …”

Regisseur en schrijver Céline Sciamma brengt het verhaal van Marieme mooi in beeld en laat voldoende ruimte om de karakters te leren kennen. Marieme wordt een leven ingetrokken waarin ze zich eindelijk gewaardeerd voelt, waar ze macht heeft en samen gek kan doen, zoals dat prachtig in beeld wordt gebracht in een scene waarin de meisjes voor een spiegel Diamonds van Rihanna zingen. De speelduur van bijna twee uur zal voor sommigen net iets te veel van het goede zijn, maar persoonlijk zou ik deze film graag nog een keer kijken in plaats van het trage (en relatief vlakke) Boyhood. Het weet de bepalende jaren van een jong meisje vast te leggen die invloed zullen hebben op haar leven als vrouw.

4 reacties op “Girlhood (2014) – Recensie

  1. Ja ik vond deze ook een stuk beter dan Boyhood 🙂 De Belgische tegenhanger van deze film (Black) vond ik ook ietsjes minder. Mooi in beeld gebracht dat bepaalde keuzes zo een invloed kunnen hebben op je leven. die keuzes kun je dan niet meer ongedaan maken. en een Franse film doet het al snel goed bij mij 😉

    • Ja, ik ken je voorliefde voor Franse films. Black heb ik ook gekocht en die ligt op het moment nog op het stapeltje van films die ik nog moet kijken, dus een recensie daarvan zal ook nog wel langskomen 🙂

  2. Ik vond Boyhood ook niet bijzonder geweldig, ondanks al het gehype er omheen. Ja, die truc van dezelfde acteurs over de jaren te zien is geinig, maar daar houdt het eigenlijk wel een beetje mee op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.