5 Redenen waarom je documentaires moet kijken

waarom documentaires kijken

Als je De Filmkijker al wat langer bezoekt dan weet dat ik regelmatig aandacht besteed aan documentaires. Naar mijn mening is het een filmgenre dat over het algemeen te weinig aandacht krijgt. Onterecht, want want het is één van de meest veelzijdige genres en er zijn diverse redenen om documentaires te zien. Dit zijn wat mij betreft de vijf belangrijkste.

1. Documentaires zijn informatief

birthofsake
Een goede documentaire slaagt er in je iets te leren of dat nu over een onderwerp is waar je al bekend mee bent of iets waar je totaal niets van af weet. Zelf drink ik bijvoorbeeld geen sake en had ik ook geen idee hoe dat op traditionele wijze gemaakt werd, maar de documentaire The Birth of Saké (op Netflix) leerde me dat de mannen die deze alcoholische drank produceren een half jaar met elkaar samen leven en hun familie niet zien zodat ze een hoogwaardig product kunnen opleveren. Als je over een onderwerp meer wilt weten kan een documentaire een goed startpunt zijn.

2. Ze brengen soms verandering teweeg

An-Inconvenient-Truth
Al Gore was, al jaren voordat hij vice president werd onder Clinton, bezig met presentaties over het klimaat. Het was pas totdat zo’n presentatie werd opgenomen en uitgebracht als de documentaire An Inconvenient Truth dat hij een breed publiek met z’n boodschap wist te bereiken. Het betekende een belangrijke mijlpaal over hoe we met z’n allen over onze wereld denken en hoe we duurzamer kunnen leven.


De documentaire Blackfish liet zien in wat voor erbarmelijke omstandigheden orka’s gehouden worden bij het zeer bekende Sea World en hoe dat uiteindelijk resulteerde in agressief gedrag van dit zoogdier dat uiteindelijk tot de dood van een verzorger leidde. Het was echter niet het enige incident en door het publiek hierover te informeren zag Sea World z’n bezoekersaantallen snel afnemen en zaten ze in een PR-nachtmerrie.

3. Zijn entertainend

Greatest movie ever sold
Documentaires zijn alles behalve saai, iets dat King of Kong bijvoorbeeld laat zien, waarin twee Donkey Kong spelers het tegen elkaar opnemen om het wereldrecord van de hoogste score te behalen. De rivaliteit en de personages staan garant voor een leuke, vermakelijke film. Morgan Spurlock is ook een regisseur die z’n onderwerpen op een manier weet te brengen die een lach op je gezicht kan toveren. Zo wist hij in Supersize Me op grappige wijze te laten zien hoe slecht het eten van McDonalds voor je kan zijn en weet hij in The Greatest Movie Ever Sold een soort meta film te maken over het financieren van een film door middel van reclame.

4. Kunnen net zo emotioneel of spannend zijn als een “normale” film

Dear Zachary
Alhoewel documentaires, vooral toen ze net ontstonden vooral erg feitelijk waren is dat al lang niet meer zo. Er zijn genoeg documentaires die er in slagen je op emotioneel vlak te betrekken. Zo wist bijvoorbeeld Making A Murderer veel kijkers boos te maken. The Imposter weet je te verbazen over de menselijke psyche. En als je het droog weet te houden bij Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father dan heet je waarschijnlijk Kuklinski. Het is een film die mentaal verwoestend is en op meesterlijke wijze in elkaar is gezet.

5. Zijn beschikbaar over elk onderwerp dat je kunt bedenken

Iedereen heeft z’n eigen interesses en voor ieder van die interesses is er wel een documentaire te vinden.

Film

Films over film
Wil je graag meer weten over de filmwereld? Dan is deze opsomming van films over films een mooi startpunt.

Eten

Recensie Chef's Table
Wil je meer weten over voedsel of koken? Kijk dan naar bijvoorbeeld Chef’s Table, Forks over Knives, For Grace, Cooked, City of Gold, Spinning Plates of Foodies.

Kunst

Exit Through the Gift Shop
Heb je interesse in de kunstwereld? Bekijk dan eens Exit Through the Gift Shop, Art and Craft, My Kid Could Paint That, The Art of the Steal of Tim’s Vermeer.

Misdaad

Series als Making a Murderer
Op het gebied van misdaad en rechtzaken kun je hier een mooi overzicht vinden van documentaires die de moeite waard zijn.

Games

Game Loading Rise of the Indies
Hou je meer van games? Check dan Indie Game: The Movie, Special When Lit, The King of Arcades, Atari: Game Over, GameLoading: Rise of the Indies of 100 Yen: The Japanese Arcade Experience

Zoek je zelf een documentaire over een bepaald onderwerp? Laat het hieronder weten en ik kan er waarschijnlijk wel eentje aanraden.

10 reacties op “5 Redenen waarom je documentaires moet kijken

 1. Ik hou ook wel van documentaires, maar kom er helaas niet altijd aan toe. Ben het helemaal eens met je standpunten. Wat is de beste documentaire die je ooit hebt gezien? Dan kan ik die gaan kijken 🙂

 2. Beste sportdocumentaire: Senna
  Beste oorlogsdocumentaire: Waltz with Bashir
  Beste crimedocumentaire: Making a Murderer
  Beste fooddocumentaire: Jiro Loves Sushi
  Beste muziekdocumentaire: Amy

  Allerbeste documentaire: Man on Wire

  • Een paar interessante keuzes. Senna vond ik ook erg knap, vooral omdat het alleen maar uit archiefbeelden bestaat. Waltz with Bashir is inderdaad indrukwekkend, vooral door z’n vorm. Op het gebied zijn er zoveel goede documentaires, weet niet of ik Making a Murderer de beste zou noemen. Zou ik echt over moeten nadenken. Jiro Dreams of Sushi was erg mooi geschoten en indrukwekkend om te zien hoe iemand heel z’n leven zo gefocust kan zijn op z’n werk. Amy was sterk, maar ook bijvoorbeeld Searching for Sugar Man. Man on Wire zou ik ook wel hoog op een top lijstje hebben staan. Dat is gewoon een soort actiefilm/thriller 🙂

 3. Erg sterk geschreven artikel waar ik me voor 100% in kan vinden. Ik kijk met enige regelmaat docu’s maar het is vaak van tijd tot tijd. Zou er eigenlijk veel meer willen zien.

  Dear Zachary… man man man. Mijn nekharen staan nog steeds recht overeind.

 4. Ik hou wel van een docu op z’n tijd, maar kijk liever naar andere films of series. Als ik dan tijd heb om ergens voor te gaan zitten dan hoeft het voor mij niet informatief te zijn 😉

  • Maar dat is het juist, niet alles in puur informatief. Ze kunnen ook erg inspirerend zijn. Kijk bijvoorbeeld eens de eerste aflevering van seizoen 2 van Chef’s Table. Benieuwd wat je daarvan vindt.

 5. Pingback: Vijf Netflix-tips: Documentaires | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.