Suburra (2015) – Recensie

Suburra Review

Eerder dit jaar deelde ik al m’n top 10 van favoriete gangster films. Het is naast het tijdreisgenre een genre waar ik een groot zwak voor heb. Toen ik dan ook hoorde van Stefano Sollima, die eerder al verantwoordelijk was voor Romanzo Criminale en Gomorra de serie, weer een nieuwe gangsterfilm had, was m’n interesse gewekt en m’n verwachtingen tegelijkertijd hoog gespannen.

Suburra Recensie

Met z’n speeltijd van meer dan twee uur neemt Sollima z’n tijd om het verhaal op te zetten, dat zich afspeelt in Rome en z’n diverse deelgemeentes en zelf in het Vaticaan. Plannen zijn in werking gesteld om van de kustplaats Ostia “het Las Vegas van Italië” te maken. Het is een vastgoedproject waar iedereen veel geld aan kan verdienen, maar met een wankelend kabinet moet de maffia de druk opvoeren om er voor te zorgen dat er voor gestemd wordt. Er speelt echter meer en dat leidt tot onvermijdelijke confrontaties tussen de diverse partijen, die vaak niet vriendelijk van aard zijn.

“een sfeervolle duik in het criminele leven van Rome…”


 Het duurt even voordat Suburra je als kijker vastpakt, maar ongemerkt worden de diverse pionnen neergezet, de tentakels om de kijker neergezet en wanneer het eenmaal losgaat wordt je er meteen ingetrokken. Op bestuurlijk nivo zie je hoe een corrupte politicus probeert anderen te overtuigen om mee te stemmen, terwijl hij er daarnaast een nachtleven op na houdt dat bol staat van drugs en sex, voordat hij weer richting z’n vrouw en zoon gaat. Daarnaast is er een jonge maffiabaas die weinig respect voor de gevestigde orde heeft, wat tot nogal wat problemen leidt en zie je hoe een zakenman langzaam verstrikt raakt in de wereld van de maffia omdat hij anders z’n leven niet zeker is. Het resulteert in een delicate balans tussen het in beeld brengen van de belangen van de diverse partijen en aan het begin van de film vertelt Sollima door middel van teksten dat er iets groots staat te gebeuren. Dat resulteert in een zinderende finale waar alles samenkomt in de enige manier die je van een maffiafilm kan verwachten: geweld. Voor liefhebbers van maffiafilms is dit een must-see, een sfeervolle duik in het criminele leven van Rome.

Leave a Reply

Your email address will not be published.