The 5th Wave (2016) – Recensie

Review The 5th Wave

Na een aantal grote Young Adult franchises zoals Twilight, The Hunger Games, Divergent en The Maze Runner die allemaal succesvol zijn blijven nieuwe potentiële filmseries zich aanmelden. The 5th Wave is daar eentje van. Het is de vraag of The 5th Wave voldoende onderscheidend vermogen heeft om op te vallen binnen dit genre.

Recensie The 5th Wave

Cassie (Chloë Grace Moretz) is een doodgewone tiener. Ze woont samen met haar broertje en ouders in een mooie wijk en heeft haar crushes, maar valt verder niet op. Haar leven wordt echter compleet overhoop gegooid wanneer de planeet bezocht wordt door een buitenaards schip dat onheilspellend boven de aarde blijft hangen. Al snel blijkt dat de intenties niet vriendelijk zijn en langzaam proberen de aliens de mensheid uit te roeien. Daarvoor gebruiken ze verschillende manieren, aangeduid door Cassie als waves. Ze zorgen er voor dat elektronische apparatuur niet meer werkt, dat er vloedgolven zijn of dat er door vogels een dodelijk virus wordt verspreid. Cassie weet die samen met wat anderen te overleven, maar raakt onderweg haar broertje kwijt. Met de dreiging van een vijfde golf gaat ze op zoek naar hem en moet daarvoor de nodige obstakels voorbij zien te komen.

“young adult film clichés…”


 Het is altijd jammer wanneer een film erg sterk opent en daarna hopeloos in elkaar zakt en helaas is dat hier het geval. Het eerste half uur leer je Cassie kennen en is de dreiging van de buitenaardse wezens overtuigend in beeld gebracht. Met het “world building” gedeelte zit het dus wel goed, maar vervolgens wordt daar te weinig mee gedaan en begeeft het verhaal zich helaas in de standaard young adult film clichés. Verwacht dus weer kinderen/young adults die de wereld moeten redden, ontwikkelende liefdesrelaties en onbetrouwbare volwassenen. Die elementen worden met weinig fantasie gebruikt waardoor het allemaal te voorspelbaar wordt. Helaas begint deze nieuwe YA filmserie zwak en vraag ik me af of het nog zal lukken om dat nog te fixen in een vervolg.

13 reacties op “The 5th Wave (2016) – Recensie

  1. Draaide niet in de plaatselijke cinema anders was ik er wel heen gegaan. Dit sorort films, hoe slecht ze ook zijn, kun je dan nog beter op het grote doek zien mits je een Unlimited pas hebt natuurlijk.

    • Als er alle andere goede films al hebt gezien, dan ja, dan is het inderdaad eentje om in de bioscoop te zien 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.