The Shallows (2016) – Recensie

Recensie The Shallows

Als je me vraagt om wat films op te noemen waarin haaien een rol spelen kom ik niet zo heel ver. Je hebt natuurlijk de klassieker die er een genre van maakte: Jaws. Daarnaast kan ik Open Water me ook nog goed herinneren, waarin twee duikers midden op de oceaan achtergelaten worden en daarnaast een film die ik liever vergeet, Sharknado. Je kan uit dat rijtje concluderen dat er eigenlijk maar weinig echt memorabele films zijn waarin een haai een belangrijke rol speelt. The Shallows probeert hoge ogen te gooien door zich te vergelijken met Jaws, maar is dat terecht?

Review The Shallows

Nancy (Blake Lively) is naar Mexico gereisd om het strand te bezoeken waar haar inmiddels overleden moeder twintig jaar eerder kwam om te surfen. Het is voor haar een emotionele reis, maar ze wil in de voetsporen van haar moeder treden en heeft haar surfboard meegenomen om te genieten van het lekkere weer en de hoge golven.

Wat echter begint als een prachtige dag verandert echter als ze als laatste besluit om nog een laatste golf te gaan pakken. Terwijl ze haar weg terug maakt naar het strand wordt ze plotseling aangevallen door een haai. Ze weet in het zicht van het strand een veilige rots te bereiken en besluit te wachten tot de haai verdwenen is, maar ze komt er al snel achter dat dat niet gaat gebeuren. Ze moet zien te overleven en de kust weer bereiken.

“waardige haaienfilm…”


 The Shallows haalt misschien niet het nivo van Jaws, maar toch is het een erg spannende film die goed gedragen wordt door Lively (en een sterke “supporting role” van een meeuw). Ze weet de hoop, angst en pijn overtuigend uit te beelden en tijdens het kijken vliegt de tijd voorbij. Regisseur Jaume Collet-Serra weet bijna heel de film natuurlijk aan te laten voelen, bijna zonder kunstmatige momenten waarvan je het gevoel hebt dat ze erin gezet zijn om de film langer te laten duren. Het enige moment wat er niet inpast is met een aantal kwallen, maar daarbuiten is The Shallows heerlijke “survival horror” zonder ergens echt gruwelijk te worden. Een waardige haaienfilm dus.

10 reacties op “The Shallows (2016) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.