Presenting Princess Shaw (2015) – Recensie

Recensie Presenting Pricess Shaw

Samantha Montgomery, artiestennaam Princess Shaw, een vrouw die in New Orleans woont, is al jaren bezig als zangeres. Ze gaat naar talentenshows, maakt YouTube video’s en droomt ervan om ooit voor een groot publiek te staan en bekend te zijn, maar de realiteit is anders. Ze werkt in een bejaardentehuis, tijdens de shows is het aantal mensen dat naar haar luistert op twee handen te tellen en op persoonlijk vlak zit het haar ook niet mee. Ze verdient soms niet genoeg geld om haar elektriciteit te kunnen betalen, alle wielen van haar auto zijn gestolen en ook haar 8-jarige relatie met haar vriendin is voorbij. En toch, ondanks alles blijft ze muziek maken. Documentaire maker Ido Haar volgt haar en heeft haar vertelt dat hij haar wil filmen omdat hij YouTubers wil volgen. De echte reden is echter anders.

Review Presenting Princess Shaw

Ido Haar is namelijk in contact gekomen met Ophir Kutiel uit Israel, die op YouTube beter bekend is al Kutiman. Wat hij doet is muziek maken. Hij haalt z’n samples voor die muziek echter niet van platen, maar van ander YouTube filmpjes en zijn mixes worden erg goed bekeken. Hij heeft het kanaal van Princess Shaw ontdekt en besluit één van haar a capella stukken te gebruiken om een nieuw nummer te maken. Zij komt hier echter pas achter nadat Kutiman het nummer online heeft gezet en als kijker zie je wat dat met Samantha doet als ze zich realiseert wat dat betekent.

“feel good documentaire…”


 Je zou kunnen zeggen dat de manier van benaderen van Samantha door Haar misschien niet helemaal netjes was omdat hij geen open kaart speelde, maar het is enorm effectief. Samantha heeft zoveel verschrikkelijke dingen meegemaakt (zo is ze als kind vaak misbruikt) en worstelt ze echt met haar leven en is de emotionele impact niet alleen op haar, maar ook op de kijker enorm als je ziet wat ze dankzij Kutiman ineens allemaal kan doen. Er gaan letterlijk deuren voor haar open waarvan ze het nooit had verwacht. Het geeft het verhaal zo’n enorme draai dat het vanaf dat moment echt een feelgood documentaire wordt. Het verhaal van Princess Shaw ontwikkelt zich nog en dat is misschien een beetje een gemis, maar ik werd overdonderd door deze film.

Presenting Princess Shaw is beschikbaar via Netflix

2 reacties op “Presenting Princess Shaw (2015) – Recensie

  1. Bedankt voor de kijktip! Ik zou het waarschijnlijk zelf nooit opzetten als ik het zou tegen komen op Netflix, maar door je recensie is mijn interesse gewekt.

    • Dat vind ik leuk om te horen. Het komt niet snel voor dat een film me echt diep raakt, maar had bij deze echt een aantal momenten dat het me diep wist te raken…hoop dat jij er ook van geniet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.