Criminal (2016) – Recensie

Recensie Criminal

Begin jaren ’90 was Kevin Costner één van de grootste sterren in de filmwereld, maar omdat de films waarin hij niet meer goed bezocht werden, verdween hij langzaam uit de schijnwerpers. Toch is hij al die jaren blijven werken en de laatste paar jaar zie je hem langzaam weer in kleine rollen in grotere films zoals Man of Steel of Jack Ryan: Shadow Recruit. En alhoewel hij een hoofdrol had in 3 Days to Kill viel die film erg tegen. Twee jaar later en nu speelt hij in Criminal. Is dit de comeback van Costner?

Review Criminal

Je zou Criminal bijna kunnen bestempelen als een vervolg van Self/Less. Want deze begint met Ryan Reynolds als Damian. In plaats van een makelaar is hij hier een CIA-agent waarvan op een gegeven moment de inhoud van z’n hersenen wordt gekopieerd naar het hoofd van Jericho Stewart (Costner), een man die op de doodstraf wacht en totaal geen gevoelens heeft en zeer onvoorspelbaar is. Het doel? Om de locatie van de mysterieuze Jan Strook (Michael Pitt), ook bekend als The Dutchman, te achterhalen. Jericho heeft echter meer interesse in een sporttas met geld en gebruikt die herinneringen, samen met zijn kennis over Damian’s vrouw (gespeeld door Gal Gadot), om die te vinden. Dr.Franks (Tommy Lee Jones) probeert er voor te zorgen dat Jericho niet ontspoord, terwijl CIA-baas Quaker Wells (Gary Oldman) bereid is grote risico’s te nemen om The Dutchman uit handen van de Russen te houden omdat hij gevoelige informatie in zijn bezit heeft.

“kijkt lekker weg”


 Het concept achter de film is niet bijster origineel, maar dankzij het prima acteerwerk van Costner (die de film goed draagt), die Jericho als een onberekenbare man neerzet die bij het minste of geringste z’n tanden laat zien maar ook overtuigend toont hoe de gevoelens van Damian invloed op hem hebben, kijkt het toch lekker weg. Het is geen diepe film, maar door een goede combinatie van actie, onvoorspelbaarheid, een klein scheutje drama en mysterie weet Criminal de bijna twee uur voorbij te laten vliegen. Misschien niet dé comeback van Costner, maar hij laat wel zien dat hij nog steeds een acteur is die niet moet worden vergeten.

12 reacties op “Criminal (2016) – Recensie

  1. Ik heb het wel voor Kevin Costner. Dus ik zal deze film zeker eens bekijken. Eén van de absolute hoogtepunten van de man zijn carrière, is ongetwijfeld ‘The Upside Of Anger’, een schitterende met een sublieme Kevin Costner. Zelden iemand zo overtuigend een dronkelap weten neerzetten 🙂

  2. We hebben de film een tijdje geleden gezien. Het is zoals je zegt Nostra. Het verhaal van de film is niet zo indrukwekkend, vrij oppervlakkig zelfs maar door het spel van Kevin Costner is het uiteindelijk een prima film geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.