Finding Dory (2016) – Recensie

Recensie Finding Dory

Toen ik hoorde dat er een vervolg zou komen op Finding Nemo was ik niet meteen enthousiast. De originele film is namelijk één van de beste van Pixar en het verhaal, van een vadervis die op zoek gaat naar z’n zoon, was origineel uitgewerkt. De onderwaterwereld was interessant, de film had een sterke emotionele lading en veel memorabele karakters. Met de titel Findin Dory was ik dan ook bang dat er nu ongeveer hetzelfde zou gebeuren en dat dit een zwak kopie zou worden. Maar Pixar heeft eerder met de Toy Story vervolgen bewezen dat ze in staat zijn om hetzelfde (hoge) nivo vast te houden. Lukt dat met Finding Dory ook?

Review Finding Dory

Dory was in de eerste film een karakter die grappig was omdat ze erg naïef overkwam. Dat kwam vooral omdat haar korte termijngeheugen niet goed werkte. En om dat karakter nu hoofdpersonage te maken is een risicovolle keuze. Kan dat een gehele film wel leuk blijven? Pixar moet dat ook gedacht hebben en de titel gaat er niet over dat Dory verdwenen is, maar dat ze op zoek gaat naar zichzelf. Waar komt ze vandaan en waar zijn haar ouders? Dat is de zoektocht waar het allemaal om draait, waarbij ook Marlin en Nemo meehelpen. Het resulteert in een zoektocht die ze uiteindelijk bij een zee aquarium in Californië zal brengen, waar het grootste gedeelte van de film zich afspeelt.

“worden regelmatig de emoties bespeelt…”


Naast een aantal cameo’s van oude karakters introduceert Finding Dory ook nieuwe. Octopus Hank is daarbij de belangrijkste, die door zich te camoufleren en daarnaast z’n eigen missie te hebben, bereid is om Dory te assisteren bij haar zoektocht. De zeeleeuwen in de buurt van het aquarium (gespeeld door Idris Elba en Dominic West) zijn ook een heerlijke toevoeging en zijn verantwoordelijk voor diverse grappige momenten. Daarnaast bevat ook het aquarium zelf leuke nieuwe karakters. De film vernieuwt dus en doet dat zonder een slechterik te introduceren. Dit is voornamelijk een speurtocht van Dory naar zichzelf en daarbij worden regelmatig de emoties bespeelt. De film is bijna net zo goed als het origineel en een plezier om naar te kijken. Ik kan niet wachten om er met m’n kinderen binnenkort nogmaals naar toe te gaan.

Nog een tip: Blijf vooral zitten als de aftiteling begint, want als deze afgelopen zijn heeft de film nog een erg leuke verrassing in petto.

9 reacties op “Finding Dory (2016) – Recensie

  • Jazeker, ik ben van plan m’n dochter van vier er ook naar mee toe te nemen, is nergens echt eng. En de short die aan de film vooraf gaat is hilarisch.

 1. Ik was eerlijk gezegd een beetje ontgoocheld. Ik had er meer van verwacht. De nieuwe karakters kunnen niet tippen aan een aantal uit de eerste film, op Hank na dan misschien. Bovendien haalt de humor ook nooit hetzelfde niveau als in de eerste film. Vermakelijk, dat wel, maar kan volgens mij niet tippen aan het origineel.

  Bedankt voor de tip van de aftiteling. Ik ben heel blij dat ik ben blijven zitten. Zo zag ik mijn favoriete karakter uit de eerste film toch nog eens terug 😉

  • De originele film is inderdaad beter, maar het feit is ook dat je er een heleboel natuurlijk al kent waardoor Finding Dory minder nieuw aanvoelt. Zelf vond ik de humor erg leuk (vooral die zeeleeuwen).

   Graag gedaan, denk dat niet veel mensen dat doen, dus vandaar dat ik het er maar bijgezet had.

 2. Pingback: Finding Dory – Kurt Blogt

Leave a Reply

Your email address will not be published.