Vraag van de week: Hoe precies moeten biopics zijn?

Vraag van de week

Elk jaar komen er diverse biopics, die natuurlijk gebaseerd zijn op echte gebeurtenissen en echte mensen. Het afgelopen jaar kwamen bijvoorbeeld Steve Jobs, The Danish Girl, Straight Outta Compton, Experimenter, The Gamechangers, Life, Joy, The Program en The Revenant uit, maar dat waren er nog veel meer. Een groot aantal van deze films proberen zich te houden aan de feiten, maar als je na het zien van zo’n film even Googled kom je er vaak al snel achter dat sommige gebeurtenissen niet voorkomen of in het echt compleet anders waren. De keuze kan af en toe zijn om het verhaal dramatischer te maken (en dus als film beter te laten werken voor de kijker), maar daarmee krijg je als kijker dus niet altijd de waarheid voorgeschoteld. Het is dus verstandig om je kennis over een bepaald persoon niet te baseren op film. Dat gevaar ligt echter wel op de loer. Ik kan me nog goed herinneren dat JFK voor velen het bewijs was dat de moord op Kennedy niet was gegaan zoals de geschiedenisboeken vertellen.

Vind jij biopics interessant en vindt je dat ze zo precies mogelijk de echte gebeurtenissen moeten volgen?

15 reacties op “Vraag van de week: Hoe precies moeten biopics zijn?

 1. Ik hou eigenlijk wel van elk genre, en biopics kan ik zeker smaken, op voorwaarde dat ze goed gemaakt zijn. Voor mij hoeft het niet per sé historisch correct te zijn, zolang het maar lekker wegkijkt… 😉

 2. Dit vind ik een erg moeilijke Vraag van de week om te beantwoorden maar het is ook een vraag die ik me dit weekend zelf nog stelde na het zien van Eddie the Eagle. Hoewel de echte Eddie gecharmeerd was van het eindresultaat is slechts 5% van de film daadwerkelijk gebeurd. Dit is iets waar ik me aan kan storen maar dat deed ik dit keer veel minder dan bij een American Sniper waarin de jacht op Mustafa helemaal uit de duim is gezogen. Onder de streep is American Sniper meer waarheidsgetrouw maar toch prefereer ik dan Eddie the Eagle.

  Terugkomend op de vraag ben ik wel van mening dat een biopic zo waarheidsgetrouw mogelijk moet zijn maar ik begrijp maar al te goed dat filmmakers zich artistieke vrijheden permitteren om de meest uiteenlopende redenen. Lastige vraag waar volgens mij geen eenduidend antwoord op gegeven kan worden. Niet door mij in ieder geval.

  • Eddie the Eagle heb ik nog niet gezien, maar 5% is inderdaad wel erg weinig. American Sniper had ik ook issues mee.

   Ik verwacht ook geen eenduidig antwoord hoor 😉

 3. Ja dat vind ik ook een moeilijke vraag. Als het ten goede van de film komt, hoeft het van mij niet precies te zijn. Maar ja: wat is ten goede? Wat ik goed vind, vindt een ander weer niet goed. Feit blijft dat als het een biopic is, hij eigenlijk meer dan 50% op waarheid gebasseerd moet zijn. zo niet, dan kun je denk ik eigenlijk niet spreken van een biopic.

 4. Ja dat vind ik ook een moeilijke vraag. Als het ten goede van de film komt, hoeft het van mij niet precies te zijn. Maar ja: wat is ten goede? Wat ik goed vind, vindt een ander weer niet goed. Feit blijft dat als het een biopic is, hij eigenlijk meer dan 50% op waarheid gebaseerd moet zijn. zo niet, dan kun je denk ik eigenlijk niet spreken van een biopic.

 5. Het is inderdaad wel een dilemma. Toch ga ik voor een betere film, waarbij bepaalde elementen en stukken gedramatiseerd zijn. Liever kijk ik iets leuks dan iets corrects. Daarom hou ik ook minder van documentaires dan van biopics. Meestal bestaat de persoon voor mij uit degene die voor mij in de film wordt geschetst, doordat ik mij niet heb ingelezen en ik nooit eerder van hem heb gehoord. Ik zie biopics niet als illustraties van personen, maar als inspiratie voor je eigen leven.

  • Ja, ik denk dat ik ook wel voor meer drama dan realisme ga. Toch moet je documentaires echt wel een kans geven hoor, er zijn in dat genre erg veel waarvan ik zeker weet dat ze je net zo kunnen raken.

 6. Ik vind biopics interessant. Vaak lees ik na het zien van zo’n biopic nog wat info over die persoon en dan ben ik wel een beetje teleurgesteld als ik lees hoeveel de film afwijkt van de werkelijkheid. Voor mij is het wel belangrijk dat een biopic waarheidsgetrouw is, maar ik snap wel dat het anders misschien niet zo’n boeiende film wordt.

 7. Leuke vraag. Het probleem is om vast te stellen wat de waarheid is en een maker kan zijn visie weergeven waarvan hij denkt dat deze visie de waarheid weergeeft. Ik heb vorige week Elser gezien. Elser is iemand die in 1939 een mislukte aanslag heeft geple egd op Hitler. Een film gebaseerd op waar gebeurde feiten. Naar mijn mening is er een goed beeld gegeven over het leven van Elser. Later Las ik dat er kritiek was op de film omdat zijn leven soms te geromantiseerd werd weergegeven. Kunnen we dat wel als kritiek aanvoeren, wat is er precies bekend over de persoon Elser? Wat is nou echt de waarheid en wie weet wat de waarheid is?

Leave a Reply

Your email address will not be published.