Bastille Day (2016) – Recensie

Recensie Bastille Day

Waarom kijken we films? Is dat om vermaakt te worden? Om de kunst ervan te waarderen? Simpelweg om tijd te verdoen? Het antwoord zal bij iedereen anders zijn, maar in de basis bieden films een manier om mee te leven met iemand anders. Bij het kijken naar een film zie je mogelijk iets van jezelf in een personage of ervaar je hoe je zelf omgaat met gebeurtenissen die je normaliter niet meemaakt. Films zijn soms een weerspiegeling van wat er op het moment speelt in een maatschappij. Het kan een bepaald issue belichten (denk bijvoorbeeld aan het gebruik van drones in films als Eye in the Sky en Good Kill) en de ethische problemen begrijpelijk maken. Het kan ons oog in oog laten staan met onze grootste angsten. Horrorfilms zijn misschien daarbij het eerste waar je aan zal denken, maar ook dramafilms doen dit. Bastille Day gaat over terrorisme in Parijs. Na alle aanslagen in Europa een onderwerp dat erg gevoelig ligt, waardoor ik deze met een dubbel gevoel begon te kijken.

Review Bastille Day

Want Bastille Day werd niet neergezet als een dramafilm, maar een actiefilm met Idris Elba in de hoofdrol. Een groep mannen is van plan een bom te plaatsen in een kantoor (op het moment dat er niemand is) en zetten daarvoor een vrouw in. Deze vrouw zet haar taak echter niet door, terwijl de bom wel op een timer staat. Wanneer ze verslagen zit na te denken wat ze moet doen komt Michael Mason (Richard Madden) langs. Hij is een professionele tassendief die in dit geval z’n kans schoon ziet. Hij neemt de tas mee en nadat hij de portemonnee heeft gooit hij de tas weg. Wanneer deze echter ontploft en er slachtoffers vallen is het zijn gezicht dat wordt verspreid. Het is CIA-agent Sean Briar (Elba) die probeert hem als eerste op te pikken, voordat de Fransen dit doen. Dit lukt, maar de twee komen er achter dat er iets groots aan de hand is. Ze proberen de details boven water te krijgen om dit te kunnen stoppen.

“Bastille Day is een B-film…”

Alhoewel het terrorisme aspect van deze film eigenlijk niet kan, gaat de film uiteindelijk niet de richting op die ik verwachtte wat betreft het motief achter de bomaanslag. Hierdoor verschuift de focus meer naar het werk tussen Michael en Sean, die samen in verschillende actievolle situaties terecht komen. Elba en Madden werken leuk samen, waarbij Madden’s karakter telkens dat van Elba te slim af probeert te zijn. En ja, Bastille Day is een B-film, maar toch wel eentje die af en toe spannend is, wat humor heeft en leuke actie.

2 reacties op “Bastille Day (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.