Vraag van de week: Zouden oude films ook in de bioscoop moeten draaien?

Vraag van de week

Het aantal nieuwe films dat elke week zowel in de bioscoop als via VOD uitgebracht wordt is soms maar moeilijk bij te houden. Soms betekent dat er maar heel weinig tijd overblijft om ook nog eens oudere films te bekijken. Dat terwijl het verleden ook zoveel films gemaakt zijn die de moeite waard zijn. Dat zette me aan het denken, want sommige van die films zou ik eigenlijk wel in een bioscoopsetting willen bekijken. Een aantal jaar geleden zag ik Indiana Jones in de bioscoop en dat gaf toch wel een extra glans aan de film. Dat leidde me tot de vraag van deze week:

Zouden oudere films altijd naast het normale aanbod van nieuwe films in de bioscoop moeten worden getoond?

18 reacties op “Vraag van de week: Zouden oude films ook in de bioscoop moeten draaien?

 1. Ik vind het wel leuk als er oudere films weer op het grote witte doek worden gedraaid, maar dan heb ik het wel over de films die dan ook echt de moeite waard zijn om in de bioscoop te kijken. Dan denk ik nu even snel aan Terminator 2; Judgment Day, Independence Day, Pirates of the Caribbean en The Matrix.

  Echter zou ik nooit meer dan 7 euro aan een kaartje uitgeven en dan is de vraag of het dan voor een bioscoopexploitant wel rendabel genoeg is.

  • Maar waarom alleen die grote films, zou het ook leuk vinden als wat onbekendere films getoond zouden worden of films uit het begin van de vorige eeuw.

 2. Ik sluit me bij Paul aan in deze. Zolang het klassiekers zijn en tegen een gereduceerd tarief denk ik wel dat hier kansen liggen voor de bioscoopexploitanten.

  Als je al eens kijkt hoe druk t was bij de voorstellingen van Top Gun, Indiana Jones e.d. Is hier wel een markt voor

  • Ja, dat gereduceerde tarief zou zeker kunnen helpen en voor de echte grote films zijn altijd wel fans die dat op die manier mee willen maken.

 3. Voor mij hoeft dat niet. Ik heb thuis een groot scherm waar ik alle films die ik wil bekijken, kan bekijken. Dan heb ik geen zin om 7, 9 of 11 euro te betalen om die alsnog op een groot scherm te zien. Zolang ze nieuwe (goeie welteverstaan) films blijven maken, is dat vor mij goed.

  • Maar als het wat oudere films zijn en je zou ze voor, zeg maar 3 euro in een bioscoop met een groot publiek kunnen zien?

 4. Ik zou het geweldig vinden als er bepaalde oude films weer op het witte doek zouden verschijnen en in mijn geval zou ik dan gaan voor de films van Hitchcock. Denk dat het grote beeld en het geluid in de bioscoop best wel een flink zouden kunnen bijdragen aan de beleving van al zijn legendarische films 🙂

 5. Wat mij betreft mogen oudere films vaker in de bioscoop vertoont worden. Het is af en toe lastig om bepaalde oudere films te kunnen zien ( haast nooit op tv of netflix, niet verkrijgbaar op dvd).Vroeger had je bijvoorbeeld de riksbioscoop, zoiets zou een goede mogelijkheid kunnen zijn om oudere films te kunnen zien.

  • Ja, de goede oude riksbioscoop. Daar ging ik als tiener in het weekend bijna altijd heen, lekker goedkoop en anderhalf uur vermaak.

 6. Ik ben wel voor. Een paar jaar geleden zag ik Kes van Ken Loach in de bioscoop. Echt een topper die in de bioscoop extra fijn is om te kijken. De prijs en genre maakt mij niet zoveel uit, zolang het maar films zijn die hun waarde in het verleden al bewezen hebben en ook nog eens tijdloos zijn. Muziek van vroeger luister ik ook nog graag, dus waarom geen films!

 7. Lijkt me wel vet om 1x in de zoveel tijd naar Citizen Kane, Casablanca of Sunset Boulevard te kunnen, bijvoorbeeld. Want het moet denk ik dan niet te nieuw worden. Anders kun je alles net zo goed op Netflix kijken of desnoods downloaden.

 8. Er zijn wel een aantal klassiekers die ik in de bios zou willen zien dus ik ben voor dit idee. Maar dan wel tegen een gereduceerd tarief idd.

 9. Toen in 1995 werd gevierd dat film 100 jaar bestond werd in diverse Nederlandse bioscopen elke week een klassieker dagelijks vertoond. Sommige films, zoals Citizen Kane, had ik wel al eens op tv gezien, maar op het grote scherm maakten ze pas echt grote indruk.

  Een recent voorbeeld is Blade Runner. Die heb ik vaak gezien, maar om een of andere reden nooit in de bioscoop. Bij de vertoning in EYE vorig jaar leek het net alsof ik de film voor het eerst zag. Ik had niet verwacht dat het zo overweldigend kon zijn. Meer mensen hadden die ervaring. Een groot gedeelte van het publiek in de uitverkochte zaal applaudisseerde na afloop.

Leave a Reply

Your email address will not be published.