Captain America: Civil War (2016) – Recensie

Recensie Captain America Civil War

Nadat we eerder dit jaar zagen hoe in het DC-universum Batman en Superman het teleurstellend tegen elkaar opnamen, is het nu aan Marvel om hetzelfde te doen in hun films, maar op een veel grotere schaal. Lukt het de studio met deze, door de Russo broers geregisseerde, film wel de juiste richting op te sturen? Of is het beter dat superhelden het onderling niet tegen elkaar opnemen?

Review Captain America Civil War

Alhoewel dit gezien de titel officieel een Captain America film is zou het net zo goed de derde Avengers-film kunnen zijn. Een aantal karakters ontbreekt misschien, maar je mist ze eigenlijk geen moment. Na de gebeurtenissen in de eerste en tweede Avenger films, waarbij New York half verwoest werd en een hele stad de lucht in werd getild hebben de regeringsleiders genoeg van het feit dat de Avengers maar doen wat ze willen, zonder dat er door iemand bepaald wordt wanneer ze ingezet worden. Wanneer meer dan honderd landen een verdrag opstellen dat de Avengers dwingt om niet langer zelfstandig te opereren onstaat er een breuk tussen de Avengers. Captain America is niet van plan het verdrag te ondertekenen, Tony Stark echter wel. De diverse andere superhelden kiezen hun kant, waardoor deze loodrecht tegenover elkaar komen te staan. Steve Rogers gaat samen met anderen door met de activiteiten en onder andere Iron Man, Black Widow en War Machine doen er alles aan om ze te stoppen.

“Dit is de manier waarop je superhelden tegen elkaar moet laten vechten…”


 Het duurde voor mij even voordat de film me echt wist te pakken, maar toen dat eenmaal zo was zat ik volop te genieten. De nieuwe karakters die in deze film hun opwachting maken, Black Panther en Spiderman voegen beide op hun eigen manier iets toe. Spiderman (Tom Holland) zet de “wegslinger” op een nieuwe manier neer waardoor ik eerlijk gezegd wel uitkijk naar een nieuwe film met hem. Z’n opmerkingen zijn hilarisch. Black Panther blijkt ook een boeiend personage te zijn, die dankzij z’n status toegang heeft tot veel middelen en een geduchte tegenstander is.

Captain America Civil War

Wat Civil War goed doet is ondanks het grote aantal superhelden dat in deze film zit, een stuk of twaalf, toch een zeer gebalanceerd geheel te maken waar je nergens het gevoel hebt dat ze niet genoeg in beeld zijn. Ook zit het goed met de rivaliteit tussen de twee teams, die op een natuurlijke wijze ontstaat en je duidelijk begrijpt waarom elke kant hun standpunt inneemt. Marvel staat altijd garant voor spectaculaire actie en in dat opzicht is dit geen uitzondering. Het hoogtepunt is één van de meest indrukwekkende gevechten ooit, waarbij alle superhelden het tegelijkertijd op een vliegveld in twee teams tegen elkaar opnemen. Het is een waar genot om naar te kijken en bevat spannende gevechten, veel grappen (leuk om te zien dat superhelden ook opkijken tegen andere superhelden) en erg onverwachte momenten, die briljant bedacht zijn. Marvel bewijst maar weer dat ze bijna geen misstap kunnen maken en dat dit de manier is waarop je superhelden tegen elkaar moet laten vechten.

6 reacties op “Captain America: Civil War (2016) – Recensie

  1. Ongelooflijk maar waar; ik ben er nog niet aan toegekomen om hierheen te gaan. Deze week onderneem ik een nieuwe poging want wil hem nog wel erg graag zien.

  2. Pingback: Spider-Man: Homecoming (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.