Top 10 Actiefilms

Top 10 Beste Actiefilms actie

Eén van m’n favoriete genres is altijd die van de actiefilm geweest. Al vanaf de jaren tachtig kon ik genieten van films met Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone en Jean Claude Van Damme. En wat betreft actiefilms hoeft de lat meestal niet hoog te liggen. Het verhaal kan best beroerd zijn, zolang het maar goed zit met de actie. Maar wat als je een lijstje zou maken van favoriete actiefilms? Dan zouden de volgende tien films er bij mij uitrollen.

10. Crank

crank
Jason Statham is één van die acteurs waarvan ik bijna elke film kijk en hij is nog één van de weinige actiehelden op het moment. Als je kijkt naar z’n filmografie dat is Crank echter m’n favoriet. Het verhaal, waarbij hij als Chev Chelios een gif ingespoten krijgt dat hem zal doden wanneer z’n hartstand lager wordt, staat garant voor constante actie dat ook op een zeer dynamische manier gefilmd is.

9. The General

The General
Je zou ‘m bijna vergeten, maar Buster Keaton was eigenlijk gewoon een stuntman die de ster was in z’n eigen films. Hij haalde bizarre stunts uit, maar laat met The General zien dat je zelfs met twee treinen die elkaar achtervolgen een hele spannende film kan maken met veel actie.

8. John Wick

Recensie John Wick
Bij Keanu Reeves denk je niet meteen aan actie, maar in John Wick was hij een badass. De gunkata’s uit Equilibrium worden in deze keiharde actiefilm weer effectief ingezet en dat maakt het een genot om naar te kijken. Je wilt John Wick niet boos maken!
[Mijn recensie]

7. Aliens

Aliens
Alhoewel ik de originele film altijd de beste in deze reeks zal blijven vinden, wist James Cameron met dit tweede deel een spannende actiefilm te maken waar een altijd ruimte mariniers het moeten opnemen tegen een hoop buitenaardse wezens. Dat staat gegarandeerd voor veel actie topvermaak.
[Mijn recensie]

6. Kung Fu Hustle

Kung Fu Hustle
Maar niet alleen uit Amerika komen er goede actiefilms. Natuurlijk staat Jackie Chan er bekend om, maar Stephen Chow maakt met Kung Fu Hustle een heerlijke mix van actie en humor, met behulp van leuke special effects.

5. Ong-Bak

OngBak
Uit Thailand zette Tony Jaa met Ong-Bak het land op de kaart. Jaa laat zien wat voor bijna bovenmenselijke capriolen hij kan uithalen die je diverse malen de afstandsbediening laten pakken om het nog een keer terug te spoelen. Of dat nu is wanneer hij letterlijk over de schouders van diverse mannen rent of dubbelgevouwen door een rol prikkeldraad springt.

4. Fast & Furious 6

fast-and-furious-6_3
De Fast & Furious reeks begon als een straatrace serie, die zich uiteindelijk heeft weten te ontpoppen tot een uiterst succesvolle reeks die nog steeds van hoge kwaliteit is (je zou zelfs kunnen zeggen dat ze beter geworden zijn). De films zie je nu voor de perfecte mix van actie met auto’s, strakke gevechten en natuurlijk ook humor. De toevoeging van Dwayne Johnson was een sterke en uit alle films blijft dit deel m’n favoriet.
[Mijn recensie]

3. Die Hard

Die Hard
Een film die niet in zo’n lijst als deze kan missen is natuurlijk het verhaal van een gewone politieman die toevallig in een gebouw is wanneer deze over wordt genomen door terroristen en het op z’n blote voeten tegen hem opneemt. Eén van Bruce Willis z’n beste rollen.
[Mijn recensie]

2. Mad Max: Fury Road

Recensie Mad Max
De leeftijd van een regisseur blijkt niets te zeggen over het soort films dat je maakt en de 71-jarige George Miller maakte diepe indruk met Mad Max: Fury Road dat het beste te omschrijven is als één lange actiescène/achtervolging waarbij je je constant blijft verbazen over de praktische stunts die vanaf rijdende auto’s worden uitgevoerd.
[Mijn recensie]

