A Trip to the Moon (1902) – Recensie

Recensie A Trip to the Moon

Het kan eigenlijk niet, maar in al die jaren dat ik films kijk had ik A Trip to the Moon nog nooit gekeken. Niet omdat ik ‘m niet graag wilde zien, maar simpelweg omdat ik de moeite niet had genomen om deze film op te zoeken. Eigenlijk had ik ‘m al lang moeten opnemen in m’n Blindspot serie, want het is er eentje die makkelijk te kijken is (hij staat op Youtube) en de gerestaureerde ingekleurde versie slechts 16 minuten lang is. Maar wat ben ik blij dat ik deze film nu eindelijk bekeken heb.

Review A Trip to the Moon

Het is maar moeilijk voor te stellen dat dit een film is uit de tijd toen m’n overgrootouders nog leefden, het medium film nog korter bestond dan mobiele telefoons nu en er iemand was, Georges Méliès, die de eerste science fiction film maakte. Een film die 114 jaar later nog steeds tot de verbeelding spreekt, want wat een indrukwekkend staaltje creativiteit wordt er hier getoond. Niet alleen de sets zijn indrukwekkend, maar ook de manier waarop het geheel gefilmd is. Het is leuk om te zien hoe de monsters op de maan in rook opgaan als ze geslagen worden en het beeld van de raket die op de maan terecht komt is natuurlijk iconisch. Het is een film die erg theatraal aandoet en dat heeft z’n charme. Dus als je nog een kwartiertje te doden hebt dan is dit zeker eentje die de moeite waard is.

11 reacties op “A Trip to the Moon (1902) – Recensie

  1. Het is gewoon leuk om te zien hoe meer dan 100 jaar geleden een film gemaakt werd. Youtube is een mooi medium om dit soort films te kunnen zien. En moet gelijk aan Hugo van Martin Scorsese denken, waarin de films van Georges Melies een belangrijke rol spelen.

  2. Fantastisch dat je hier ook aandacht aan besteedt, iedere filmliefhebber zou deze gezien moeten hebben! In principe geldt dat ook voor Metropolis, zij het niet dat die wel ietsje langer duurt dan 16 minuten…

  3. Moet hem toch ook eens bekijken. Deze film speelt trouwens een hele belangrijke rol in ‘Hugo’ van Martin Scorsese (2011), ook al zo’n prachtige film.

    • Hij is op YouTube makkelijk te vinden. Ik hen de gekleurde versie gezien met daaronder muziek van Air, wat redelijk goed er bij paste. Hugo werd door anderen ook genoemd en die heeft inderdaad een mooie link met deze en laat zien wat een filmfreak Scorcese is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.