Filmbekentenissen blogathon – Mijn geheimen

Film Bekentenissen blogathon
Na de aankondiging van deze blogathon kan het natuurlijk niet dat ik er zelf niet aan meedoe. Als jullie je geheimen opbiechten kan ik niets anders dan dat ook te doen. Bij deze!

Van welke klassieke films hou je niet en waarom?
2001 A Space Odessey
Er zijn een hoop films die als klassiekers bestempeld worden en die me niet wisten te pakken toen ik ze voor het eerst zag (en die m’n mening bij een tweede keer niet veranderden). Degene waar ik altijd als eerste aan moet denken is 2001: A Space Oddyssey. Ik geef toe, de film ziet er fantastisch uit, maar de film is zo traag dat ik dat simpelweg niet trek. Ik kan me nog goed herinneren dat toen ik deze voor het laatst zag grote gedeeltes heb doorgespoeld zonder het gevoel te hebben dat ik iets miste. Dat is al wat jaren geleden, dus misschien verdient het nog een kans, maar betwijfel of het ooit een film zal zijn waar ik van zal houden. Andere films waar ik meteen aan moest denken waren Gone With the Wind (veel te lang), Breakfast at Tiffany’s en Annie Hall.

Welke tien klassieke films heb je (nog) niet gezien?
Ik heb de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt als het gaat om het zien van klassieke films, maar omdat er zoveel goede films zijn betekent het dat er ook nog veel zijn die ik niet heb gezien. Uitgaande van de IMDB top 250 zijn dit de 10 hoogst genoteerde films die ik nog niet bekeken heb:
Yojinbo
1. Yôjinbô
2. Ikiru
3. Sunrise: A Song of Two Humans
4. The Message
5. Hachi: A Dog’s Tale
stalker
6. Stalker
7. Kind Hearts and Coronets
8. The Battle of Algiers
9. Barry Lyndon
10. Fanny and Alexander

Ben je ooit na het zien van een film in de bioscoop stiekem een andere zaal ingedoken om nog een film te zien?
Alhoewel ik hier zeker aan heb gedacht toen ik jonger was, heb ik het nooit gedaan. En aangezien ik nu een Unlimited kaart heeft hoef ik dat in de toekomst nooit te doen.

Welke acteur/actrice vind je overgewaardeerd?
SamWorthington_
Voor Deadpool had ik meteen Ryan Reynolds gezegd, maar daar heeft hij voor mij veel goed mee gemaakt. Als ik dan een andere acteur moet noemen dan is dat wel Sam Worthington. Het is voor mij een acteur die totaal geen “screen presence” heeft en die me nooit in z’n rollen weet te overtuigen. Je zou echter kunnen zeggen dat dit geen acteur is die overgewaardeerd wordt. In dat geval ga ik voor Meryl Streep. Ik geef toe dat ze goed kan acteren, maar ik heb op een onverklaarbare wijze een aversie als het om haar gaat. Er is iets aan haar waardoor ik me oncomfortabel voel.

Van welke bekende regisseur heb je nog nooit een film gezien (en waarom)?
scene-card-2
Ik heb de afgelopen jaren voor de eerste keer films van Bergman, Truffaut, Fellini en Kieslowski gekeken en ik moest er een lijstje bij opzoeken om te kijken welke regisseurs als bekend worden gezien en waarvan ik nog geen enkele film gekeken heb. Ik kwam daarbij uiteindelijk uit bij John Ford, wat eigenlijk bizar is aangezien hij meer dan 100 films gemaakt heeft. Waarschijnlijk omdat dat veel westerns zijn (niet m’n favoriete genre) heb ik nog nooit een film van hem gezien.

Van welke film hou je, die over het algemeen gehaat wordt?
Het is moeilijk om te beslissen welke films gehaat worden, dus ik heb m’n keuze gebaseerd op de score op Rotten Tomatoes. Het duurde niet lang voordat ik terecht kwam bij een film die slechts een score van 11% heeft.

