Fog City Mavericks (2007) – Recensie

Fog City Mavericks recensie

Wat zijn de overeenkomsten tussen films als THX 1138, The Godfather, The English Patient, The Right Stuff en Lost in Translation? De kans is groot dat je niet zo snel zult zien wat de link tussen deze films is, maar die is er zeker. De documentaire Fog City Mavericks geeft daar namelijk antwoord op. Het gaat over de regisseurs en producers van films die zich eigenlijk niet wilden aanpassen aan het keurslijf van Hollywood, die het net iets anders wilden doen en die allemaal een link hebben met de “Fog City”, ook wel bekend als San Francisco.

Fog City Mavericks review

Dat de spirit in San Francisco anders is dan in Los Angeles wordt al snel duidelijk gemaakt. Al vanaf het begin van de 20e eeuw besloten bepaalde acteurs en regisseurs zich niet in Hollywood te vestigen, omdat alles in de stad politiek was, iedereen wilde zich bemoeien met wat je deed. Charlie Chaplin ging bijvoorbeeld naar Essanay Studios, dat ook in de buurt was.

Fog City Mavericks legt de focus voornamelijk op twee belangrijke regisseurs, namelijk George Lucas en Francis Ford Coppola, vanaf het moment dat ze elkaar op school leerden kennen tot de hoogtepunten in hun carriere en de stappen die ze hebben moeten maken om daar te komen. Het zijn echter niet de enige personen waar je iets van hoort. Zo vertellen onder andere Steve Jobs en John Lasseter over het ontstaan van Pixar en laat producer Saul Zaentz weten hoe het gokken dat hij deed als jongen hem uiteindelijk hielp om risico’s te nemen en scripts te verfilmen waar Hollywood zich niet aan durfde te wagen, zoals bijvoorbeeld One Flew Over the Cuckoo’s Nest en Amadeus. Het is interessant om te zien hoe regisseurs persoonlijke momenten uit hun eigen leven in hun films verwerken, zoals bijvoorbeeld Sofia Coppola haar ervaringen in Japan gebruikte voor Lost in Translation.

“die spirit weet Fog City Mavericks heel goed te vangen…”


 Deze boeiende documentaire laat zien hoe de manier van werken die Hollywood er op na houdt uiteindelijk heel veel invloed hebben gehad op de werkwijze van regisseurs als Lucas en Coppola, die op een gegeven moment weigerden nog langer afhankelijk te zijn en daarin hun drive vonden om het op een andere manier te doen. Wat er ook in de lucht zit bij die stad aan de zee, het heeft geresulteerd in een groep creatieve mensen die verantwoordelijk zijn geweest voor een aantal gedenkwaardige momenten in de filmhistorie. En die spirit weet Fog City Mavericks heel goed te vangen.

5 reacties op “Fog City Mavericks (2007) – Recensie

    • Ik heb toen eens een keer een lijst gemaakt van documentaires over films, anders was ik ‘m waarschijnlijk ook nooit tegengekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.