Hardcore Henry (2015) – Recensie

Bespreking Hardcore Henry

Is het nog mogelijk om na meer dan 100 jaar aan films nog te vernieuwen? In zoveel jaar hebben zoveel creatieve geesten bepaalde visies naar het witte doek gebracht dat je zou kunnen denken dat alles dan wel gedaan is. Toch slagen bepaalde filmmakers er toch weer in om af en toe je mond te doen openvallen door nieuwe manieren van verhalen vertellen of door effectief gebruik te maken van bepaalde technieken zoals dat nog nooit eerder gedaan. Zo wisten de Wachowski’s te verbazen met hun “bullet time” effect in de Matrix, wat door twee technieken samen te voegen (fotocamera’s en computers), iets nieuws opleverde.

De laatste jaren zijn de mogelijkheden van digitale camera’s zeer snel gegroeid. Drones stellen filmmakers in staat om shot te filmen waar je vroeger een helicopter voor moest huren, speciale setups geven de mogelijkheid om 360 graden video’s te maken waar de kijker zelf bepaald waar hij naar kijkt en zijn hoge resolutiecamera’s zo klein dat je ze zonder veel moeite aan iemand vast kunt maken. Dat laatste is precies wat de makers achter Hardcore Henry gedaan hebben en dat levert de eerste “full length, first person” actiefilm op.

Review Hardcore Henry

Hardcore Henry is niet de eerste film die één bepaald perspectief gebruikt. Zo werd Enter the Void vanuit “third person” verteld en werd er op een gegeven moment de switch naar “first person” gemaakt. De film Doom, gebaseerd op het gelijknamige spel, had een scène waarin de kijker alles zag zoals in de game en liet recent nog Grimsby zien dat je op effectieve wijze een spannende actiescène kan maken die wordt gezien vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon. Maar werkt zoiets ook wanneer dat 96 minuten duurt? Het antwoord is wat mij betreft een volmondig ja, alhoewel ik zeker weet dat dit een film is waar niet iedereen van zal kunnen genieten.

Het verhaal is bizar, volgens IMDB: “Henry is resurrected from death with no memory, and he must save his wife from a telekinetic warlord with a plan to bio-engineer soldiers.” Een verhaal dat zo uit een videogame zou kunnen zijn gekopieerd en om eerlijk te zijn, dat nivo ontstijgt het ook niet. Maar dat zou je veel van actiefilms kunnen zeggen, dus daar heb ik totaal geen probleem mee. Waarvoor kijk je een actiefilm? Juist…de actie en wat dat betreft heeft Hardcore Henry heel wat in petto voor de kijker.

“een unieke ervaring die je een keer moet beleven…”


 Je ziet zoals gezegd dus alles wat je meemaakt vanuit het oogpunt van Henry en eigenlijk ben je dus zelf Henry. Je ziet hoe hij zich door verschillende delen van Rusland vecht, van gebouwen springt, op motoren meerijdt en heel wat gekke dingen meemaakt, met als doel z’n vrouw te redden. Regisseur Ilya Naishuller is er in geslaagd om dat erg gevarieerd te maken waardoor je nooit twee keer hetzelfde meemaakt en voegt in de vorm van Jimmy (Sharlto Copley), die net als in een videogame niet dood kan lijken te gaan, heel erg veel humor op. Deze film laat zien dat er nog steeds genoeg te innoveren is binnen de film en door de combinatie van het perspectief, actie en special effects is Hardcore Henry een unieke ervaring die je een keer moet beleven.

4 reacties op “Hardcore Henry (2015) – Recensie

    • Ja, ik ben er ook fan van. Wat ik me afvraag bij deze film is dat moment bij die achtervolging op die brug en ze die vrouw op de roltrap omstoten of dat echt de bedoeling was of een ongeluk. Die leek in ieder geval erg ongelukkig te landen.

  1. In Doom vind ik het leuk gedaan. Ben benieuwd hoe het is om een hele film te bekijken van dat perspectief. Plus, Copley vind ik altijd de moeite waard. Bedankt voor de tip!

    • Ik moet Doom nog steeds kijken. Schijnt niet zo goed te zijn, maar ja…Dwayne Johnson speelt er in, dus dan ben ik altijd wel benieuwd.

      You’re welcome!

Leave a Reply

Your email address will not be published.