National Parks Adventure (2016) – Recensie

National Parks Adventure review

Het Omniversum is misschien wel de meest opvallende bioscoop in Nederland, met z’n koepelvorm heeft het een scherm dat je op geen enkele zitplaats in één oogopslag kan zien en waar het kijken naar een film echt een beleving is. De fims die er getoond worden zijn van het IMAX-formaat, wat betekent dat de beelden er altijd indrukwekkend uitzien. De laatste keer dat ik deze bioscoop bezocht was ik nog een jongetje. Welke film ik toen zag weet ik niet meer, maar ik kan me nog goed herinneren dat er een scène in de film zat waarin er vanuit een rijdende auto werd geschoten en omdat toen snel last had van wagenziekte was dat toch wel heftig om te kijken en moest ik even een tijd m’n ogen dicht doen. Gisteren was het de eerste keer dat ik er terug was voor de presentatie van de nieuwste film die vanaf vandaag in het Omniversum draait: National Park Adventure.

National Parks Adventure recensie

Dat Amerika prachtige natuurgebieden heeft, heb ik zelf aan den lijve ondervonden toen ik een aantal jaar geleden in m’n eentje door Californië reed. De rit vanuit San Francisco naar Yellow Stone Park was prachtig en in de paar uur dat ik er was (had helaas geen slaapplek gereserveerd) heb ik heel wat natuurschoon gezien zoals de reusachtige sequoia bomen of de indrukwekkende watervallen. Deze documentaire laat de kijker niet alleen dit natuurpark zien, maar trekt langs de verschillende parken die Amerika rijk is. Het oppervlak van die parken beslaat 8 keer dat van Nederland en dat levert heel veel mooie plaatjes op.

“Omniversum scherm brengt de pracht van de landschappen tot leven…”


 National Parks Adventure probeert een aantal dingen te doen:
1. De onstaansgeschiedenis van de National Parks laten zien
2. Het avontuur uit de titel tot leven te brengen door de kijker met een groepje van drie mensen mee te laten reizen terwijl ze de diverse parken bezoeken en er klimmen, varen en rijden
3. De pracht van de parken te laten zien

Het is vooral het derde punt waar de film in slaagt, want als je niet in staat bent om richting Amerika te gaan om de schoonheid van de natuur te zien dan is dit de beste manier om dat toch te kunnen ervaren. In snel tempo zie je de hoogtepunten van verscheidene parken. De andere twee punten komen helaas wat minder goed uit de verf. De onstaansgeschiedenis lijkt bijna willekeurig aangehaald te worden waardoor het niet voelt als een essentieel gedeelte van de film. Het avontuur zou naar voren moeten komen uit het tweede punt, maar de drie personen worden niet echt geïntroduceerd. Je ziet ze de verschillende plekken bezoeken, maar er is aan het begin geen duidelijke setup over wat ze precies gaan doen. Met een lengte van 38 minuten ligt daar misschien de beperking en dat is jammer.

National Parks Adventure  omniversum

De film is dankzij sponsoring tot stand gekomen, maar het klinkt vreemd als er gesproken wordt over Subaru National Park en ook Expedia langskomt, commercie en natuur voelen niet aan als geen organische match en je krijgt daardoor toch een beetje het gevoel dat je naar een lange reclame zit te kijken. Het Omniversum scherm brengt de pracht van de landschappen tot leven, alhoewel er zeer sporadisch momenten zijn dat de kromming van het doek vervormt (zoals de sequoia bomen die er erg krom uitzagen). National Parks Adventure is een film die je kijkt om zo dichtbij de realiteit te komen als mogelijk is en dat lukt dankzij het IMAX formaat.

2 reacties op “National Parks Adventure (2016) – Recensie

  1. Ik ben ook met school 2 x naar het Omniversum geweest maar later ben ik er nooit meer heen geweest. Wel vele malen gepland maar dan kwam ik weer uit in Scheveningen of Madurodam. Wil ik binnenkort toch ook weer eens naartoe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.