La resistance de L’air (2015)

Recensie La resistance de L'air

We zijn allemaal op zoek naar een bepaalde vorm van stabiliteit in ons leven. Dat is voor sommigen een vaste baan en voor anderen op emotioneel vlak. Als je eenmaal die stabiliteit bereikt hebt neem je het vaak voor lief. Soms hou je echter geen rekening met onverwachte gebeurtenissen die je leven overhoop kunnen gooien. Zo zijn er mensen die in grote financiële problemen komen wanneer hun partner plotseling overlijdt en de hypotheek alleen maar moeilijk te dragen is. Je maakt keuzes met een bepaald risico in je achterhoofd en schat in of dat het waard is. Als het echter misgaat ligt het ook aan de persoon hoe je daarmee omgaat. Geef je op of zoek je naar een manier om het op te lossen?

Review La resistance de L'air

Vincent Cavelle (Reda Kateb) heeft het allemaal goed voor elkaar. Hij is getrouwd met Delphine (Ludivine Sagnier) en heeft een dochtertje. Samen zijn ze bezig om hun droomhuis te realiseren op een mooi stuk land. Wanneer de vader van Armand (gespeeld door Tchéky Karyo) echter een beroerte krijgt, zet dat druk op ze. Hij verblijft in hun huis en gedraagt zich alles behalve prettig. De bouw van het huis blijkt ook meer geld te kosten en krijgen ze geldproblemen. Vincent weet niet meteen hoe hij het op moet lossen, maar wordt op z’n schietclub benaderd door een nieuw lid, Renaud (Johan Heldenbergh). De twee spreken regelmatig en op een gegeven ogenblik vertelt Renaud over een opdracht voor Vincent, die als best presterende scherpschutter op de club, die voor hem gemakkelijk is en geen risico’s met zich meebrengt. Het levert veel geld op en Vincent besluit in te gaan op het voorstel. Is dit de oplossing voor z’n problemen?

“een fijne film om naar te kijken…”


 Scriptschrijvers Noé Debré en Thomas Bidegain zijn erg ervaren (zo staan Dheepan, Un Prophète en De Rouille et d’Os op hun naam) zijn verantwoordelijk voor het verhaal. Dat weet helaas niet het nivo van die eerdere films te halen. Dankzij goede rollen van Reda kateb, die erg ingetogen speelt en Johan Heldenbergh, die zowel vriendelijk als dreigend kan zijn, is het toch een fijne film om naar te kijken. Het speelt met de vraag wat iemand bereid is te doen om z’n leven weer op de rails te krijgen zelfs als je daarmee een grens overschrijdt.

2 reacties op “La resistance de L’air (2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published.