Sneakerheadz (2015) – Recensie

Recensie Sneakerheadz

Toen ik een week of twee geleden op zaterdagochtend naar de markt in het centrum van Rotterdam liep om wat fruit te gaan kopen was ik getuige van een vreemd tafereel. Vlak bij de markt zitten er diverse winkels en één daarvan verkoopt sneakers. De winkel was open, maar voor de winkel stond een man of twintig ongeduldig te wachten en naar binnen te schreeuwen met de vraag of er een lijst was. Nieuwsgierig als ik was vroeg ik wat er precies aan de hand was en wat bleek: Het was de release van een bepaald model van een sneaker en deze mensen wilden ‘m als eerste hebben.

Het is natuurlijk een fenomeen dat niet alleen bij sneakers voorkomt. Bij telefoons heb ik het al eens eerder gezien, maar het blijft fascinerend en is eigenlijk de ultieme expressie van consumentengedrag/materialisme. Het feit dat je iets zo graag wilt hebben dat je bereid bent om er op uit te gaan en in sommige gevallen buiten te overnachten zodat je er zeker van bent dat het jouw bezit is. De documentaire duikt in de wereld van de sneakerheads. Mensen die als hobby sneakers verzamelen en zoals elke hobby eentje die uit de hand kan lopen.

Review Sneakerheadz

Sneakerheadz is niet de eerste documentaire over dit fenomeen. In 2005 kwam Just for Kicks al uit die ik persoonlijk interessanter vond om te kijken, simpelweg omdat de interviews een stuk vermakelijker waren. In vergelijking met die documentaire is deze een stuk droger en feitelijker. Het betekent echter niet dat je geen situaties ziet die je verbazen. Zo zijn er een aantal verzamelaars die toegeven dat ze gestopt zijn met het tellen van het aantal paar dat ze hebben toen ze de 1000 bereikten en is er zelfs een atleet die in z’n huis een kluis heeft (denk zoals in een bank) waarin hij z’n verzameling bewaart.

“enigszins gefragmenteerd…”


 Onderwerpen als geweld om sneakers, waarbij zelfs doden vallen, komen kort aan bod, net zoals de cultuur in Japan, maar vormen slechts een klein onderdeel waardoor het geheel enigszins gefragmenteerd aanvoelt. Sneakers verzamelen is een markt die enorm gegroeid is, waarbij een exclusief model toch nog steeds in de duizenden wordt gemaakt, maar de prijzen wanneer deze uitverkocht zijn heel snel stijgen. De kant van de bedrijven wordt echter niet belicht, waarschijnlijk omdat deze niet mee willen werken, maar dat is toch wel een gemis. Als je één documentaire over het onderwerp wilt zien dan kun je beter Just for Kicks zien. Voor de echte sneakerhead is dit echter wel een film die je gezien moet hebben, want de liefde voor sneakers komt duidelijk naar voren. Het overgrote gedeelte van deze documentaire is via GQ te kijken als 13 delige serie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.