Room (2015) – Recensie

recensie room

Room introduceert Joy (Brie Larson) en haar 5-jarige zoontje Jack (Jacob Tremblay) als een gewoon éénoudergezin. Ze wonen in een klein huis, doen hun ochtendrituelen en besteden veel tijd aan elkaar. Toch is niet alles wat het lijkt. Het haar van Jack is extreem lang, Joy ziet er onverzorgd uit en de ruimte waar ze in zitten is wel heel krap. Je vraagt je af waarom ze niet naar buiten gaan. Wanneer je er vervolgens achterkomt dat deze twee mensen opgesloten zitten in een klein kamertje, Joy als tiener gekidnapt is, al jaren wordt misbruikt en dat Jack daar uit voort gekomen is, dan weet je dat je naar een film zit te kijken die je niet in de koude kleren zal gaan zitten.

review room

Met een opening waarin de bijna claustrofobische kamer zo beklemmend is, zie je hoe belangrijk Joy en Jack voor elkaar zijn. Langzaam kom je meer over ze te weten en de verschrikkelijke situatie waarin ze zich bevinden. Jack weet niet beter dat dit de wereld is, want hij kent niet anders, het is de plek waarin hij is opgegroeid. Alles wat hij op TV ziet is niet echt en hij gelooft alles wat z’n moeder zegt blind. Wanneer z’n moeder hem vertelt dat ze een ontsnappingsplan heeft is hij initieel bang, want hij weet niet wat er achter de deur wacht, maar stemt toe. Maar wat als dit plan werkt? Hoe zullen ze dan omgaan met hun vrijheid, de vragen die de maatschappij voor ze heeft en de uitdagingen die ze tegen zullen komen?

“een heftige film, waarin veel emotie zit…”


 Brie Larson wist voor haar rol een Oscar-nominatie in de wacht te slepen die ze ook verzilverde en het is vreemd dat dit niet het geval is voor Jacob Tremblay als het zoontje, die je doet geloven dat hij iemand is die jaren in een beperkte ruimte geleefd heeft en alles in die ruimte een eigen naam heeft gegeven en moeite heeft zich aan te passen aan veranderingen.

Room is een heftige film, waarin veel emotie zit en vooral het eerste deel de spanning te snijden is. Het is ook een film die je laat realiseren dat de wereld vol mogelijkheden zit, maar we die door onze eigen ingestelde beperkingen onvoldoende benutten.

15 reacties op “Room (2015) – Recensie

    • Volgens mij draait hij vanaf begin maart in de Nederlandse bioscopen, weet niet hoe dat zit in België. Had geluk dat hij al op het PAC festival draaide.

  1. Ja, verbaast mij ook dat Jacob Tremblay niet genomineerd is voor een Oscar, hij was fantastisch als Jack! Ik vond trouwens die hele film gewoon fantastisch. Van mij een 10. 🙂

    • Dat kan ik ook begrijpen. Zelf vond ik het tweede gedeelte van de film net iets te lang aanvoelen en raakte het me niet zo diep als een paar films die ik wel een 10 gegeven heb.

  2. Pingback: De beste films en series op Netflix – Oktober 2017 | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.