Vraag van de week: Hoe snel bepaal je de score voor een film?

Vraag van de week

Wanneer je over films blogt en je gedachten er over opschrijft eindigen de meeste bloggers met een score. Natuurlijk is die score alleen niet voldoende om alle gedachten die je er over hebt samenvatten en daardoor kan een 8 voor de ene film iets anders betekenen dan een 8 voor een andere film. De vraag van deze week gaat niet over hoe je je score bepaalt, maar het moment waarop je dat cijfer vaststelt. Zelf weet ik meestal al tijdens het kijken van een film wat de uiteindelijke score zal zijn (kan natuurlijk nog schommelen, maar het algemene gevoel is er meestal al). Het gevoel direct na de film is bepalend. Als ik door een film helemaal vol adrenaline een zaal uitkom, dan geef ik een film ook een hoge score ook al is het misschien kwalitatief niet de beste film (zoals bijvoorbeeld recent London Has Fallen). Maar ik weet dat er ook bloggers zijn die er graag nog een nachtje (of meer) over slapen voordat ze de score bepalen en hun samenvatting geven.

Hoe snel bepaal je de score voor een film en wat is volgens jou het beste moment om die score te geven?

16 reacties op “Vraag van de week: Hoe snel bepaal je de score voor een film?

 1. Het beste moment is inderdaad om een score een paar uurtjes (of een dag) later te geven. Dan heb ik genoeg tijd gekregen om de film op mij in te laten werken. Ik bepaal de score pas bij het schrijven van de review en dat kan soms dus een 2 tot 5 dagen duren. Ik neem er dus wel de tijd voor ๐Ÿ™‚ Ik weet vaak wel tijdens de film wat ik erover wil schrijven en wat de score gaat worden. En ik laat mijn score enorm afhangen van hoe vermakelijk (of saai) een film is.

  • Dan neem je inderdaad de tijd ๐Ÿ™‚ Bij mij komt waarover ik wil schrijven ook wel redelijk vanzelf op. Bij mij is vermakelijkheid denk ik wel de belangrijkste factor.

 2. Eigenlijk heb ik al meteen een cijfer in mijn hoofd als ik een film net heb gezien. Ik schaaf hem vaak nog wel een beetje bij tijdens het schrijven van de review, want als ik mezelf de argumenten zie opschrijven vind ik mijn eerste cijfer vaak toch iets te laag of te hoog ๐Ÿ™‚

 3. Zelf bepaal ik na het film meestal geen score. Dit doe ik heel bewust, want ik vind een film of serie tekort doen met een nummer. Ook vind ik mijzelf niet goed genoeg om cijfers te mogen geven. Ik probeer voor alles wat ik krijg wel waardering te krijgen en het goede van het slechte te onderscheiden, maar van mij hoeft er niet heel veel degradaties aan goed of slecht in.

  Wel vind ik het grappig om de Metascore van een film, serie of game proberen te raden. Dit doe ik wel met voorkennis van gelijksoortige media op Metacritic.com. Zo raadde ik de score van Quantum Break precies goed en zat ik er bij Star Fox Zero 1 naast. Ook probeerde ik Civil War te raden, maar die kreeg uiteindelijk 6 hele punten hoger dan ik had verwacht.

  • Het is al een oude discussie. In principe zou een recensie inderdaad het gevoel moeten weergeven, maar toch zijn er veel mensen die daar alleen naar kijken (wat ik overigens erg jammer vind).

   ๐Ÿ™‚ Grappig dat je daar een soort sport van maakt!

 4. Net als jij, weet ik meestal al tijdens het bekijken van een film welke score ik de film zal toekennen. Dat kan nog een klein beetje variรซren als de film bijvoorbeeld een belabberd einde kent of als er een serieus dipje in het verhaal zit, maar heel vaak blijkt mijn eerste idee het juiste.

  • Klopt, er kunnen altijd van die teleurstellende momenten inzitten die er nog een wijziging in kunnen brengen.

 5. Tijdens de film bepaal ik al mijn score, al kan ik tijdens het schrijven van mijn recensie hier soms een beetje van afwijken. Dan geef ik de film toch een half puntje meer of minder, maar meestal ga ik op mijn eerste gevoel af.

 6. Ook ik bepaal min of meer de score al tijdens het kijken naar de film zelf waarna ik tijdens het schrijven van de review nog wel een half puntje kan afwijken.

 7. Ik bepaal de ‘ranking’ (want ik geef geen cijfers) zodra ik de film toevoeg op letterboxd. Ik kijk naar de films die er al in staan en bepaal of de nieuwe film beter of slechter is. Soms is het inderdaad lastig te bepalen en te vergelijken. Vaak gebeurt het dan ook dat ik later de film nog op een andere positie zet.

 8. Ik denk er ook al over na tijdens het kijken, en vlak erna stel ik het definitief vast. Ik schrijf de recensie ook het liefst direct zodat ik het gevoel dat ik erbij ervoer nog voel en kan omschrijven.

 9. Ja, ik blijf ook het liefst bij dat eerste gevoel, ook al is het misschien later anders. Die eerste indruk vind ik het belangrijkst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.