Phantom Boy (2015) – Recensie

Recensie Phantom Boy

Op animatiegebied ontkom je bijna niet aan films over of pratende dieren en prinsessen. Daar hoeft in principe niets mis mee te zijn (het recente Zootropolis is daar een goed voorbeeld van), maar daardoor krijg ik toch het gevoel dat er soms te weinig onderscheidend vermogen is binnen het genre. Het was dan ook verfrissend om te zien dat Phantom Boy het anders doet, met ook nog eens een hoop originaliteit.

Review Phantom boy

Leo, een 11-jarige jongen uit New York, heeft kanker en moet daarvoor behandeld worden. In het ziekenhuis komt hij er achter dat hij in staat is met z’n geest z’n lichaam te verlaten en door de stad te vliegen. Hij kan echter niet te lang buiten z’n lichaam blijven omdat hij anders zal verdwijnen. Tegelijkertijd houdt een man met een misvormd gezicht de stad in z’n greep.

Hij is in staat gebleken het hele electiciteitsnetwerk van de stad plat te leggen en dreigt nog meer schade aan te richten wanneer hij niet op tijd een bedrag van 1 miljard dollar ontvangt. Een politieagent die de crimineel heeft gezien maar door een gevecht met z’n handlangers in het ziekenhuis is terecht gekomen komt in contact met Leo die opkijkt tegen politieagenten en voorstelt hem te helpen de crimineel op te sporen.

“film die met z’n stijl van animatie opvalt…”


 Regisseurs Jean-Loup Felicioli en Alain Gagnol weten op voortreffelijke wijze de balans tussen de verschillende elementen te vinden. Alhoewel Leo aan kanker lijdt is dit niet de focus, maar zijn er wel momenten waarin getoond wordt wat dit met de mensen om hem heen doet. Emoties die ze niet direct aan hem laten zien, maar waar hij wel getuige van is wanneer hij buiten z’n lichaam treedt. De rest van de film gaat om de band tussen Leo en de agent en het detectivewerk dat ze moeten doen om de bad guy te vinden. De slechterik is overigens erg grappig en maakt allerlei verwijzingen naar films. Z’n kleine hondje is ook regelmatig onderwerp van grappen. Het maakt Phantom Boy een bijzondere film die met z’n stijl van animatie opvalt en iets anders doet.

6 reacties op “Phantom Boy (2015) – Recensie

  1. Het klinkt wel als een boeiende film. Het genre getekende animatiefilms uit Japan heb ik nog niet echt geprobeerd. Deze film klinkt als een film uit dat genre, misschien dat ik hem toch eens ga proberen.

    • Het is een Frans/Belgische film, maar ik raadt je zeker aan om eens wat Japanse animatie te kijken, te beginnen met wat Studio Ghibli films.

Leave a Reply

Your email address will not be published.