Kan een computer een goed script schrijven? Sunspring laat het eerste resultaat zien

Sunspring recensie

Hoe zal onze toekomst er uit zien? En dan heb ik het niet over het klimaat of politieke situaties, maar vooral op het gebied van technologie. Kunstmatige intelligentie ontwikkeld zich snel en Google heeft niet al te lang geleden laten zien dat zelflerende computers in staat zijn een wereldkampioen in het spel Go te verslaan. Een film als Her liet zien dat die ontwikkelingen uiteindelijk kunnen leiden tot iets dat in staat is om beter te denken als een mens. De impact daarvan op de maatschappij zal enorm zijn, want waarom moet een technologie bedrijf nog programmeurs of testers inhuren als een kunstmatige intelligentie dit moeiteloos kan doen, 24 uur per dag en ook nog eens tientallen keren sneller?

Sunspring review

Gelukkig is het nog niet zover, maar toch zijn we als mensen nieuwsgierig in wat je een computer kan leren en wat hij met die “kennis” uiteindelijk kan doen. Regisseur Oscar Sharp deed mee aan een festival waarbij je binnen 48 uur een film moest maken en hij besloot een vriend, Ross Goodwin, in te zetten die gespecialiseerd is in artificial intelligence (AI). Hij had een AI genaamd Benjamin die hij een enorme lijst aan science fiction films en series gaf. Benjamin las alle scripts om vervolgens op basis daarvan z’n eigen script, inclusief aanwijzingen voor de acteurs te schrijven. Het resultaat is op z’n minst bijzonder en bizar te noemen en met het achtergrond verhaal ook grappig:

Alhoewel de dialogen over het algemeen totaal nergens op slaan weten de acteurs het op zo’n manier te brengen dat je toch gefascineerd blijft kijken. Het is allerminst een meesterwerk, maar wel een fascinerende eerste stap in automatisch gegenereerde scripts. Voor meer informatie over het proces raad ik je aan dit artikel te lezen op Ars Technica.

7 reacties op “Kan een computer een goed script schrijven? Sunspring laat het eerste resultaat zien

  • Ja en niet zo’n beetje ook, maar het concept is vervolgens wel leuk en op een overtuigende manier tot leven gebracht 🙂

 1. Toevallig dat ik dit twee weken terug ook zag. Gaaf om te zien dat de computer wel logische zinnen kan fabriceren die daadwerkelijk gerelateerd zijn aan science fiction, maar het grote geheel mist natuurlijk nog.
  En verder: kudo’s aan Thomas Middleditch! In de serie Silicon Valley speelt hij ook al zo’n geweldige klungel.

  • Grotendeels dan logisch…”I have to go to the skull” 😉

   Ja, hij is erg goed in z’n rol. Heb Silicion Valley nog niet gezien, maar ben wel benieuwd.

   • Echt een aanrader, zeker als je interesse hebt in Start-ups en nieuwe technologieën. De schrijver ervan heeft zelf ook bij Facebook en andere software giganten gewerkt dus de serie geeft wel een interessante invalshoek. En het is erg grappig 😀

    • En Mike Judge zit er ook nog achter en die heeft met office space al laten zien dat hij dat goed kan neerzetten.

 2. Pingback: It’s No Game (2017) – Korte film | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.