De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (2013) – Recensie

Recensie De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Met zo’n titel was m’n interesse meteen gewekt. Want wat voor soort film kan je daarbij verwachten? Een 100-jarige is waarschijnlijk niet meer goed ter been dus hoe kan hij zomaar verdwijnen? Ik kwam ‘m op Netflix tegen en besloot hem te bekijken. En is het een film die de moeite waard is?

Review De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Allan Karlsson (Robert Gustafsson) is die 100-jarige man, die tegen z’n wil terecht komt in een bejaardentehuis. Hij is iemand met een lang leven waarin hij veel heeft mee gemaakt, maar het niet naar z’n zin heeft op deze nieuwe plek. Tijdens z’n verjaardag, waar veel mensen (inclusief de pers) op afgekomen zijn), besluit hij te vertrekken. Een plan heeft hij niet, maar hij ontmoet een skinhead waarvan hij de koffer meeneemt die uiteindelijk erg belangrijk blijkt te zijn en waardoor een hele bende achter hem aanzit. Ondertussen doet ook de politie onderzoek naar deze mysterieuze verdwijning.

“erg leuke film die zichzelf niet serieus neemt…”


 De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is het beste te vergelijken met een film als Forrest Gump, alleen veel luchtiger. Allan vertelt over z’n leven vanaf z’n jeugd, waarin hij z’n ouders op vroege leeftijd verloor en een voorliefde had voor het opblazen van dingen. Die voorliefde zorgt er voor dat hij uiteindelijk in het verzet gaat tegen Franco, maar ook in bijvoorbeeld Rusland terecht komt. Hij is niet al te slim, vindt alles best en daar haalt de film veel van z’n humor uit. Die humor is regelmatig donker, maar ook erg grappig. Al met al een erg leuke film die zichzelf niet serieus neemt en daardoor ook heerlijk wegkijkt.

7 reacties op “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (2013) – Recensie

  1. Ik was persoonlijk niet zo fan van het boek. Heb dan ook nog niet de behoefte gevoeld om de film te gaan kijken. Al heb ik in dit geval het gevoel dat de film wel eens beter kan zijn dan het boek. Dat gebeurt niet vaak πŸ˜‰

  2. Pingback: The 101-Year-Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared (2016) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.