Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) – Recensie

Batman v superman recensie

Toen ik hoorde dat er een Batman Vs. Superman film zou worden uitgebracht begon m’n hart niet meteen sneller te kloppen. De Batman films van Christopher Nolan waren de moeite waard, maar de afgelopen twee Superman films maakten geen indruk. Het feit dat Zack Snyder verantwoordelijk was voor Man of Steel en nu ook deze nieuwe film heeft geregisseerd was ook geen reden tot euforie.

Daarnaast begon ik na te denken over het uitgangspunt van deze film. Als deze twee superhelden het tegen elkaar opnemen dan is het toch geen vraag wie er dan zou winnen? De één is een rijke man met wat gadgets en de andere een alien met superkrachten, die weliswaar niet tegen kryptoniet kan maar verder geen zwakheden heeft. Desondanks al die zorgen ging ik toch naar de film toe, want m’n verwachting was dat Snyder zich na de kritiek op Man of Steel zou moeten bewijzen en ook de studio achter de film een hit moest hebben zodat het “DC universum” op de kaart kan worden gezet.

Review Batman v Superman

Initieel lijkt Snyder dat ook goed door te hebben. De film opent verrassend sterk met de battle tussen Superman en General Zod uit Man of Steel, maar dan gezien vanuit het oogpunt van Bruce Wayne. Die is er getuige van hoe de twee de hele stad met de grond gelijk maken en daarbij honderden onschuldige slachtoffers maken. Het is een gevecht dat overtuigend in beeld wordt gebracht en een waar spektakel is om te zien. Omdat er door dat gevecht mensen zijn omgekomen die iets voor Bruce Wayne betekenden begrijp je als kijker meteen waarom Bruce Wayne wraak wil nemen op Superman.

Recensie Batman v Superman

Batman (Ben Affleck) is hier geen sympathiek karakter, maar een keiharde “vigilante” die er niet voor terugdeinst extreem geweld te gebruiken, bijvoorbeeld door mensen te brandmerken en zichzelf ook als een crimineel ziet. Dit is dus duidelijk een versie van Batman die nog een stuk donkerder is dan die we in de Nolan films zagen.

Ondertussen weet de regering niet helemaal wat ze met Superman (Henry Cavill) aanmoeten. Er worden zittingen gehouden om te besluiten wat er tegen Superman gedaan moet worden en Superman heeft zijn voor- als tegenstanders. Eén van die tegenstanders is Lex Luthor (Jesse Eisenberg), die een wapen wil maken dat tegen hem gebruikt kan worden.

“kreeg een beetje het gevoel alsof ik naar een paar verschillende films zat te kijken…”


 Als dat de kern van Batman v Superman zou zijn, dan had het best een sterke film kunnen worden, maar helaas wordt er te veel andere elementen toegevoegd waardoor het geheel te opgeblazen aanvoelt. Het resulteert in een film waarbij ik regelmatig geen idee meer had wat er nu gebeurde of en ik me afvroeg of ik niet iets gemist had. Ik kreeg een beetje het gevoel alsof ik naar een paar verschillende films zat te kijken met iemand die constant zat te zappen tussen de kanalen. Er mist regelmatig samenhang tussen scenes, bepaalde keuzes die gemaakt worden zijn onlogisch en daarnaast wordt deze film ook nog eens gebruikt om de Justice League op te zetten. De toevoeging van Wonder Woman voelt onnatuurlijk aan en dat gevoel overheerst op meerdere momenten.

Door al die onnodige ballast is er te weinig ruimte voor karakterontwikkeling. De film bevat diverse dromen, die er visueel erg aantrekkelijk uitzien (net zoals de rest van de film), maar verder helemaal niets toevoegen aan het geheel. Jesse Eisenberg speelt Luthor op zo’n vreemde manier dat hij in negatieve zin opvalt en er wordt een monster geïntroduceerd dat qua design ontsnapt lijkt te zijn uit één van de Lord of the Rings films. Het is jammer dat Snyder zich met deze nieuwe Batman/Superman film niet heeft kunnen bewijzen. Wat een donkere, keiharde en gefocuste film had moeten zijn waar twee titanen het tegen elkaar opnemen is nu een schizofreen en opgezwollen 2,5 uur durend samenraapsel van scenes geworden dat maar moeilijk aan te raden is.

