Suicide Squad (2016) – Recensie

Recensie Suicide Squad

Terwijl de diverse helden het in de films tegen elkaar opnemen is dat ook het geval tussen de studio’s. Disney’s Marvel Studios heeft hit na hit gehad sinds ze het Marvel Cinematic Universe hebben neergezet. DC (in samenwerking met Warner Bros) heeft dat ook geprobeerd, maar als je naar hun afgelopen vijf films kijkt, Jonah Hex, Green Lantern, The Dark Knight Rises, Man of Steel en Batman v Superman: Dawn of Justice, dan is hun “track record” niet echt heel positief. Het was dan ook met gepaste voorzichtigheid dat ik hun nieuwste film ging kijken. Het was het afgelopen jaar nagenoeg onmogelijk om de marketing rond deze film te ontwijken (wat me desondanks toch redelijk goed gelukt is) en ik hoopte dat dit eindelijk weer eens een DC-film zou zijn waar ik wel van zou genieten. Is Suicide Squad dat gelukt?

Review Suicide Squad

Net zoals bij Guardians of the Galaxy bevat The Suicide Squad erg veel karakters die de gemiddelde filmkijker niet zal kennen. The Joker en misschien Harley Quinn zijn nog enigszins bekend, maar de overige karakters zullen voor de meesten nieuw zijn. De film opent dan ook met een korte introductie van elke van de karakters om iedereen up to speed te krijgen. Gelukkig is dat op een boeiende wijze gedaan, maar het duurt daardoor wel even voordat de film in een hogere versnelling kan gaan. Het team bestaat uit Harley Quinn (Margot Robbie), El Diablo (Jay Hernandez), Boomerang (Jai Courtney, die eindelijk een keer te pruimen is), Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje) en Deadshot (Will Smith). Het zijn stuk voor stuk criminelen die onder een streng regime gevangen worden gehouden en door Amanda Waller (Viola Davis) onder dwang bij elkaar worden gebracht, tijdelijk vrij worden gelaten en samen moeten werken met Rick Flag (Joel Kinnaman) om het op te nemen tegen een krachtige heks, Enchantress (Cara Delevingne).

“vol zit met leuke momenten en veel actie…”


 Met zoveel karakters lukt het natuurlijk niet om ze allemaal voldoende achtergrond te geven, maar door dit voor slechts een aantal te doen (Harley Quinn, Boomerang en Diablo) slaagt de film er in je mee te doen leven met hun missie. En omdat je hier te maken heb met allemaal “bad guys” levert dat een leuke film op met een veel lichtere toon dan je gewend bent om te zien in het DC Universe. Dat betekent echter niet dat de film te vergelijken is met suikerspinnen en regenbogen, de film heeft zeker een donkere edge, maar er worden veel grappen gemaakt (die ook werken).

De show wordt voornamelijk gestolen door Will Smith en Margot Robbie. Akinnuoye-Agbaje weet ook in zijn rol een overtuigende Killer Croc neer te zetten door zijn manier van bewegen. En ja, de afgelopen maanden was The Joker (Jared Leto) vaak in het nieuws, maar zijn rol is zo klein dat het meer aanvoelt als een cameo. Je krijgt hem onvoldoende te zien om een goed beeld te vormen over de invulling van Leto. Een aantal malen deed hij me echter denken aan een soort Justin Bieber met veel makeup, waarbij ik in het midden laat wat je daarvan moet vinden. Suicide Squad is een fijne blockbuster die heerlijk wegkijkt en vol zit met leuke momenten en veel actie. Na het zien wil ik graag meer zien van en weten over deze karakters, dus het heeft m’n vertrouwen in DC-films weer een beetje hersteld.

11 reacties op “Suicide Squad (2016) – Recensie

  1. De uitzondering bevestigt de regel, zegt men. Dit geldt voor mij in dit geval. Ik heb het gehad met superheldenfilms, maar deze spreekt me toch aan op de een of andere manier…

    • Ja, het is moeilijk daar aan te ontkomen. Ik heb ‘m zelf ook in dat formaat gezien en zoals gewoonlijk voegt het niets toe aan de beleving.

  2. Vond het een aardige film, al kwamen de bad guys niet over als bad guys…meer stoere good guys. De Joker had ik véél meer van willen zien, Harlequin was lekker sexy en grappig…En Will Smith als een bad guy is helemaal een lachertje. Prototype van een good guy. Verhaallijn flinterdun én weinig diepgang. Muziek erg goed én actiescenes volop aanwezig.

    • Nou, zou ze geen good guys willen noemen. Maar ze moesten wel sympathiek worden neergezet, anders leef je natuurlijk niet met ze mee. Daarnaast is de wereld toch niet zo zwart-wit. Will Smith was wel de juiste persoon voor de rol naar mijn mening, hij is in staat het karakter te verkopen met een hoop zelfverzekerdheid en een regelmatige knipoog.

  3. Pingback: Interview met Nostra van defilmfijker.com en filmblogs.nl (2/2)DE PROTAGONISTEN

Leave a Reply

Your email address will not be published.