Amanda Knox (2016) – Recensie

recensie amanda knox

We weten allemaal dat de hoeveelheid nieuws en informatie die voor ons beschikbaar is extreem hoog is. Het kan dus wel eens gebeuren dat we wat zaken missen. Zelf had ik dat met de zaak van de Amerikaanse Amanda Knox. Volgens deze documentaire geeft Google 7 miljoen resultaten terug, maar het was mij allemaal voorbij gegaan. Gelukkig hoef je geen voorkennis te hebben voor deze film die sinds vrijdag beschikbaar is via Netflix.

review amanda knox

De partijen die aan het woord komen lijken soms niet echt. Een OM medewerker die groot fan is van Sherlock Holmes, in de kleinste dingen meer lijkt te zien dan er is en die voor een rechtszaak met een grote pijp in z’n mondd verschijnt. Er is een verslaggever die duidelijk laat merken dat het hem alleen maar om scoren gaat, die smult wanneer er pikante details naar boven komen zodat hij ze op de voorpagina kan krijgen en die van mening is dat journalisten niet altijd diepgaand onderzoek moeten doen of uitspraken kloppen, want anders loop je het risico dat een concurrent het eerder publiceert. Het zijn slecht twee personen in de zaak van Amanda Knox, die op zoek is naar zichzelf en besluit om naar Italië te gaan, om daar te studeren en levenservaring op te doen. Ze woont samen met de Britse Meredith Kercher en heeft al snel een vriendje, Raffaele Sollecito. Ze spendeert veel tijd met hem en wanneer ze na een nacht met hem weer thuis komt doet ze een verschrikkelijke ontdekking. Het ligt vol bloed en haar huisgenoot is vermoord. Het is het begin van een nachtmerrie, waarin niet alleen de Italiaanse justitie, maar ook de wereldpers helemaal opduikt.

amanda knox

Amanda Knox wordt al snel samen met haar vriend de hoofdverdachte, maar zelf houdt ze vol onschuldig te zijn. In openhartige interviews komt ze aan het woord (is ze een monster of overkomt haar iets wat jij en ik ook zouden kunnen meemaken?), net zoals Raffaele, journalist Nick Pisa en een aantal anderen. Op nauwkeurige wijze wordt de zaak uit de doeken gedaan, waarbij je als kijker ook constant vragen zet bij uitspraken van deze partijen. Deze documentaire slaagt erin de zaak evenwichtig te brengen en niet meteen voor een bepaalde kant te kiezen, ook al volgen ze gedeeltelijk Amanda op de voet. Wat voor conclusie je uiteindelijk trekt over haar (on)schuld, het is een sterke documentaire geworden die me aan de TV gekluisterd hield.

Amanda Knox is beschikbaar via Netflix.

2 reacties op “Amanda Knox (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.