1. The Raid

The Raid
Als je iemand zou moeten uitleggen wat een actiefilm is, dan is The Raid daarvan de definitie. Het verhaal is eigenlijk niet aanwezig, maar als kijker wordt je meer dan anderhalf uur getrakteerd op rauwe shootout en gevechten tussen een squadteam en een appartementencomplex gevuld met criminelen.
[Mijn recensie]

Films die echter ook de moeite waard zijn: Sleepless Night, À bout portant (Point Blank)

Wat zijn jouw favoriete actiefilms?

13 reacties op “Top 10 Actiefilms

 1. Leuk lijstje hoor, die nog een aantal aardige tips voor me oplevert.
  Want Crank kende ik nog niet op Statham-gebied (ga je binnenkort dan ook naar Mechanic:Resurrection?). En ook Kung Fu Hustle en Ong-Bak zijn mij nog onbekend. Aliens staat heel hoog op de nog te zien-lijst (ik heb Alien wel gezien, maar die is weer veel meer horror dan actie). De nieuwe Mad Max trok mij niet echt, dus die heb ik nog niet bekeken.

  The Raid is weergaloos (deel 2 is ook erg sterk wat betreft, met meer ruimte voor narratief en een langere speelduur), en m.n. de eerste Die Hard ook. Van F&F is 5 nog steeds mijn favoriet. 6 vond ik ook erg leuk.

  Als je the Raid kent, ken je de IP Man films dan ook? aanraders als je houdt van oosterse ma-films.

  • Mooi om te horen dat er nog onbekende voor je tussenzitten, dus die moet je inderdaad zien. Ik weet niet of ik de nieuwe Mechanic nodig in de bios hoeft te zien, meestal zie ik zijn films gewoon thuis.

   Deel 2 van The Raid was qua actie goed, maar het verhaal was wat mij betreft slecht gedaan waardoor ik die film niet graag opnieuw kijk.

   Ja, daar zijn er een aantal van, heb ze volgens mij bijna allemaal bekeken.

   • Ze staan genoteerd:) ik snap je hoor, ik verwacht van deze film ook niet enorm veel (behalve dat het gewoon een vermakelijke actiefilm zal worden.) je punt over the Raid snap ik, maar ik waardeerde de poging meer diepgang in het verhaal te brengen wel, zeker in combinatie met de (nog steeds uitstekende) actie. Deel 3 zou op komst zijn voor volgend jaar las ik ergens, dus daar ben ik nog steeds wel benieuwd naar. Ip man heb ik allemaal gezien behalve de nieuwste, 3.

 2. Leuke lijst, met films die ik nog niet ken. Ben wel benieuwd naar The Raid. Mad Max fury road zou in mijn lijst ook hoog scoren, evenals Die Hard (ook Die Hard 2) en Aliens. Terminator 2 zou bij mij ook hoog scoren. Ik beschouw Kill Bill vol. 1 als actie, die zou bij mij op 1 komen.

 3. Leuke lijst met een paar onverwachte namen. ‘Die hard’ blijft natuurlijk de beste actiefilm ooit gemaakt. ‘Lethal weapon’ had er ook in mogen staan, maar voor de rest interessante lijst.

  • Ja, wilde proberen er ook wat minder voor de hand liggende films in op te nemen. Het is te lang geleden dat ik Lethal Weapon voor het laatst heb gezien!

 4. Ik mis er wel een paar hoor! Als je het dan over de grote jongens heb dan zou ik ook wel Terminator 2, First Blood of Predator in het lijstje verwachten. Van JCVD kan ik echt geen enkele film opnoemen die een top 10 waar is hoewel die beste man ee actieheld is. Een paar leuke films met hem: Kickboxer, Wrong Bet, Hard Target.

Leave a Reply

Your email address will not be published.