Warcraft (2016) – Recensie

Recensie Warcraft

M’n verwachtingen van tevoren over Warcraft waren niet al te hoog gespannen. De paar foto’s die ik van de film zag spraken me niet echt aan en omdat de film gebaseerd is op een game was dat ook een minpunt. Het genre van gamefilms heeft nog niet echt producten opgeleverd die het publiek wisten te verbazen. Toch had ik een sprankje hoop vanwege de regisseur, Duncan Jones, die eerder verantwoordelijk was voor het indrukwekkende Moon. Zou hij wel in staat zijn om een kwaliteitsfilm op te leveren?

Review Warcraft

Azeroth is een wereld waar al jaren vrede heerst. De Guardian (Ben Foster) die iedereen beschermd is al jaren niet meer gezien, maar alles verandert wanneer een portaal naar een andere wereld zich opent en er grote groepen Orcs verschijnen, die de mensen gevangen nemen om hun energie te gebruiken om nogmaals een portaal te openen zodat ze de rest van de Orcs hun wereld kunnen verlaten, die langzaam dood aan het gaan is. Het draait daarbij allemaal om ‘Fel’, een donkere magie dat grote impact heeft op iedereen die er mee in aanraking komt.

“een zwakke Lord of The Rings clone…”


 Alhoewel ik de eerste twee Warcraft strategie games destijds redelijk wat gespeeld heb wist ik nog wel iets over de games, maar World of Warcraft ben ik nooit aan begonnen. Het is juist die laatste game waar de film op gebaseerd is en zonder de kennis van de wereld was het maar de vraag of de film ook niet gamers mee kan nemen in deze nieuwe wereld. De openingsscène stemt hoopvol, wanneer de Orc Durothan (Toby Kebbell) en zijn zwangere vrouw worden geïntroduceerd. De CGI-karakters overtuigen en hun emoties komen goed over, waardoor je meteen met ze meeleeft. Die tijd wordt helaas niet aan de rest van de karakters besteed waardoor het moeilijk is om echt met alle gebeurtenissen mee te leven.

Warcraft recensie

De vergelijking met de Lord of the Rings films is natuurlijk onvermijdelijk en deze film haalt lang niet hetzelfde nivo. Wanneer er meer tijd was genomen om de wereld en z’n karakters te introduceren en de speeltijd een uur langer was geweest was het resultaat waarschijnlijk overtuigender geweest. Er wordt hier simpelweg geprobeerd te veel in een te korte tijd te willen doen. En omdat er zoveel karakters zijn, zowel aan de kant van de mensen als de Orcs is het moeilijk om ze genoeg achtergrond te geven. Misschien was het langzaam opbouwen naar deze film (a la Marvel films) een betere strategie geweest.

Fans van de game zullen waarschijnlijk met hun achtergrondkennis meer plezier aan Warcraft beleven, zo zitten er kleine referenties naar het spel in (het veranderen van iemand in een schaap, het kort laten zien van een vissend karakter uit het spel), maar voor de gemiddelde bioscoopbezoeker zal dit vooral een zwakke Lord of The Rings clone zijn die actie en af en toe wat humor biedt, maar een emotionele kern mist.

17 reacties op “Warcraft (2016) – Recensie

   • Ik ben benieuwd. Aangezien alle voortekenen wijzen op een wat matige LOTR-rip-off (en ik kan mezelf toch wel een flinke LOTR-fan noemen) ben ik daar wat huiverig voor. Maargoed, wie weet…

     • Mijn korte comment:

      Als leek in de narratieve Warcraft-wereld zag ik een film die matig uitgewerkt was, visueel te gemaakt oogde en slechts bij vlagen het predikaat ‘vermakelijk’ verdiende. Zeker de opmars naar het einde vond ik rommelig. Hoewel alles riekt naar een wat schaamteloze LOTR-rip-off, heeft het verhaal wel (vervolg-)potentieel. 5/10

      Eenzelfde beoordeling dus, wellicht wel gedeeltelijk om dezelfde beweegredenen.

 1. Hoi,

  Even ter informatie…de film is NIET op World of Warcraft gebaseerd. Het is gebaseerd op Warcraft 1, het eerste spel wat in de jaren 90 is uitgekomen.

  World of Warcraft speelt zich vele jaren later af, na de eerste en tweede war. Deze film laat de laat het begin van de eerst war oftewel de eerste invasie van The Fel/The Burning Legion zien.

  • Alhoewel ik de eerste game wel gespeeld heb kan ik me niets meer herinneren van elven/dwergen etc. Ook de look van de karakters is meer World of Warcraft dan de originele game. Dus er is denk ik toch wel iets van invloed. Bedankt voor de informatie in ieder geval! 🙂

 2. Ik heb nog nooit World of Warcraft gespeeld (gaat verandering in komen, 2 collega’s blijven erop aan dringen) maar ook van de trailer werd ik niet warm. Deze film trekt me totaal niet en ik wacht wel op VOD.

  • Zou ‘m zelf ook waarschijnlijk niet eerder gezien hebben als ik geen uitnodiging had gekregen voor een premiere.

 3. Ik hoop dat de verfilming van Assasin’s Creed eindelijk de eerste game verfilming zal zijn die ook echt goed zal zijn. De trailer zag er al geweldig uit, in ieder geval. En Fassbender klinkt niet als een slechte keuze!

 4. Pingback: Assassin’s Creed (2016) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.