De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Kriterion

Kriterion De verdwenen bioscopen van Rotterdam

Deze week een bijzondere verdwenen bioscoop, die niet alleen één van de hoogste van Nederland was, maar ook eentje die vanaf deze week tijdelijk te bezoeken is: Kriterion.

Deze bioscoop was gevestigd naast het Centraal Station in het Groothandelsgebouw, waar diverse bedrijven gevestigd zijn. Aan dit imposante bouwwerk werd in 1951 begonnen en in 1953 was het af. Op het dak van het gebouw stond een soort geraamte waarop reclame stond en Piet Meerburg, die al Kriterion bioscopen in Den Haag en Amsterdam had geopend zag dat dak als een mooie locatie om een bioscoop neer te zetten.

In 1960 wordt er gestart met het realiseren van een dakopbouw en in 1961 is het af. Burgemeester van Walsum opent aan de voet van de foyer deze (destijds) 18e bioscoop van Rotterdam. De eerste film die er getoond wordt is Amerika Zonder Masker van regisseur François Reichenbach.

Het ontwerp van de zaal komt van de hand van de de Nijmeegse architect J. Jansen. De zijkanten van de zaal zijn uitgevoerd met naturel noten betimmering en heeft een aantal kunstwerken. Het plafond is geel en op de vloer ligt een blauwgroen tapijt. De 320 oranjerode stoelen bieden de bezoekers een prachtig uitzicht over Rotterdam. Voor de voorstelling en in de pauze wordt namelijk het projectiedoek weggeschoven.

Het idee achter de Kriterion bioscopen is dat studenten, die door de oorlog niet hun studie konden afmaken en ook geen financiën ter beschikking hadden, door in deze bioscopen te werken extra geld konden verdienen. In Rotterdam gaan twaalf studenten van de Economische Hogeschool aan de slag.

Toch valt in de jaren negentig het doek voor deze bioscoop. De zaal blijft echter bestaan, wordt verbouwd en is nog steeds in gebruik voor bijeenkomsten.

Mocht je deze zaal zelf willen bekijken dan kan dat van 16 mei tot 12 juni. In het kader van Rotterdam viert de stad!, dat stilstaat bij de wederopbouw, is er een reusachtige trap van het stationsplein tot aan het dak van het Groothandelsgebouw gebouwd. In de zaal kunnen diverse informatieve films worden bekeken er worden debatten gehouden en er vinden voorstellingen plaats. Meer informatie op Rotterdam viert de stad!

De Trap Groothandelsgebouw Rotterdam

Met dank aan CIC Rotterdam, die me toegang gaf tot deze bijzondere historische ruimte.

Meer lezen over de Rotterdamse bioscoopgeschiedenis? Steun De Filmkijker en bestel de onderstaande boeken bij Bol.com:

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam
De Telegraaf, 19-05-1961
Het Vrije Volk, 5-10-1960/14-12-1960/4-1-1961/23-01-1961/12-05-1961/19-05-1961
De Tijd De Maasbode, 16-05-1961
Film, maart 1962

Bekijk ook:

6 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Kriterion

  1. Leuk artikel met leuke foto’s. Ik heb nooit een film in deze bioscoop gezien. Leuk dat de zaal nu bezocht kan worden

    • Thanks. Heb zelf daar ook nooit een film gezien, maar was leuk om er een keer te zijn om foto’s te maken en te filmen. Toch wel een mooi stukje geschiedenis.

    • Toen ik er ging filmen niet want toen stond hij er nog niet, maar ik heb het wel aan het einde van de week dat hij open ging gedaan. Had vervolgens twee dagen lang spierpijn in m’n kuiten 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.