Brave Miss World (2013) – Recensie

Recensie Brave Miss World

Linor Abargil was één van de vele jonge dames die meedeed aan de Miss World verkiezingen van 1998. Ze deed het goed en ging uiteindelijk met de titel naar huis. Maar ondanks het winnen kon ze niet genieten van haar titel. Ze droeg een geheim mee waar ze verschrikkelijk mee worstelde en waar ze niet over durfde te praten. Ze was namelijk zeven weken voor de verkiezing, onder bedreiging van een mes, op een afgelegen plek verkracht. Met alle aandacht die haar titel met zich meebracht besloot ze uiteindelijk sterk te zijn en niet alleen haar verhaal bekend te maken en achter haar verkrachter aan te gaan, maar ook om als voorbeeld te dienen voor andere vrouwen. Haar doel was om er voor te zorgen dat anderen hun verhaal ook zouden durven te vertellen. Ze opende een website en besloot deze documentaire te maken. Het levert een film op die laat zien hoe vaak zoiets helaas voorkomt en wat het met de slachtoffers doet.

Review Brave Miss World

Alleen al om alle verhalen, van verschillende vrouwen over de hele wereld (Linor ontmoet ze in Amerika, maar bijvoorbeeld ook in Zuid Afrika) te horen zit je met pijn in je hart te kijken, maar realiseer je je ook hoe moeilijk het is om zo’n verhaal te delen. Dankzij de inzet van Linor, die door alle verhalen te lezen en te horen ook wordt geconfronteerd met haar eigen ervaring en op een gegeven moment even stopt met de documentaire filmen omdat het haar te veel wordt, durven echter velen eindelijk hun mond open te doen. Ze vinden in Linor iemand waarmee ze kunnen delen hoe dat hun leven heeft veranderd. Niet alleen de angst om de dader weer tegen te komen, maar ook hoe ze daarna kijken naar mannen en relaties. Linor haalt er kracht uit en vindt uiteindelijk in religie weer een houvast om zich beter te voelen. Brave Miss World is een moedige stap van Linor die uiteindelijk de deuren voor veel vrouwen heeft opengezet. Het is geen makkelijke documentaire om te kijken, maar hierdoor kan het onderwerp wel ter sprake worden gebracht. Niet alleen belangrijk voor slachtoffers, maar ook voor naasten die worstelen met hoe ze er mee moeten omgaan.

Brave Miss World is beschikbaar via Netflix

Leave a Reply

Your email address will not be published.