Kung Pow

Die film is Kung Pow! Enter the Fist. Mocht je de film niet kennen, hij is gebaseerd op een (slechte) oude Chinese Kung Fu film en Oedekerk heeft bijna alle stemmen zelf, slecht nagesynchroniseerd (expres) en zichzelf ook toegevoegd. Het resultaat is een zeer vreemde, maar wat mij betreft een hilarische komedie. Ik begrijp de lage score, maar dit is een film die ik eindeloos kan kijken.

Ben je ooit wel eens “één van die vervelende mensen” in de bioscoop geweest?
Ja, dat was ik inderdaad toen ik nog een tiener was. Waarschijnlijk praatte ik luid (dat kan ik me niet meer herinneren), maar ik kan me nog goed herinneren hoe ik met een groep M&M’s richting het scherm gooiden die dan op andere bezoekers terecht kwamen. Niet iets waar ik achteraf trots op ben, maar ik ben niet meer hetzelfde. Gelukkig maar.

Heb je ooit wel eens een film gekeken waar je van tevoren wist dat deze slecht was, maar die je keek omdat er een specifieke acteur/actrice in speelde? Welke en waarom?
Nicolas Cage
Dit is iets wat ik voor diverse acteurs regelmatig doe, maar er is er eentje die met kop en schouders er bovenuit steekt en dat is Nicolas Cage. Er is iets aan hem waardoor ik toch meestal wel ergens van kan genieten. Natuurlijk is het heerlijk om te zien als de gestoorde versie van Cage op het doek verschijnt. Ik denk dat als je de laatste tien films van hem opzoekt waarschijnlijk de meeste niet super waren.

Zijn er in je filmcollectie films die je al meer dan vijf jaar hebt, maar nog nooit hebt gekeken?
Ja en ik denk dat wanneer ik ze op zou schrijven het een redelijk lange lijst zou worden. Bij die films zitten onder andere Revolutionary Road, Cadillac Records, Shine, Apocalypto, The Painted Veil, The Passenger, Body & Soul, Red Sorghum, Sword in the Moon, The Brotherhood of War, 2046, Together, Fleeing by Night, Dolls en The Blue Kite. Dat zijn de titels die ik snel kon pakken, maar ik denk als ik ook nog in m’n DVD-kast zou kijken er nog meer titels tussen zouden staan. En dan heb ik nog niet eens de films genoemd die ik ooit in de bioscoop gezien heb, de DVD van heb gekocht en die nooit uit de verpakking gehaald heb.

Wat zijn de slechtste films in je verzameling en waarom heb je ze nog steeds?
Er zijn altijd wel films die wanneer je ze ziet het idee hebt dat ze waarschijnlijk wel goed zijn, maar die uiteindelijk zwaar teleurstellen. Voor die films heb ik een speciale plek, onderin m’n DVD-kast. Ik heb er random drie van uitgekozen, maar er zijn er meer.

P.S. I Love You
Ps I Love You
Dit was een impuls aankoop. Leek me een leuke film voor een romantisch avondje. Maar wat een verschrikkelijke film is dit. Mocht je de film niet kennen, het gaat over een vrouw wiens man dood gaat en die haar na z’n dood vertelt wat ze moet doen. Het was zo’n stalker-achtig concept dat we tijdens het kijken niet in staat waren om maar ergens om te lachen. We hebben het einde van die film dan ook niet gehaald en sindsdien hapt het stof.

Volcano High
Een film die bij een videotheek goedkoop aan te schaffen was. De cover en het verhaal achterop wekten m’n interesse en het leek me wel een coole film. Helaas was dat het niet en was de film zo slecht ge-edit dat ik het verhaal totaal niet kon volgen. Een film die ik ook niet heb afgekeken.

Land of the Lost
Over het algemeen is Will Ferrell een grappige acteur, dus toen ik deze film tegenkwam (ook in de videotheek) kocht ik ‘m meteen. Ik had wel gehoord dat de CGI slecht was, maar niet dat de hele film zo verschrikkelijk was. Alhoewel ik deze helemaal gekeken heb had ik er wel spijt van dat ik ‘m had aangeschaft, ook al was hij goedkoop.

