Neerja (2016) – Recensie

Review Neerja

Neerja, met Sonam Kapoor in de titelrol, vertelt het gedramatiseerde verhaal over de kaping van Pan Am vlucht 73 door vier gewapende mannen. Op 5 sepetmber 1986 drongen ze het vliegtuig binnen op het vliegveld van Karachi. Hun doel was om gevangenen te bevrijden en met 361 passagiers aan boord hadden ze de middelen om hun eisen kracht bij te zetten. Neerja Bhanot was de purser op deze vlucht die dankzij haar optreden het aantal slachtoffers dramatisch wist te beperken. Zelf overleefde ze de gebeurtenissen niet, maar deze film geeft een idee van wat ze allemaal gedaan heeft in die situtatie. Ze was de jongste persoon die postuum één van India´s meest prestigieuze onderscheidingen voor moed kreeg.

Recensie Neerja

De film begint niet in het vliegtuig, maar laat zien hoe Neerja’s gezinsleven er uit ziet. Ze is gescheiden, iets wat in India als erg negatief wordt gezien en woont bij haar ouders, die erg zorgzaam voor haar zijn. Er is een man die ze leuk vindt, maar heeft verder nog geen stappen genomen om op in te gaan op zijn avances. Het laat zien hoe gewoon het leven van Neerja is en wat haar band is met de mensen om haar heen. Ze is warm, behulpzaam en vriendelijk.
Wanneer de terroristen het vliegtuig binnendringen toont de film niet alleen hoe ze met die situatie omgaat, maar trekt regisseur Ram Madhvani een parallel met wat ze tijdens haar huwelijk meemaakte. Daarin werd ze als vuil behandelt en haar man bedreigde haar regelmatig. Misschien daardoor gaat ze anders met deze situatie om en toont ze moet, ondanks de zeer grote risico’s dat het mis kan gaan als de terroristen er achter zouden komen wat ze doet.

“een meeslepend drama…”


 Ik heb altijd gemengde gevoelens als het gaat om het verfilmen van dit soort historische gebeurtenissen. Films worden toch als entertainment gezien en in hoeverre kan je daarvan spreken als het gebaseerd is op echte personen die zo’n situatie niet hebben overleefd? De toon is daarbij uitermate belangrijk en gelukkig is die bij Neerja juist. Nooit krijg je het gevoel dat de acties van Neerja mooier gemaakt worden dan ze zijn, waardoor het realistisch aanvoelt en je dankzij het acteerwerk van Sonam Kapoor volledig met het personage meeleeft. Je voelt de angst en begrijpt de reden van haar acties of dat nu het beschermen is van een aantal kinderen die zonder ouders reizen of er voor te zorgen dat Amerikaanse passagiers niet worden gevonden. De kant van de groep mannen die het vliegtuig overnemen wordt echter ook overtuigend neergezet. Mannen die zich voorbereid hebben en een bepaald doel hebben, maar moeten improviseren wanneer de situatie anders is dan gepland. Hierdoor onstaat er onderling ook spanning. Neerja is daarmee een meeslepend drama geworden dat realistisch aanvoelt en tegelijkertijd laat zien waarom Neerja in India zo bekend is geworden door haar acties.

8 reacties op “Neerja (2016) – Recensie

    • Tsja, omdat het in dit geval gebaseerd is op echte gebeurtenissen zie ik dat niet als een spoiler. En ook al weet je de afloop, het is nog steeds een topfilm.

      • Glad ijs als je het mij vraagt. Ook al is het een waargebeurd verhaal; als recensent ga je er dan vanuit dat iedereen bekend is met de afloop ervan. En dat blijkt in dit geval niet zo te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.