Zootropolis (2016) – Recensie

Recensie Zootropolis

In een wereld vol met reboots en sequels is het altijd fijn wanneer een grote studio een originele film uitbrengt. Dat kan een groot risico zijn (Gods of Egypt is daar een voorbeeld van), want het maken van een film is niet goedkoop, helemaal niet als deze volledig uit de computer komt (Frozen kostte bijvoorbeeld 150 miljoen dollar). Disney heeft de afgelopen jaren een hoop goede animatiefilms uitgebracht zoals Wreck-it-Ralph, Frozen en Big Hero 6 (en natuurlijk diverse Pixar films), dus ik was erg benieuwd wat voor film Zootropolis (ook bekend als Zootopia) zou zijn.

Review Zootropolis

Judy Hopps is een klein konijntje die niet langer op de boerderij van haar ouders wil werken. Ze wil weg van het platteland en in de grote stad gaan werken als het eerste konijn dat politieagent is. In de wereld van Zootropolis zijn dieren geëvolueerd en volgen ze niet langer hun dierlijke instincten. Roofdieren en prooi wonen vredig samen in steden en Hopps wil daar naar toe om er voor te zorgen dat iedereen zich aan de wet houdt. Ze slaagt er in om van die droom realiteit te maken, maar als ze eenmaal aan de slag gaat geeft politiechef Bogo (Idris Elba) haar werk als parkeerwacht. Het is niet de opdracht die ze zich voorstelde en ze besluit zelf op zoek te gaan naar verdacht gedrag. Daardoor ontmoet ze Nick Wilde (Jason Bateman), een vos die al jaren als oplichter werkzaam is. De twee zijn door omstandigheden gedwongen om samen te werken aan een zaak van een verdwenen otter. Naarmate ze onderzoek doen blijkt de verdwijning deel uit te maken van iets veel groters.

“een plek waar je als kijker nog meer tijd in wilt doorbrengen …”


 Zootropolis is in de kern een buddy cop/detective verhaal dat zeer goed is uitgevoerd. De wereld waar het zich in afspeelt is voortreffelijk gerealiseerd. De stad bestaat uit verschillende districten met allemaal een eigen gezicht (bijvoorbeeld een ijsdistrict, een jungle district en een woestijndistrict) die allemaal een rol spelen in het verhaal. De makers hebben een plek weten te creëren waar je als kijker nog meer tijd in wilt doorbrengen en een tweede deel helemaal niet erg zou zijn, het leeft en is visueel zeer origineel. Het verhaal dat de film verteld is boeiend, maar zit ook vol met geslaagde komedie. Er zijn voor de echte filmliefhebber ook veel verwijzingen naar andere films) en het is simpelweg een plezier om te kijken. Toch is dit ook een film die onderwerpen als ras en terrorisme aansnijdt. Dat klinkt misschien als iets wat niet past en er zijn wat momenten waar het er iets te dik bovenop ligt, maar het probeert te laten zien dat door niet iedereen hetzelfde te behandelen je uiteindelijk een situatie van angst kan creëren die de maatschappij verandert. Zootopia weer een erg goede film uit de Disney stal die zowel jong als oud weet te vermaken.

8 reacties op “Zootropolis (2016) – Recensie

  1. zo erg genoten van Zootropolis. Met absolute toppunt de scene met de luiaarden. De film “werkt” ook voor volwassenen en dat vind ik altijd knap bij kinderfilms.

    • Hahaha, die heeft Disney ook los gezet op Youtube en heb ‘m daar nog een keer bekeken, is inderdaad een fantastische scène. Inderdaad een film voor jong en oud!

Leave a Reply

Your email address will not be published.