26 reacties op “Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) – Recensie

 1. Jammer, maar ik zag het helaas al wel een beetje aankomen.. De trailers gaven al vrij veel weg, volgens mij, en dat zag er al een beetje rommelig uit.

  • Ik heb geen trailers gezien, maar deze vanochtend eens bekeken en ze brachten m’n gevoel van gisteravond meteen terug 😉

 2. Van meet af aan had ik al mijn bedenkingen bij deze confrontatie maar wil hem desalniettemin nog wel in de bios zien. Maar dat hij in jouw ogen zzzzooooooo slechts zou zijn had ik nu ook weer niet verwacht.

  • Ik ben helaas niet de enige. Paul was er gisteren ook en we zaten op één lijn (z’n recensie staat ook online). Op eigen risico laten we maar zeggen 🙂

 3. Amen! Wat een tegenvaller. Gewoon precies dezelfde fouten als Man of Steel, plus inderdaad geen focus. Dat hele eindgevecht was ook veel te veel cgi als je het mij vraagt.

   • Batman was wel het leukste gedeelte van de film. Zijn momenten waren van mij de hoogtepunten. In het gevecht met Superman was het wel een beetje ongemakkelijk aan het begin haha

 4. Oeh jeetje, ik hoorde net al van mijn broertje dat de film erg negatieve reviews heeft ontvangen. Ikzelf ga zondag heen en keek er wel naar uit, vooral door Henry Cavill en het feit dat ik Man of Steel wel erg leuk vond.

  Hoe zat het met de acteerkwaliteiten van Affleck in deze film?

 5. Zoals je weet was ik in mijn eigen recensie op een lijn met wat jij hier schrijft. Het enige wat ik nog kan zeggen is dat ik wel erg uitkijk naar Ben Affleck in de aankomende Batman stand-alone. Affleck was wel erg goed op dreef. Ik denk dat meer mensen hadden verwacht dat Affleck zou tegenvallen, dan dat de film zo zwaar zou tegenvallen. Maar Affleck was juist de enige die de film nog een beetje overeind hield.

  • Denk inderdaad ook wel dat Affleck in een standalone film best goed kan zijn, maar als hij door Snyder wordt geregisseerd dan hou ik m’n hart vast.

 6. De film heeft meerdere verwijzingen naar de comics uit de jaren 90, waarschijnlijk om de fans van het eerste uur (zoals ik) een beetje te sussen, maar verder was het nóg slechter dan ik had verwacht.
  Ik kan misschien sentimenteel klinken maar dit is Superman niét. Er zijn zoveel details die verschillen met de held die wij altijd hebben gekend. Zelfs Batman is nóg duisterder gemaakt dan hij al was.
  Fans zoals ik (van het Reeve tijdperk) hadden Brandon Routh aanvaard als zijn opvolger. Zelfs Dana Reeve heeft hem nog ontmoet en vond dat hij erg goed lijkt op Christopher, dan weet je toch genoeg?!
  Maar nee, Hollywood moet alles tegenwoordig hebben van meer spectakel en bruut geweld. Ik heb de studio’s bezocht in LA en weet dus waarover ik spreek. Ze mogen het hebben, de laatste goeie was Superman returns.
  Tot mijn grote vreugde denken mijn vrienden die ook fan daar ook zo over.
  Trots dat ik een pak heb, op maat gemaakt naar het voorbeeld van Reeve.

  • De meeste fans vonden de film best goed, dus interessant om te horen dat jij ‘m slecht vond. Wat moet er volgens jou gebeuren om weer een goede Superman/Batman film te maken?

   • Voor mij is het simpel voor àlles, als je film maakt gebaseerd op iets, blijf dan trouw aan het materiaal, zo blijft de prent origineel.
    Als ze het eindgevecht echt trouw hadden gemaakt zoals in de strips, dàt zou pas een hoogtepunt zijn geweest (uit BB Superman 98 en 99).
    Ik zou voorstellen om weer naar Bryan Singer te gaan en Brandon Routh in te schakelen. Ik zou graag zijn mening hierover weten maar die zal dat vast niet zomaar mogen geven.

 7. Pingback: The LEGO Batman Movie (2017) – Recensie | De Filmkijker

 8. Pingback: Wonder Woman (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.