My Beautiful Broken Brain (2014) – Recensie

Recensie My Beautiful Broken Brain

Eind vorig jaar nadat een tante die dag op bezoek bij ons geweest was, kregen we aan het einde van de avond een telefoontje. Die tante klaagde in de avond over hoofdpijn en terwijl ze thuis rondliep viel ze plotseling. De ambulance werd gebeld en ze bleek een hersenbloeding te hebben. Om de rest van de familie te ondersteunen besloten we naar het ziekenhuis te gaan en te wachten terwijl de artsen hun best deden om haar te redden. Het waren zenuwslopende uren waarbij er alles door je hoofd schiet. Wanneer de operatie lukt, hoe lang zal het duren voordat ze wakker worden en als dat gebeurt zal die persoon dan nog steeds hetzelfde zijn. Is er schade waardoor bepaalde dingen niet meer kunnen? Het was een vreemde gewaarwording en alhoewel de operatie slaagde duurde het enkele dagen voordat we wisten hoe het echt met haar ging. Uiteindelijk herstelde ze zich goed (wel met beperkt impact op haar geheugen), maar als je zoiets van dichtbij meemaakt dan realiseer je je dat zoiets bij iedereen onverwachts kan gebeuren. Ik was dan ook erg benieuwd naar deze documentaire die pas op Netflix verschenen is.

Review My Beautiful Broken Brain

De 34-jarige Lotje Sodderland was een erg sociale en actieve vrouw die na een avondje stappen ineens een raar gevoel in haar lichaam had. Het lukte niet meer om te praten en ze had het gevoel alsof ze dood ging. Ze besloot naar buiten te gaan en werd uiteindelijk bewusteloos in een hotel gevonden. Ze blijkt een beroerte gehad te hebben die veel impact heeft gehad op haar vocabulaire. Ze kan woorden vaak maar met moeite vinden en lezen kan ze helemaal niet meer. Daarnaast ziet ze de wereld (letterlijk) anders, doordat de rechterkant van haar gezichtsveld vervormd en verkleurd is. Omdat ze niets kan onthouden vraagt ze om gefilmd te worden in de hoop dat dit haar later ook houvast kan geven.

Bespreking My Beautiful Broken Brain

Een rode draad door de film vormt een grote inspiratiebron voor haar, David Lynch. Dat komt ook duidelijk terug in de manier waarop My Beautiful Broken Brain gepresenteerd wordt (en hij is tevens “executive producer”). Visueel wordt er geprobeerd te laten zien hoe Lotje de wereld ziet en ervaart en omdat dat zo anders is, net zoals Lynch dat in z’n films doet, kan je dit eigenlijk niet bestempelen als een “gewone” documentaire, maar heeft het een experimentele vibe. De kwaliteit van de beelden variëren ook sterk. Regelmatig wordt er lage kwaliteit video gebruikt die Lotje zelf met haar iPhone heeft gemaakt en soms zitten er prachtige beelden tussen die met een betere camera zijn geschoten. Het doel van deze documentaire is duidelijk, om de belevingswereld te visualiseren, maar alhoewel dat zeker is gelukt wist de documentaire als geheel me onvoldoende te pakken, mede door die manier van presentatie. Ik ben nooit een fan van Lynch geweest en omdat z’n invloed aanwezig is kreeg ik hier ook een beetje hetzelfde gevoel.

4 reacties op “My Beautiful Broken Brain (2014) – Recensie

  1. Ik zag deze onlangs op Netflix staan en vroeg me al af of het wat zou zijn. Ik dacht nog bij mezelf dat jij hem vrij snel ging kijken dus ik heb er gewoon op gewacht. Altijd fijn zo’n blog 🙂

    Afijn, een 6-je zal er niet voor zorgen dat ik deze snel zal gaan kijken. Zeker ook omdat Lynch erbij betrokken is en ik geen fan ben van zijn latere werk.

    • Hahaha, grappig dat je bij documentaires meteen denkt dat er wel een recensie van mij langs zal komen, maar je hebt gelijk 😉

      Ik ben zelf ook geen fan van Lynch…vermijd z’n films bewust.

Leave a Reply

Your email address will not be published.