Dagen Zonder Lief (2007) – Recensie

Recensie Dagen Zonder Lief

De eerste kennismaking met het werk van regisseur Felix van Groeningen in de vorm van The Broken Circle Breakdown was erg positief. Reden genoeg om andere films van hem te bekijken, zeker nadat ik hoorde dat zijn nieuwste film Belgica ook de moeite waard is. Een mooi moment dus om de DVD van Dagen Zonder Lief te bekijken om er achter te komen of ik nog meer films van deze regisseur zou willen zien.

Review Dagen Zonder Lief

Zwarte Kelly (Wine Dierickx) is ooit naar Amerika verhuisd om het daar te gaan maken in de modewereld. Ze besluit na jaren echter even terug te keren naar België om daar haar moeder te bezoeken. Op het station van Sint-Niklaas ontmoet ze toevallig Frederic (Jeroen Perceval), een oude vriend die haar meeneemt naar de mensen uit hun oude vriendgroep. De verschijning van Kelly brengt echter nog al wat teweeg, omdat oude wonden bij een aantal van hen weer langzaam open gaan en de onderlinge relaties onder druk zetten.

“het kijken waard…”


 van Groeningen neemt z’n tijd om dit verhaal te vertellen, waardoor je de karakters goed leert kennen. Door het sterke spel van de cast komen de emoties en het oud zeer goed tot uiting. De is één van de eerste films van van Groeningen, maar hier laat hij al duidelijk zien bekwaam te zijn in het vertellen van persoonlijke verhalen. Er zijn onderdelen die weinig toevoegen, zoals het gedeelte over een vriend van de groep die zelfmoord pleegde, maar dat doet niet af aan de rest van de film. De accenten van de acteurs zijn zeer zwaar en het was jammer om te zien dat er op de DVD alleen gekozen kon worden uit Engelse of Franse ondertiteling. Nu heb ik zelf geen probleem met Engelse ondertiteling, maar Nederlandse ondertiteling kan voor sommigen een gemis zijn. Al met al is dit zeker een film die het kijken waard is als je meer van van Groeningen wilt zien.

6 reacties op “Dagen Zonder Lief (2007) – Recensie

  1. Hier staat me nog van mij dat ik de film indertijd okay vond maar niet meer dan dat. Niet te vergelijken met het niveau van The Broken Circle Breakdown in ieder geval.

  2. Hoi, “De helaasheid der dingen” vond ik ook een erg goede film. Prachtig zoals de sfeer wordt weergegeven waarin de jonge Dimitri opgroeit. Een aanrader! “Dagen zonder lief” ken ik nog niet. Groet, Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published.