Maar waarom heb ik ze dan nog steeds? Ik vind het zonde om ze weg te gooien en ik kan ze niet weggeven, dus ze blijven voor nu op hun plek.

Zijn er geheimen over de manier waarop je thuis films bekijkt die je wilt opbiechten?
Alhoewel ik een grote filmfan ben kijk ik niet al m’n films in HD-kwaliteit. Ik heb namelijk geen Blu Ray speler en zelfs geen standalone DVD speler. De DVD’s die ik kijk stop ik in m’n Xbox 360. Het HD-materiaal dat ik kijk komt meestal van Netflix of iTunes.

Welke andere filmgerelateerde geheimen wil je verder nog delen?
Ik heb al jaren een Unlimited kaart van Pathé. In principe kan ik dus zoveel films kijken als ik wil. Als je geloof ik drie films per maand kijkt heb je het geld er uit. De praktijk is echter anders en ik denk dat als ik het over al die jaren zou berekenen ik waarschijnlijk duurder uit ben.

8 reacties op “Filmbekentenissen blogathon – Mijn geheimen

 1. Niet in HD kijken? Dat is echt BREAKING NEWS hoor 🙂 Maar ik snap het ook wel weer. Eerst dacht ik altijd HD is beter, groter scherm is beter, etc. Maar dat is gewoon niet waar. Een DVD uit 1999 hoef je echt niet op een UHD TV van 65inch te kijken, want dat ziet er niet uit! En een film zoals Dumb & Dumber of zo hoef je ook niet in HD te zien hoor… Maakt voor mij in ieder geval weinig uit. Spektakelfilms kijk ik dan wel weer het liefst in HD.

 2. Nicolas Cage! Wat een heerlijke acteur, maar hij maakt tegenwoordig echt baggerfilms. Maar goed, ik snap best hoe je kunt leven zonder HD. Zelf kijk ik vooral series in best slechte kwaliteit om ruimte op mijn computer te besparen. Films daarentegen moeten echt in HD zijn, anders is het niet te kijken. Je hebt blijkbaar echt alle klassiekers gezien, want geen een film van je lijst heb ik ooit van gehoord :’D

 3. Annie Hall vinden wij briljant, maar dat is dan ook één van de weinig films van Woody Allen. En Meryl Streep kan ik mij niet bij voorstellen, maar ja dat is persoonlijke smaak.

  Kung Pow! Enter the Fist heb ik uberhaupt nog nooit van gehoord. Ik denk ook niet dat ik die ga kijken, aangezien het genre niet echt aanspreekt. Verder een leuke lijst met leuke antwoorden. Grappig om de verschillen te zien bij iedereen!

 4. Ik kan je volgen wat 2001… betreft, maar niet wat Meryl Streep betreft. Sterke actrices die heel veel diverse rollen aankan. En John Ford moet je toch eens een kans geven. Begin misschien met ‘The Searchers’. Dan zie je de fantastische John Wayne ook nog eens aan het werk.
  P.S.: hoe ‘Hachi: A Dog’s Tale’ ooit in de IMDB Top 250 terechtgekomen is, is mij een raadsel. Geen slechte film, maar verre van een meesterwerk.

 5. Je bent niet de enige die 2001: A Space Odyssey noemt. Grappig om te lezen.
  Breakfast At Tiffany’s vond ik zelf trouwens wel de moeite waard.

  Jij noemt ook net als mij en Kurt Kurosawa films. Wat is dat toch met die man? Uit jouw selectie blijkt wel dat je jouw klassiekers kent! Barry Lyndon verdient een extra aanbeveling.

  Sam Worthington heb ik ook nog overwogen voor mijn lijstje maar uiteindelijk heb ik toch nog slechtere acteurs gevonden. Aangezien hij niet zo heel grote films meer doet wordt hij volgens mij ook meer echt overgewaardeerd. Meryl Streep kan ik dan wel weer erg waarderen.

