High-Rise (2015) – Recensie

Recensie High-Rise

Robert Laing (Tom Hiddleston) is een succesvolle arts die na de dood van z’n zus een prestigieuze nieuwe woontoren betrekt net buiten Londen, ontworpen door Anthony Royal (Jeremy Irons). Het is een modern gebouw dat van alle gemakken voorzien is. Zo bevat het een zwembad, sportschool en een supermarkt waar iedereen gebruik van kan maken. Toch bevat het gebouw verschillende groepen uit de maatschappij. De bovenste verdiepingen worden bewoond door de “upper class” terwijl de arbeidersgezinnen op de lagere verdiepingen zitten. Zoals al snel uit de opening blijkt leidt die scheiding uiteindelijk tot een chaos die er bijna post apocalyptisch uitziet.

Review High-Rise

High-Rise zou je kunnen vergelijken met een verticale, visueel minder afwisselende versie van Snowpiercer. Net zoals in die film is er sprake van een klassenstrijd waardoor er langzaam een opstand is tegen het privilege van de rijke klasse. Het betonnen gebouw is de stille getuige van het ineenstorten van een mini maatschappij waardoor het eens zo moderne gebouw in verval raakt en het vuil zich opstapelt.

“chaotisch…”


 Robert Laing is het centrale karakter van de film, maar zijn connectie met een alleenstaande moeder (Sienna Miller) en haar zoon Toby en vriendschap met Richard Wilder (Luke Evans) spelen ook een belangrijke rol. Het acteerwerk is maar weinig op aan te merken, maar het verhaal (gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1975) voelt net zo chaotisch aan als de gebeurtenissen die voorgeschoteld worden. Dat levert zo nu en dan donker humoristische momenten op en een aantal memorabele momenten, maar als geheel slaagde de film er niet in om me mee te nemen in de klassenstrijd en de boodschap dat welvaart niet automatisch vrijheid betekent.

6 reacties op “High-Rise (2015) – Recensie

    • Ja, zijn inderdaad erg verschillende reacties. Ik kan me voorstellen dat het met die achtergrond wel interessant kan zijn voor je…

  1. Nog niet eerder van gehoord moet ik zeggen. Fijne cast zo te zien en ook het uitgangspunt klinkt veelbelovend. Dan ben ik toch nog verrast door de slechte beoordeling.

    • De meningen zijn erg verdeeld, dus eentje die je zelf moet zien en wie weet dat jij ‘m fantastisch zal vinden 🙂

  2. Het klinkt wel interessant, maar die 4 maakt me niet heel enthousiast haha. Ik pak High-Rise wel mee als het ooit op Netflix verschijnt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.