Monsieur Chocolat (2015) – Recensie

Recensie Monsieur Chocolat

De geschiedenis heeft een rijke schat aan vergeten verhalen die meer dan de moeite waard zijn te vertellen. Dat is ook het geval voor deze film die gaat over Monsieur Chocolat (Omar Sy), de eerste succesvolle zwarte circusartiest die in het Parijs van eind 19e eeuw naam wist te maken, maar ook moest worstelen met vooroordelen.

Review Monsieur Chocolat

Het is 1886 en voordat hij bekend werd onder de naam Monsieur Chocolat, werkt Rafael Padilla in een rondtrekkend circus. Hij wordt neergezet als een monster, inclusief een bot door z’n neus en tijgervel, en het jaagt het publiek angst aan. De clown Footit (James Thierrée) lijkt z’n beste tijd gehad te hebben en overtuigt de directeur dat hij wat nieuws kan doen, samen met Padilla. De twee beginnen een samenwerking die resulteert in een act die daarvoor niet gezien is en ze krijgen een uitnodiging om in het bekendste circus van Parijs te komen werken. Daarmee komt niet alleen succes en meer geld, maar ook problemen en dat zet de relatie met Footit onder druk. In het Frankrijk van die tijd wil Monsieur Chocolat zichzelf bewijzen dat hij meer kan dan alleen de clown uithangen.

“meeslepend drama…”

Omar Sy heeft eerder in Intouchables al laten zien dat hij sterk is in komedie en hij is dan ook geknipt voor de rol. Hij weet Monsieur Chocolat neer te zetten als een complex karakter, die ondanks het succes ook ziet dat hij nog steeds wordt gezien als minder en dat beeld probeert te veranderen. Hij wil evenveel geld als Footit verdienen, in een reclame campagne niet worden afgebeeld als aap en al die spanning komt ook in de circusring naar boven borrelen. Het maakt van deze film een meeslepend drama dat erg goed gemaakt is en de tijdsperiode mooi weergeeft. Leuk detail is dat op een gegeven moments de broers Lumière langskomen met de camera die ik pas in de documentaire Lumière and Company zag en er ook daadwerkelijk beelden zijn van de echte Rafael Padilla die aan het einde van de film worden getoond. Dat maakt Monsieur Chocolat dus eigenlijk niet de eerste film over deze clown, maar wel de eerste die een gedeelte van zijn levensverhaal boeiend weet neer te zetten.

4 reacties op “Monsieur Chocolat (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.