  John Ford heeft in zijn eigen tijd legendarische films gemaakt maar velen daarvan zijn nu niet meer echt de moeite waard. Naast de door Kurt genoemde The Searchers zou ik ook gaan voor The Man Who Shot Liberty Valance. Aangezien je verder niets hebt met westerns vroeg ik me af of dat je wel bekend bent met het werk van Sam Peckinpah.

  Kung Pow! Nee, niet echt mijn ding. Geinig om een keer gezien te hebben misschien maar daar blijft het voor mij bij.

  M&M’s gooien? Ik deed het met popcorn. You win. Bad Ass.

  Net als zovelen kijk ik ook tegen beter weten in films van Nicolas Cage. Heb er verder ook niet echt een verklaring voor waarom.

  Van de collectiefilms die je nog niet hebt gezien moet je eigenlijk The Brotherhood of War eens kijken. Toch wel één van de betere oorlogsfilms.

  Nee, van P.S. I Love You, Volcano en Land of the Lost wordt ook ik niet echt gelukkig.

  HD is het mooiste maar wordt vaak ook overgewaardeerd. Bij een blockbuster wil ik het zeker hebben maar ik hoef een kostuumdrama echt niet in HD / 4K te zien.

 6. Hachi is echt zó mooi! <3

  P.s. I love you vond ik trouwens ook heel erg leuk, maar dat zal je vast niks verbazen na mijn invulling van de blogathon :p

 7. Ik heb ook niets met Breakfast at Tiffany’s. Misschien had ik er meer van verwacht na alle positieve dingen die ik had gelezen. :/

  Ik heb al die films uit jouw top 10 ook (nog) niet gezien.

  Ik ben het met je eens over Sam Worthington. Ik vind hem als acteur totaal niet memorable.

  Dat is ook een reden waarom ik twijfel over de Pathé unlimited kaart. Er zijn genoeg periodes dat ik nauwelijks in de bios te vinden ben, maar toevallig ga ik morgen voor de 4e keer naar de bios deze maand dus zo’n pas was me nu wel goed uitgekomen!

 8. Deze Blogathon heeft weer leuk leesvoer opgeleverd.

  2001: A Space Odyssey wordt vaker genoemd als minst favoriete klassieker. Heb je de film wel eens in de bioscoop gezien? Er zijn op het grote doek zoveel details te ontdekken dat je blij bent dat het tempo iets lager is dan de gemiddelde film. Een flinke joint schijnt ook effectief te zijn, heb ik me laten vertellen. Vorig jaar zag ik sciencefictionklassieker Blade Runner voor het eerst in de bioscoop. Ik had de film al meerdere keren thuis gezien en altijd erg goed gevonden, maar in groot formaat maakte hij pas echt heel veel indruk.

  Yôjinbô is een prima film om Akira Kurosawa te leren kennen. Als je een film van John Ford wilt zien, maar liever geen western dan kun je The Grapes of Wrath (1940) proberen. The Searchers is wel een van zijn invloedrijkste films en onder meer inspiratie voor Star Wars (1977). George Lucas heeft overigens ook heel goed naar Kurosawa’s The Hidden Fortress gekeken.

  In filmbekentenissen op de andere blogs werd regelmatig de vraag gesteld wat eigenlijk een klassieke film is. Als je het publiek als maatstaf neemt dan raadpleeg je inderdaad de Top 250 van IMDb en blijken de Mohammedfilm The Message en hondenfilm Hachi opeens klassiekers te zijn. Als je lijstjes van filmcritici en –historici zou verzamelen en optellen, zoals het filmblad Sight & Sound één keer in de tien jaar doet, dan krijg je weer een hele andere lijst waarin ook veel documentaires zijn te vinden. Zelf gebruik ik het boek 1001 Movies You Must See Before You Die om te checken wat ik allemaal nog aan klassiekers ‘moet’ zien.

  Ik ben trouwens benieuwd of je er ooit achter gaat komen waarom Meryl Streep je oncomfortabel doet voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.